Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα - iefimerida.gr

Χάρβαρντ: Γιατί κρίναμε ως τραγική τη διαπραγματευτική τακτική του Τσίπρα

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από λίγες ημέρες το Χάρβαρντ άφησε «μεταξεταστέο» τον Αλέξη Τσίπρα στο... μάθημα της διαπραγματευτικής τακτικής, επικρίνοντας τους χειρισμούς του στο αποκορύφωμα της κρίσης το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο έκρινε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τη χειρότερη διαπραγματευτική τακτική για το 2015. Ο Ρόμπερτ Μονούκιν, επικεφαλής του προγράμματος διαπραγματεύσεων του Χάρβαρντ εξήγησε στην «Καθημερινή» για ποιο λόγο κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Οπως αναφέρει, στην πρώτη περίοδο, ως τέλος Φεβρουαρίου, πίστεψε ότι ο κ. Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης έκαναν μία καλή διαπραγμάτευση. Στη δεύτερη φάση όμως, που κατέληξε με την τελική συμφωνία, ο κ. Μονούκιν αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός Οικονομικών «έκαναν πολύ κακή δουλειά».

«Ο κ. Βαρουφάκης δεν κατάλαβε τη σημασία των επαγγελματικών σχέσεων με τους εταίρους του. Αντί για αυτό ασχολήθηκε με τη ''ρητορική άνθηση''», αναφέρει ο έμπειρος καθηγητής, που είχε συμβουλευτικό ρόλο σε μία σειρά διαπραγματεύσεων, στο Βέλγιο, στο Μεσανατολικό και σε πολυεθνικές εταιρείες. Μάλιστα, ο Ρόμπερτ Μονούκιν παραδέχεται ότι του προκάλεσε εντύπωση το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης συνέχιζε να κάνει ρητορικά σχόλια στο blog του, ενώ διαπραγματευόταν. «Διαφήμιζε τον εαυτό του ως έξυπνο και ειδικό στη θεωρία των παιγνίων και έφτιαχνε μία κατάσταση στην οποία η Τρόικα θα υπαναχωρούσε, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά». Μάλιστα, για τον κ. Μονούκιν, Βαρουφάκης και Τσίπρας είχαν καταφέρει να γίνουν μισητοί.

Αυτό που τον παραξένεψε περισσότερο όμως ήταν η απόφαση για το δημοψήφισμα, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει μάλιστα ως τραγική ιδέα. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να παίρνουν τέτοιες πολιτικές αποφάσεις, ειδικά όταν το ερώτημα είναι τόσο τεχνικό», εξηγεί, προσθέτοντας ότι του φάνηκε περίεργο ότι η ελληνική κυβέρνηση πίστεψε πως ένα «Οχι» θα έκανε τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ