«Ψαλίδι» στις ασφάλειες ζωής έβαλαν οι Ελληνες μετά τα capital controls [πίνακες] - iefimerida.gr

«Ψαλίδι» στις ασφάλειες ζωής έβαλαν οι Ελληνες μετά τα capital controls [πίνακες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ψαλίδι» στις ασφάλειες Ζωής έβαλαν οι έλληνες μετά τα capital controls, συμπαρασύροντας προς τα κάτω τη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας η παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε τον Νοέμβριο νέα πτώση -28% στις ασφαλίσεις Ζωής και -2% στον κλάδο ατυχημάτων. Στην έρευνα περιλαμβάνονται στοιχεία από 57 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη οι οποίες συγκέντρωναν ποσοστό 94,4% της συνολικής παραγωγής στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και ποσοστό 97,4% των ασφαλίσεων Ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2014.

Στη μελέτη της ΕΑΕΕ τονίζεται ότι παρά την μεγάλη αύξηση της παραγωγής ασφαλίσεων Ζωής που είχε παρατηρηθεί μέχρι και τον Ιούνιο (αθροιστική αύξηση εξαμήνου 15%), μετά την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) αυτές καταγράφουν πλέον αρνητική μεταβολή (-24,3% το επόμενο πεντάμηνο). Ειδικότερα σε ότι αφορά τις ασφαλίσεις Ζωής, επισημαίνονται ιδιαιτέρως τα εξής:

  • Κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2015, ο κλάδος  Ασφαλίσεων Ζωής συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του (-7,5% έναντι του Νοεμβρίου του 2014), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται τον Ιούλιο λόγω της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων (αθροιστική μείωση παραγωγής του πενταμήνου Ιουλίου-Νοεμβρίου -12,5%).
«Ψαλίδι» στις ασφάλειες ζωής έβαλαν οι Ελληνες μετά τα capital controls [πίνακες] | iefimerida.gr 0
  •  Κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2015, ο κλάδος Ασφαλίσεων Ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις συνέχισε να μειώνει την παραγωγή του (-71,5% έναντι του Νοεμβρίου 2014), φαινόμενο που ξεκίνησε να παρατηρείται τον Ιούλιο, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων που μεταξύ άλλων δεν επέτρεψαν την έκδοση νέων συμβολαίων (ενιαίων ή περιοδικών ασφαλίστρων). Η αθροιστική μείωση της παραγωγής του κλάδου το πεντάμηνο Ιουλίου-Νοεμβρίου ήταν -64,3%.
«Ψαλίδι» στις ασφάλειες ζωής έβαλαν οι Ελληνες μετά τα capital controls [πίνακες] | iefimerida.gr 1
  • Αυτή η καταγραφή στο μητρώο της παραγωγής ασφαλίστρων του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις (305 εκατ. € στο ενδεκάμηνο), ακολουθεί την συμβατική μέθοδο του Ελληνικού Κλαδικού Λογιστικού Σχεδίου, σύμφωνα με την οποία αθροίζονται στον ίδιο λογαριασμό η παραγωγή ασφαλίστρων περιοδικών καταβολών εντός του έτους με το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων των εφάπαξ καταβολής συμβολαίων.
«Ψαλίδι» στις ασφάλειες ζωής έβαλαν οι Ελληνες μετά τα capital controls [πίνακες] | iefimerida.gr 2

Θεμελιώνεται θεωρητικά η προσέγγιση ότι «η μέση διάρκεια των συμβολαίων εφάπαξ καταβολής είναι δεκαετής», συνεπώς συνήθης πρακτική διεθνώς για την αποτίμηση της ετήσιας παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις είναι το άθροισμα της παραγωγής ασφαλίστρων των συμβολαίων περιοδικών καταβολών και του 1/10 της αντίστοιχης παραγωγής ασφαλίστρων εφάπαξ καταβολής. Κάτω από αυτό το πρίσμα, η αντίστοιχη υπολογιζόμενη παραγωγή ασφαλίστρων συμβολαίων εφάπαξ καταβολής (εκτιμάται στο ύψος των 192 εκατ. €) θα προσμετράτο ως 19,2 εκατ. € διαμορφώνοντας την παραγωγή του κλάδου Ασφαλίσεις Ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις σε 132,5 εκατ. € αντί του ποσού των 305 εκατ. € που έχει καταγραφεί.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ