Τι απάντησε ο Τσίπρας όταν τον ρώτησαν γιατί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Τι απάντησε ο Τσίπρας όταν τον ρώτησαν γιατί να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε ένα «καυτό» ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Σε μία εποχή που πολλοί αναρωτιούνται γιατί να επενδύσουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των καθυστερήσεων στις επενδύσεις, τι μήνυμα θα τους στέλνατε;», ρωτήθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε κάνοντας λόγο για πολύ καλά σημάδια από την ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες και για μεγάλες ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση το 2015. «Τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ότι πολλοί επενδυτές εμπιστεύονται ξανά την Ελλάδα», σημείωσε και τόνισε την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα και επιτυχώς η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, κάτι που -όπως είπε- θα είναι το καλύτερο για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά.

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα καταπλήξει την παγκόσμια οικονομική κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο για την ανάκαμψή της.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι εταίροι θέλουν μία έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή της, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Με αυτόν τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Ο Τσίπρας κάνει νεύμα στους επενδυτές
Και ενώ στην Ελλάδα το ασφαλιστικό και το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης διαμορφώνουν είναι «εκρηκτικό» κλίμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χιονισμένο Νταβός προσπαθεί να κάνει ένα... νεύμα στους επενδυτές, αλλά και να εξασφαλίσει συμμαχίες, καθώς, όπως φαίνεται, το επόμενο διάστημα μέχρι να κλείσει η αξιολόγηση θα είναι αρκετά δύσκολο.

Διαβεβαιώνοντας Ευρωπαίους αξιωματούχους και μη ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, προσπαθεί να εξασφαλίσει μια θετική δήλωση ότι θα ολοκληρωθεί δίχως καθυστερήσεις η αξιολόγηση, χωρίς μέτρα που θα διαταράξουν την κοινωνική συνοχή και την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Τα κρίσιμα τετ α τετ στο Νταβός
Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ (μετά τις κινήσεις του Πολ Τόμσεν στην Ευρώπη και τις διαρροές που προκάλεσαν, αλλά και την αντίδραση της κυβέρνησης διά στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου) και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, ενώ νωρίς το πρωί θα συμμετέχει στο ίδιο πάνελ με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από την κυρία Λαγκάρντ αναμένεται να ζητήσει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ταμείου ως προς τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και να κατεβάσει τον «πήχη» των απαιτήσεών του για το Ασφαλιστικό και να περιορίσει τις διαρροές που δημιουργούν αρνητικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο κ. Τσίπρας, σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «όλοι οι εταίροι θέλουν μία έγκαιρη και επιτυχή ολοκλήρωσή της, γιατί αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας. Με αυτό τον τρόπο θα βγούμε από τον φαύλο κύκλο και θα επιστρέψουμε σύντομα στην ανάπτυξη».

Η συνάντηση με τον Μπάιντεν
Γύρω από το ελληνικό χρέος κινήθηκε το ραντεβού Τσίπρα - Μπάιντεν, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, στο περιθώριο της έναρξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες αναφορικά με τη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και εξήγησε πως οι επενδύσεις των Αμερικανών είναι πολύ σημαντικές για τη χώρα.
Τι συζήτησαν:

  • Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δήλωσε πως είναι αναγκαία η περαιτέρω δραστηριοποίηση της διεθνούς κοινότητας πάνω στο ζήτημα του προσφυγικού.
  • Στην ατζέντα ήταν και το ζήτημα των ενεργειακών και χαιρέτισαν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τους αγωγούς TAP και IGB.
  • Αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη μεταφορά ING μέσω της χώρας μας.
  • Για το Κυπριακό ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, δεν διασφαλίζεται με αναχρονιστικά σχήματα όπως οι εγγυήσεις».
  • Στο τέλος της συνάντησής τους μίλησαν για την ΠΓΔΜ και συμφώνησαν πως «οι εκλογές στην ΠΓΔΜ πρέπει να συμβάλουν θετικά στην εξασφάλιση σταθερότητας στη χώρα, καθώς και στη δημιουργία κλίματος για αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, προς όφελος και της ενταξιακής προοπτικής της γειτονικής χώρας».
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας επενδύσεις Νταβός
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ