«Δεν θα κάνουμε τον Παπανδρέου ήρωα» - iefimerida.gr

«Δεν θα κάνουμε τον Παπανδρέου ήρωα»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τη φράση αυτή κυβερνητικό στέλεχος περιέγραφε την διάθεση πολλών στο ΠΑΣΟΚ για «βελούδινη διαδοχή». Η τακτική αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από πολλά κορυφαία στελέχη όπως διεφάνη στο χθεσινό υπουργικό.

Εκτιμήθηκε πως ο πρωθυπουργός περίπου... επιδιώκει την ανατροπή του προκειμένου να πέσει καταγγέλλοντας συμφέροντα, αποστασίες και τα συναφή. Ως εκ τούτου και καθώς στο κυβερνών κόμμα είναι πολύ ισχυρό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της παραταξιακής συνείδησης οι περισσότεροι από όσους διαφωνούσαν με την επιλογή του δημοψηφίσματος, έκαναν χαμηλή πτήση.

Στο υπουργικό συμβούλιο, οι «3» (Ανδρέας Λοβέρδος, Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης) παρότι εξέφρασαν ζωηρές ενστάσεις, δεν πόλωσαν την κατάσταση παρότι υπήρχαν βουλευτές που τους εξωθούσαν να το πράξουν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος – σύμφωνα με συνομιλητή του – «έχει μάθει πλέον το μάθημα του από το 2007 και δεν πρόκειται να πάει αυτός, αλλά θα περιμένει να έρθουν σ' εκείνον».

Είναι γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε την έντονη διαφωνία του στον Πρωθυπουργό για το χειρισμό στο θέμα του δημοψηφίσματος. Στο αεροπλάνο της επιστροφής από τις Κάννες έγινε μια «πολιτισμένη αλλά έντονη συζήτηση» για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης την οποία δεν είχε συζητήσει παρά με ελάχιστους ο κ. Παπανδρέου.

Απόρροια αυτής της συζήτησης ήταν η κίνηση του λίγο μετά την προσγείωση του στην Αθήνα. Στις 4.45 τα χαράματα, ο κ. Βενιζέλος έστειλε στα mail των ΜΜΕ μια ξεκάθαρη δήλωση: «Η θέση της Ελλάδας μέσα στο ευρώ είναι μία ιστορική κατάκτηση της χώρας που δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Το κεκτημένο αυτό του ελληνικού λαού δεν μπορεί να εξαρτηθεί από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος».

Παράλληλα το πρωί ο κ. Βενιζέλος είχε συναντήσεις με τουλάχιστον άλλους δύο υπουργούς στο υπουργείο Οικονομικών, τους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Ορισμένοι βουλευτές διέβλεψαν αυτές τις κινήσεις ως το «πράσινο φως» για την κίνηση ανατροπής Παπανδρέου. Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε στο υπουργικό συμβούλιο αλλά και στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ να κινηθεί "θεσμικά". Αρκέστηκε να χτυπήσει το καμπανάκι του κινδύνου για την οικονομία, οριοθετώντας τον "οδικό χάρτη" και επισημαίνοντας τα δέκα βήματα που απαιτούνται για να μην καταρρεύσει η χώρα.

«Κερδισμένοι βγήκαν χθες ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος» σχολίαζε βουλευτής και εξηγούσε: «Ο μεν Βαγγέλης γιατί εμφάνισε τη στόφα ενός ώριμου πολιτικού που δεν καθοδηγείται από την παρόρμηση της φιλοδοξίας. Ο δε Γιώργος γιατί ανάγκασε τον Σαμαρά να κάνει βήμα πίσω και να δεχθεί να ψηφίσει την δανειακή σύμβαση. Άλλωστε, το πρωί ξυπνήσαμε με τον Παπανδρέου τελειωμένο και το βράδυ πάλι με Παπανδρέου θα κοιμηθούμε...» έλεγε χαρακτηριστικά...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ