Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ! - iefimerida.gr

Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ!

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ είναι κάθε χρόνο είδηση πρώτης γραμμής.

Στα 88 χρόνια της παρουσίας τους, τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δεν έχουν χάσει τίποτε από τη λάμψη τους· η υποψηφιότητα και μόνο μιας ταινίας αρκεί για να την κατατάξει ανάμεσα στις καλύτερες της χρονιάς. Το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου απονέμεται, συνήθως, σε ένα σενάριο που βασίστηκε σε κάποιο λογοτεχνικό έργο. Στις φετινές υποψηφιότητες διακρίνουμε τέσσερα βιβλία που έχουν ήδη ξεχωρίσει στα βιβλιοπωλεία.

ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ της Emma Donoghue

Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ!  | iefimerida.gr 0


Η ιστορία ξεκινάει την ημέρα γενεθλίων του μικρού Τζακ. Ο Τζακ είναι πέντε χρονών και ζει στο «δωμάτιο» μαζί με τη μητέρα του. Το «δωμάτιο» είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στην αυλή του σπιτιού όπου μητέρα και γιος ζουν φυλακισμένοι από τον «ΣαταΝίκ». Ο Τζακ είναι καρπός βιασμού και ο μόνος λόγος για τον οποίο η μητέρα του, παρά τον εγκλεισμό, την απάνθρωπη μεταχείριση και τους αλλεπάλληλους βιασμούς, βρίσκει τη δύναμη να κρατηθεί στη ζωή. Το «δωμάτιο» είναι ολόκληρος ο κόσμος του Τζακ, δεν έχει βγει ποτέ έξω από αυτό, και η μητέρα του κάνει τα πάντα για να δημιουργήσει ένα μαγευτικό σκηνικό, με παιχνίδια, τηλεόραση, φανταστικά ταξίδια, ακόμη και κυριακάτικο δώρο, όπως θα ταίριαζε σε κάθε παιδί.

Η Έμα Ντόναχιου γράφει ένα μυθιστόρημα μοναδικό στο είδος του: Αφηγητής της ιστορίας είναι ο Τζακ ο οποίος μιλάει για όλα όσα ζει, όλα όσα σκέφτεται, ακούει, πιστεύει, ελπίζει. Παρά το δύσκολο θέμα του, η συγγραφέας, μέσα από την αφήγηση του πεντάχρονου αγοριού, κατορθώνει να μην βαρύνει το κείμενο και να μην το φορτίσει αρνητικά. Ο μικρός Τζακ με την παιδική ματιά του μεταφέρει στον αναγνώστη πλήθος συναισθημάτων, από τη λύπη και τη στενοχώρια, στην τρυφερότητα, στο χαμόγελο και στη χαρά με μπόλικη δόση προβληματισμού και αγωνίας. «Το δωμάτιο» είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα που μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη. Ένα βιβλίο που διαβάζει κανείς μία φορά και δεν το ξεχνάει ποτέ.

* «Το Δωμάτιο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΟΡΤΑΡΙΣΜΑ του Michael Lewis

Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ!  | iefimerida.gr 1


Στα τέλη του 2008 σκάει η φούσκα της αμερικανικής κτηματαγοράς. Οι τιμές των σπιτιών, που είχαν εκτιναχθεί στα ύψη, καταρρέουν μέσα σε ελάχιστους μήνες, η ανεργία καλπάζει και η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει την χειρότερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει από τη εποχή του Μεγάλου Κραχ. Το μεμονωμένο αυτό γεγονός οδηγεί σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που δεν αφήνει τίποτε και καμιά χώρα ανεπηρέαστη. Πώς όμως έγινε αυτό; Ποιοι μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν; Υπήρχαν άραγε άνθρωποι που επωφελήθηκαν; O Michael Lewis, απόφοιτος του Princeton και του LSE, πρώην golden boy της Wall Street, αφηγείται την ιστορία τεσσάρων ανδρών οι οποίοι, παρόλο που ήταν άσχετοι με τα υψηλά χρηματοοικονομικά, κατάφεραν να προβλέψουν από νωρίς την κρίση, να προετοιμαστούν και να κινηθούν ενάντια στο ρεύμα και στα μεγάλα τραπεζικά συμφέροντα.

Οι ήρωες του Michael Lewis είναι διαφορετικοί, λίγο ιδιόμορφοι, λίγο ξεροκέφαλοι, ζωντανοί και γεμάτοι χιούμορ: Ένας αθυρόστομος αναλυτής, ένας αντικοινωνικός γιατρός με ταλέντο στα οικονομικά και δυο μάλλον άφραγκοι πιτσιρικάδες που στήνουν ολόκληρη εταιρεία στο γκαράζ του σπιτιού τους. Δεν ακούν κανέναν, παρά μόνο αυτό που τους λέει η δική τους λογική. Όταν οι ειδήμονες του χώρου τούς κοροϊδεύουν, εκείνοι ποντάρουν και βγαίνουν κερδισμένοι. Αιχμηρό, καλογραμμένο, γεμάτο χιούμορ και απρόβλεπτα περιστατικά, «Το μεγάλο σορτάρισμα» μάς ανοίγει τα μάτια, αφού παρουσιάζει με κατανοητό τρόπο ειδικευμένους όρους και περίπλοκες καταστάσεις και δίνει επιτέλους απάντηση στο ερώτημα «πώς στο καλό φτάσαμε ως εδώ;».

* «Το μεγάλο σορτάρισμα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΚΑΡΟΛ της Patricia Highsmith

Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ!  | iefimerida.gr 2


Η Πατρίτσια Χάισμιθ περιγράφει την ερωτική σχέση δύο γυναικών πολύ διαφορετικών μεταξύ τους. Από τη μια, η νεαρή Τερέζ που δουλεύει ως υπάλληλος σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα της Νέας Υόρκης, αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση της με τον φίλο της και ονειρεύεται μια ζωή διαφορετική. Από την άλλη, η γοητευτική Κάρολ, μια ευκατάστατη παντρεμένη κυρία που ζει εγκλωβισμένη σ' έναν αποτυχημένο γάμο και σκέφτεται να χωρίσει, αλλά διστάζει γιατί φοβάται ότι θα χάσει την κόρη της. Οι δυο γυναίκες θα συναντηθούν τυχαία στο πολυκατάστημα και οι ζωές του θα αλλάξουν για πάντα. Η Κάρολ και η Τερέζ, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και τόσο ίδιες, θα ζήσουν έναν μεγάλο έρωτα σε μια κοινωνία που δεν είναι ακόμα έτοιμη να αποδεχτεί μια τέτοια σχέση.

Το «Κάρολ» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα που έγραψε η Πατρίσια Χάισμιθ στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Το θέμα του πιθανόν να παραξενέψει τους αναγνώστες της, καθώς στις σελίδες του δεν υπάρχει ούτε φόνος, ούτε πτώμα, ούτε μυστήριο. Η μετρ του ψυχολογικού θρίλερ, ωστόσο, δεν θα έγραφε ποτέ μια απλή ερωτική ιστορία. Οι ήρωές της είναι απρόβλεπτοι και αινιγματικοί, τα κίνητρα τους ασαφή, οι σκέψεις τους σκοτεινές, ενώ σε ολόκληρο το βιβλίο κυριαρχεί ο αδιόρατος φόβος ότι κάτι πολύ κακό θα συμβεί.

* Το «Κάρολ» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ του Andy Weir

Τέσσερα βιβλία για... Οσκαρ!  | iefimerida.gr 3


Ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνει, μέλος της τρίτης διαστημικής αποστολής στον πλανήτη Άρη, ξυπνάει μέσα στην άμμο, μόνος και τραυματισμένος. Τι ακριβώς έχει συμβεί; Η απρόσμενη δυνατή αμμοθύελλα που ξέσπασε στον Άρη ανάγκασε τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής να τρέξουν προς το διαστημόπλοιο για να σωθούν. Οι σύντροφοί του, πιστεύοντας ότι ο Μαρκ χάθηκε για πάντα, ακολούθησαν το αυστηρό πρωτόκολλο της Nasa και εγκατέλειψαν τον Κόκκινο πλανήτη. Οι πιθανότητες να επιζήσει ο Μαρκ στον αφιλόξενο τόπο είναι μηδαμινές, αλλά εκείνος είναι αποφασισμένος να επιβιώσει και να γυρίσει πίσω.

Ο Andy Weir βασίζεται στα σημερινά επιστημονικά επιτεύγματα και γράφει ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας που διαθέτει μεγάλες δόσεις ρεαλισμού. Ο Μαρκ είναι ένας ήρωας εξαιρετικά συμπαθής: διαθέτει την αίσθηση του χιούμορ, του αρέσει να αυτοσαρκάζεται, αντιμετωπίζει τα πάντα με θετικό τρόπο και κατορθώνει με την επιμονή, την αστείρευτη ευρηματικότητα και τις επιστημονικές του γνώσεις να τα βγάλει πέρα και σε αυτήν την αποστολή. Για πολλούς, το παγκόσμιο best seller «Άνθρωπος στον Άρη» είναι το καλύτερο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που έχει γραφτεί τα τελευταία χρόνια.

* Το «Άνθρωπος στον Άρη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Η κινηματογραφική ταινία βγήκε στις ελληνικές αίθουσες με τον τίτλο «Η διάσωση».

Και το πέμπτο υποψήφιο σενάριο;
Η τελική πεντάδα για το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου περιλαμβάνει την ταινία «Brooklyn» η οποία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιρλανδού Colm Toibin. Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, που εκδόθηκε το 2009, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Από τις εκδόσεις Ίκαρος, ωστόσο, κυκλοφορούν τα έργα του Colm Toibin «Η διαθήκη της Μαρίας» και «Νόρα Γουέμπστερ» που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Σημειώνουμε ότι το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Νικ Χόρνμπι, συγγραφέας του «High Fidelity» και του «About a boy» που επίσης έχουν μεταφερθεί, με μεγάλη επιτυχία, στον κινηματογράφο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ