Ο μάρτυρας βασανιστηρίων του ISIS που έγινε πληροφοριοδότης - iefimerida.gr

Ο μάρτυρας βασανιστηρίων του ISIS που έγινε πληροφοριοδότης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είχε απασχολήσει επανειλημμένα τις αρχές ως ανήλικος. Ο 25χρονος σήμερα Νιλς Ντ., μετά από σειρά μικροπαραβάσεων, εντάχθηκε τελικά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Σήμερα κάθεται στο εδώλιο της γερμανικής Δικαιοσύνης.

Το ύφος του Νιλς Ντ. στο εδώλιο δικαστηρίου του Ντύσελντορφ, όπου κάθεται από την περασμένη Τετάρτη, είναι εξομολογητικό. Ο 25χρονος Γερμανός, που επέστρεψε από τη Συρία όπου είχε ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παραδέχεται ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, σχολιάζοντας ότι «περνούσε τις μέρες του χωρίς νόημα». Σήμερα απειλείται με έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, έχει καλές πιθανότητες για σημαντική μείωση της ποινής, δεδομένου ότι στηρίζει ως μάρτυρας με πολύτιμες πληροφορίες το έργο της δικαιοσύνης σε παρόμοιες με τη δική του υποθέσεις.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον 25χρονο από τη μικρή πόλη Ντινσλάκεν της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είναι πολύ σοβαρές. Σύμφωνα με τη γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, ανήκε σε ένα ειδικό «τάγμα εφόδου» του Ισλαμικού Κράτους. Ως μέλος αυτού του τάγματος φέρεται να καταδίωκε κατασκόπους και λιποτάκτες, με σκοπό τη σύλληψη και φυλάκισή τους σε κελιά του ΙΚ. Μάλιστα φέρεται να του είχε ανατεθεί και ρόλος φρουρού των φυλακών. Ως εκ τούτου, λέει εκπρόσωπος της εισαγγελίας, ο 25χρονος σήμερα Νιλς Ντ. έγινε μάρτυρας βασανισμού -ακόμη και μέχρι θανάτου- πολλών φυλακισμένων, ενώ φέρεται να έθαψε τη σορό ενός φυλακισμένου άνδρα που εκτιμάται ότι είχε υποστεί θανάσιμα βασανιστήρια.

Η θρησκεία τού ήταν κάτι ξένο
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Νιλς Ντ. δεν είχε παλιότερα καμία σχέση με τη θρησκεία. Μάλιστα διηγείται ότι ειρωνευόταν τον ξάδελφό του που είχε ασπαστεί το Ισλάμ. Στα 15 του χρόνια άρχισε ο «κατήφορος» του Νιλς Ντ. Τελείωσε την υποχρεωτική του εκπαίδευση με μέτριες επιδόσεις. Πριν ακόμη τελειώσει, είχε αρχίσει να κάνει χρήση ναρκωτικών, όπως αμφεταμίνες και κοκαΐνη, αλλά και να καταναλώνει πολύ αλκοόλ. Ο πατέρας του είχε εγκαταλείψει την οικογένεια και η μητέρα του εργαζόταν ως βοηθός σε επιχειρήσεις εστίασης. Ο Νιλς Ντ. άρχισε να κλέβει και να κάνει εμπόριο ναρκωτικών. Καταδικάστηκε επανειλημμένα. Το ποινικό του μητρώο γέμισε με αναφορές για εξύβριση, απειλή, πρόκληση σωματικών βλαβών και κλοπές. Η διάρρηξη ενός αρτοποιείου του στοίχισε την πρώτη ποινή φυλάκισης – για έξι μήνες.

Στα 15 του χρόνια έγινε πατέρας. Η μητέρα του παιδιού ήταν μόλις 16 ετών. Παρά τα όσα συνέβησαν, κατάφερε να βρει μια θέση εκπαίδευσης, την οποία όμως δεν άργησε να χάσει εξαιτίας των διαρκών απουσιών του. Μέσω του -νεκρού πλέον- τρομοκράτη ξαδέλφου του ήρθε σε επαφή με την ισλαμιστική ομάδα «Άνθρωποι από το Λόμπεργκ» από την υποβαθμισμένη συνοικία Λόμπεργκ του Ντινσλάκεν. «Τον Αύγουστο του 2011 έγινα μουσουλμάνος και σταμάτησα αμέσως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και όλα τα υπόλοιπα», είπε ο Νιλς Ντ. στο δικαστήριο. Στη συνέχεια έγινε μέλος μιας εξτρεμιστικής ομάδας, άφησε μούσι και άλλαξε την ενδυμασία του. Η ομάδα στην οποία ανήκε ριζοσπαστικοποιήθηκε ακόμη περισσότερο τον Μάιο του 2012, όταν φανατικοί ισλαμιστές προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία.

Εξομολογητικός και μετανιωμένος
Τον Δεκέμβριο του 2012 κατέληξε στη φυλακή. Κατά τη διάρκεια της ποινής του έξι σύντροφοί του από το Ντινσλάκεν έφυγαν για τη Συρία, ανάμεσά τους και ο ξάδερφός του, ο οποίος του τηλεφώνησε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Νιλς Ντ., από ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στη Συρία.

Τον Ιούνιο του 2013, όταν βγήκε πάλι από τη φυλακή, άρχισε να μαζεύει χρήματα από δωρεές για τη Συρία για λογαριασμό ενός συλλόγου. Ήδη από τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς είχε αποφασίσει να ακολουθήσει τη λεγόμενη «Ταξιαρχία του Λόμπεργκ» στη Συρία. Εκεί πέρασε περισσότερο από έναν χρόνο. Όταν επέστρεψε στη Γερμανία πριν από έναν χρόνο συνελήφθη αμέσως από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Από τότε βρίσκεται προφυλακισμένος, δεν σταματά να μιλά για το παρελθόν του και να δηλώνει μεταμέλεια.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γερμανός τζιχαντιστής δίκη ιστορία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ