Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι Ενωση α λα καρτ - iefimerida.gr

Τσίπρας: Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι Ενωση α λα καρτ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την άποψη ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ» διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας μέρος στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Νταβός της Ελβετίας…απέναντι από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα θέλει να συνεργαστεί. Ωστόσο, πέταξε το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, λέγοντας: «Η Ευρώπη να αποφασίσει ποια στρατηγική θα ακολουθήσει. Τη λογική ότι το πρόβλημα είναι στην αυλή μου δεν με νοιάζει;», για να τονίσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση α λα καρτ. «Αν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη αλληλεγγύης, τότε πρέπει να συμφωνήσουμε ότι όλοι μαζί θα μοιραστούμε το βάρος», είπε.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τριπλή κρίση: η οικονομική κρίση από την οποία δεν έχουμε ακόμα ξεφύγει, η προσφυγική και η κρίση αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή».

«Δυστυχώς η χώρα μου έχει βρεθεί στην καρδιά, στο επίκεντρο των δύο(σ.σ κρίσεων) και στόχος είναι να μετατρέψουμε τη χώρα από μέρος του προβλήματος σε μέρος της λύσης», τόνισε.

«Χρειαζόμαστε πολιτική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή»
Στη συνέχεια, μιλώντας για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της χώρας λόγω της κρίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες να πετύχει μια δημοσιονομική προσαρμογή. Έχουμε απολέσει το 25% του ΑΕΠ, είχαμε διόγκωση ανεργίας», είπε, και επέμεινε ότι η χώρα ναι μεν χρειάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, χρειάζεται όμως και ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε, «χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις και σταθερότητα πολιτική και κοινωνική συνοχή. Να σταματήσει το καθεστώς της αβεβαιότητας». Τέλος, τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει χρειάζεται να βάλει μπροστά την ατζέντα της ανάπτυξης. «Χρειάζεται να βάλουμε κοινούς φορολογικούς κανόνες, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας να κάνουμε γενναία βήματα μπροστά».

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ μετά και το χθεσινό ρεπορτάζ της «Wall Street Journal». Υπενθυμίζεται πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών «βλέπει» νέα συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μέσα στο τρέχον έτος τη στιγμή που η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε θέση αδυναμίας στο Βερολίνο λόγω των χειρισμών της στην προσφυγική κρίση.

Βόλφανγκ Σόιμπλε: Η Μέρκελ με έπεισε για τη συμμετοχή ΔΝΤ

Αρχικά δεν ήθελα την εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα, με έπεισε η Merkel είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης είναι σωστή για τη Γερμανία.

«Πρέπει να βοηθήσουμε κάθε ευρωπαϊκή χώρα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα μόνη της. Στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πρέπει να υπάρχει για να την κάνουμε ισχυρότερη» πρόσθεσε.

Ειδικότερα εκτίμησε ότι "εάν θέλουμε να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη, πρέπει να εφαρμόσουμε αυτά που που συμφωνήσαμε". Αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «Όλοι συμφωνούμε ότι η εισροή προσφύγων είναι πολύ υψηλή» σημείωσε παράλληλα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Όλοι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για το προσφυγικό ζήτημα. Αν δεν λάβουμε μέτρα στη Ευρώπη για το ζήτημα αυτό, θα καταστεί πραγματικά τεράστιο πρόβλημα" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας Νταβός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ