«Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» -Οι δανειστές έστειλαν πίσω το ασφαλιστικό - iefimerida.gr

«Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα» -Οι δανειστές έστειλαν πίσω το ασφαλιστικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο, αφού οι δανειστές δεν συμφωνούν με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το Βήμα ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Αγνωστο πότε θα έρθει το κουαρτέτο
Η κυβέρνηση μπορεί από την πλευρά της να δείχνει ότι βιάζεται για να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, ωστόσο οι δανειστές φαίνεται να έχουν διαφορετική γνώμη. Εξάλλου αυτή την εβδομάδα μπορεί να ξεκινούν εργασίες τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την έλευση των επικεφαλής, για τους οποίους όμως δεν υπάρχει προς το παρόν ημερομηνία άφιξης», δηλώνει κοινοτικός αξιωματούχος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι το Κουαρτέτο δεν θα εμφανιστεί αν δεν έχουν πάρει στα χέρια τους συγκεκριμένα στοιχεία και μετρήσεις.
Υπενθυμίζεται πάντως πως οι επικεφαλής του Κουαρτέτου δεν θα έρθουν τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπως αρχικά σχεδιαζόταν. Ζητούν πιο λεπτομερή και κοστολογημένα στοιχεία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στο επίκεντρο το Ασφαλιστικό
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται το Ασφαλιστικό, από το οποίο λείπουν σημαντικά κομμάτια για να έχουν πλήρη εικόνα του παζλ οι δανειστές, κυρίως η μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση από τις αλλαγές στους συντελεστές αναπληρωτής. Σημειώνεται ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 16,2% του ΑΕΠ και πάρα το ότι η μεγάλη αύξηση της οφείλεται εν πολλοίς στη σωρευτική ύφεση των τελευταίων ετών, το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτους αριθμούς, έτσι ώστε και το σύστημα να καταστεί βιώσιμο και η δυναμική του Χρέους να βελτιωθεί. Στοιχεία ζητάνε οι δανειστές και για τον Προϋπολογισμό, καθώς επιμένουν ότι μέτρα που έχουν ληφθεί- όπως οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ και οι αυξημένες εισφορές υγείας- δεν θα αποδώσουν τα προσδοκώμενα με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη προσθέτων μέτρων τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ.

Ποιες εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν για ολοκληρωθεί η αξιολόγηση
Για να δώσουν το πράσινο φως οι εκπρόσωποι του Κουαρτέτου και να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης θα πρέπει υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση σε: ασφαλιστικό, καθώς και σε μια σειρά από φορολογικά ζητήματα.
Ωστόσο οι απαιτήσεις δεν σταματούν εκεί και ο κατάλογος με τα όσο πρέπει να έχει ολοκληρώσει η ελληνική πλευρά είναι μεγάλος.

  • Νέος Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, ΦΠΑ στα νησιά και νέα κλίμακα φόρου για το 2016 και για τα ενοίκια
  • Ακίνητα: Νέες αντικειμενικές τιμές της εφορίας και από 1.1.2017, οι οποίες θα εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Αλλαγή στον ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει, για έσοδα τουλάχιστον 2,650 δισ. ευρώ και πάλι. Επιπλέον, πρέπει να «τρέξουν» διασταυρώσεις ανάμεσα στα δεδομένα του Ε9 και του Κτηματολογίου.
  • Περιουσιολόγιο.
  • Να καλυφθεί η θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
  • Προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών και τη μείωση της χρήσης μετρητών.
  • Αδήλωτες καταθέσεις: Από τον Νοέμβριο θα έπρεπε να ψηφιστεί πλέγμα μέτρων για τις αδήλωτες καταθέσεις, με νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ δανειστές ασφαλιστικό κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ