Ασφαλιστικό: Ράβε-ξήλωνε για επαγγελματίες και αγρότες μετά τις αντιδράσεις - iefimerida.gr

Ασφαλιστικό: Ράβε-ξήλωνε για επαγγελματίες και αγρότες μετά τις αντιδράσεις

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διορθωτικές κινήσεις στην πρότασή της για το Ασφαλιστικό για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους επιστήμονες αναζητά από σήμερα η κυβέρνηση. Εκτιμάται ότι στο 60% φτάνει η ατομική ασφαλιστική επιβάρυνση των επαγγελματιών από τα χαράτσια του 26,5% για όσους δηλώνουν εισόδημα μεταξύ 15.000-50.000 ευρώ.

Οπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά και τη θύελλα των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων, δηλώνει ανοιχτός σε διορθωτικές κινήσεις και αναμένει σήμερα τις προτάσεις των εμπειρογνωμόνων των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο περιλαμβάνονται:

  • Για τους νέους επαγγελματίες και επιστήμονες να ισχύει στα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια της άσκησης δραστηριότητας το χαμηλό ασφάλιστρο των 93,76 ευρώ για σύνταξη και 32,59 ευρώ για την υγεία που θα έχουν οι αγρότες (ελάχιστο εισόδημα 486,80 ευρώ).
  • Να μειωθεί το ανώτατο όριο του ασφαλιστέου εισοδήματος που το σχέδιο νόμου όρισε στο 10πλάσιο του κατώτατου νομοθετημένου μισθού ή να μπουν «κόφτες», χαμηλότερη αντιστοιχία (4πλασιο, 6πλασιο) ανά ύψος εισοδήματος.
  • Να τεθεί όριο έτσι ώστε οι ασφαλιστικές εισφορές και οι φόροι να μην ξεπερνούν ένα ποσοστό του καθαρού εισοδήματος (55%-60% ανάλογα με το εισόδημα).
  • Να ισχύσουν κλειστές κλίμακες εισοδήματος και ύψους εισφορών χωρίς να αλλάζει ο κανόνας της καταβολής του 20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια.
  • Τονίζεται ότι ειδικά για τους αγρότες που καταβάλλουν χαμηλές εισφορές το νομοσχέδιο του υπουργείου προβλέπει την άμεση αύξηση κατά 42,85% και από το 2017 να καταβάλλουν το 14% υπέρ σύνταξης, το 2018 το 17% και από το 2019 και μετά το 20% προβλέποντας ωστόσο ελάχιστο εισόδημα υπολογισμού της εισφοράς στα 468,80 ευρώ τον μήνα για οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ