Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ρηνανίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής - iefimerida.gr

Υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ρηνανίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα χέρια έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου της Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόμπερτ Μποργιανς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογράφοντας μνημόνιο συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γερμανός υπουργός, κ. Μπόργιανς, έκανε λόγο για "ηχηρό μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση στους Έλληνες πολίτες, ως προς τη διασφάλιση της φορολογικής Δικαιοσύνης", αλλά και προς τρίτους, καθώς "η Ελλάδα επιθυμεί από μόνη της την αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων οικονομικών της". Μάλιστα, στο μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη, οι Γερμανοί πρότειναν να εκπαιδεύσουν 50 τουλάχιστον Έλληνες ελεγκτές για 3 έως 4 εβδομάδες "έτσι ώστε να τους μεταδώσουμε την εμπειρία μας", αλλά και επισκέψεις των Γερμανών ελεγκτών στην Ελλάδα. Το κρατίδιο, τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε στη χώρα μας μία λίστα με 10.500 Έλληνες καταθέτες στη ελβετική UBS, την οποία απέκτησε πληρώνοντας αδρά, αλλά πιστεύοντας ότι θα τους αποφέρει πολύ περισσότερα έσοδα.

Σύμφωνα με τον Ν. Μπόργιανς η Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είναι ένα από τα κρατίδια που έχουν εξελίξει την τεχνογνωσία αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής: "Οι φορολογικές έρευνες έχουν εξασφαλίσει πάνω από 2 δισ. ευρώ επί πρόσθετα φορολογικά έσοδα, μέσω της αγοράς φορολογικώ CD και της εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων. Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ φτάνουν σε ολόκληρη τη Γερμανία".

Συγκεκριμένα, από το 2010, 120.000 παραβάτες στη Γερμανία έχουν προβεί σε εθελοντικη αποκάλυψη κεφαλαίων τους στην Ελβετία, νομοθέτημα που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο και το υπουργείο Οικονομικών, και το οποίο θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες.

"Στην Ελλάδα, ο κατάλογος όσων φοροδιαφεύγουν είναι μεγάλος. Εταιρίες, ελεύθεροι επαγγελματίες..και πολλοί άλλοι. Ομως εμείς δεν φοβόμαστε βοήθεια από κανέναν. Η βασική μας πολιτική επιλογή είναι η σύγκρουση με τα φαινόμενα αυτά, να πληρώσουν όλοι όσοι πρέπει και να έρθουν πίσω τα κλεμμένα" είπε ο Τ. Αλεξιάδης, ο οποίος προανήγγειλε την κατάθεση 2 νομοσχεδίων. Αυτό της αυτο-καταγγελίας, της τελευταίας ευκαιρίας δηλαδή για να νομιμοποιηθούν κεφάλαια του εξωτερικού που δεν έχουν φορολογηθεί μέχρι σήμερα. Αμέσως μετά οι ποινές θα αυξάνονται, και θα αρχίσουν οι δεσμεύσεις, είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημ. Παπαγγελόπουλος, χαρακτήρισε την εν λόγω συμφωνία "πραγματική επανάσταση" και συνέχισε: "βρισκόμαστε σε πόλεμο με τη διαφθορά και πρέπει να δώσουμε τη μάχη με όλα τα μέσα".

Για τη λίστα Μπόγιαρνς ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι ελέγχεται ήδη και θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος εντός του προσεχούς εξαμήνου όχι μόνο για αυτή τη λίστα, αλλά για όλες τις λίστες. "Η εισαγγελική ομάδα επιφορτίζεται με το βαρύ έργο, να ολοκληρώσει άμεσα τους ελέγχους, να πάρει από αυτούς με βάση τους κείμενους νόμους αυτά που δικαιούται. Η εκκαθάριση των λιστών είναι υψίστης σημασίας. Η ασυλία τελείωσε".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ