Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία - iefimerida.gr

Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι επιλογές των μεγάλων εκδοτικών οίκων για τους πρώτους μήνες του 2016 μάλλον θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες.

Τζούλιαν Μπαρνς, Ίαν Μακ Γιούαν, Τζόναθαν Φράνζεν, Ντέιβ Έγκερς και Ιζαμπέλ Αλιέντε είναι οι συγγραφείς που ξεχωριζουν· συγγραφείς ιδιαίτεροι και πολυβραβευμένοι, με πιστό αναγνωστικό κοινό που τους ακολουθεί σε κάθε τους βήμα. Τα νέα τους μυθιστορήματα κυκλοφορούν μέσα στους επόμενους μήνες.

 Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία | iefimerida.gr 0


Τζούλιαν Μπαρνς, «Ο αχός της εποχής»
«Ο αχός της εποχής» είναι ένα μυθιστόρημα για τη ζωή και το έργο του διάσημου ρώσου συνθέτη Ντίμτρι Σοστάκοβιτς, δημιουργό της περίφημης «Συμφωνίας του Λένινγκραντ», και τη σύγκρουσή του με το σταλινικό καθεστώς που είχε αποκηρύξει το έργο του. Ο Τζούλιαν Μπαρνς ξεκινάει την αφήγησή του από τον Μάιο του 1937 στο Λένινγκραντ. Ο νεαρός ταλαντούχος συνθέτης περιμένει ότι από στιγμή σε στιγμή θα τον οδηγήσουν στο Αρχηγείο της Υπηρεσίας Κρατικής Ασφάλειας. Στο νέο του βιβλίο ο βραβευμένος με το Man Booker Prize για το «Ένα κάποιο τέλος» συγγραφέας μιλάει για τη ζωή και την τέχνη, για το ταλέντο και τη δημιουργία, για το θάρρος και τη δειλία, αλλά και για όλους εκείνους τους συμβιβασμούς που κάθε άνθρωπος θα χρειαστεί, κάποια στιγμή, να κάνει στη ζωή του.
* «Ο αχός της εποχής» θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο 2016 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

 Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία | iefimerida.gr 1


Ιαν Μακ Γιούαν, «Νόμος περί τέκνων»
Ο Ίαν Μακ Γιούαν, συγγραφέας της κινηματογραφικής «Εξιλέωσης» και μοναδικός στιλίστας της γραφής, αφηγείται την ιστορία της Φιόνα Μέι, μιας επιτυχημένης δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου που βλέπει τον άλλοτε ευτυχισμένο γάμο της να καταρρέει. Οι διαμάχες με τον σύζυγό της είναι όλο και πιο συχνές, εκείνος έχει ήδη γνωρίσει κάποια άλλη γυναίκα, ενώ η ίδια φαίνεται να μετανιώνει για την απόφασή της να μην κάνει παιδιά. Ολόκληρη η ζωή της θα αλλάξει την ημέρα που θα γνωρίσει τον Άνταμ, έναν έφηβο που πάσχει από λευχαιμία, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο αλλά αρνείται πεισματικά να ακολουθήσει την θεραπεία που μπορεί να σώσει τη ζωή του. Η Φιόνα θα χρειαστεί, ως δικαστής, να αποφασίσει για την τύχη του νεαρού Άνταμ: Μπορεί άραγε ένα κοσμικό δικαστήριο να υπερισχύσει της πίστης; Οι κριτικές από το εξωτερικό μιλούν για ένα πυκνό μυθιστόρημα, ιδιαίτερα προσεγμένο και καλογραμμένο - ίσως το πιο συγκλονιστικό βιβλίο του Μακ Γιούαν.
* Ο «Νόμος περί τέκνων» κυκλοφορεί τον Ιανουάριο 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη.

 Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία | iefimerida.gr 2


Τζόναθαν Φράνζεν «Διαύγεια»
Κάθε νέο βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα αποτελεί είδηση. Ο Τζόναθαν Φράνζεν, των «Διορθώσεων», της «Ελευθερίας» και των πιο πρόσφατων «Κραδασμών», γράφει ένα πολυσέλιδο μυθιστόρημα γεμάτο πρωτότυπους χαρακτήρες που κινούνται σε έναν κόσμο περίπλοκο και μπερδεμένο, ένα κόσμο όπου, σε αντίθεση με τη «Διαύγεια» του τίτλου, κυριαρχούν σκοτεινά και βρώμικα μυστικά. Κεντρική ηρωίδα είναι η Πιούριτι Τάιλερ, μια νεαρή φοιτήτρια που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Οι σχέσεις της με τη μητέρα της είναι ταραγμένες ενώ με τον πατέρα της ανύπαρκτες· δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο πατέρας της. Κάποια στιγμή εμφανίζεται στη ζωή της ο Αντρέα Γουλφ, ένας γερμανός ακτιβιστής που την οδηγεί στα άδυτα μιας οργάνωσης που ξέρει να χειρίζεται τα μυστικά του κόσμου. Ο Γουλφ φαίνεται, επίσης, να γνωρίζει και το μυστικό της καταγωγής της Πιούριτι. Οι αναγνώστες μιλούν ενθουσιασμένοι για ένα μυθιστόρημα που θυμίζει τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα, για ένα πολυπρόσωπο, τολμηρό και φιλόδοξο μυθιστόρημα που έρχεται να επιβεβαιώσει τη σημαντική θέση που κατέχει ο Φράνζεν στην παγκόσμια λογοτεχνική σκηνή.
* Το νέο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Φράνζεν θα κυκλοφορήσει τον Μάιο 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

 Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία | iefimerida.gr 3


Ντέιβ Έγκερς, «Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά»
Το 2012, πριν τον πολυσυζητημένο «Κύκλο» που μιλούσε για το τέλος της ιδιωτικής ζωής στην εποχή των social media, ο Dave Eggers είχε εκδώσει το «Ολόγραμμα», μια επίκαιρη σάτιρα για τον κόσμο των εταιρειών «που σε σημεία θυμίζει τον “Θάνατο του εμποράκου” και σε άλλα παραπέμπει στο “Περιμένοντας τον Γκοντό”. Ο ήρωας του Έντερς δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την κρίση της μέσης ηλικίας, έχει κυρίως να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει τις ΗΠΑ. Απογοητευμένος από την ανεργία και την οικονομική ύφεση, σχεδόν χρεοκοπημένος πια, αποφασίζει να μεταναστεύσει στη Σαουδική Αραβία και να εργαστεί για λογαριασμό του βασιλιά Αμντουλάχ που φιλοδοξεί να χτίσει μια μοντέρνα πόλη στη μέση της ερήμου. Πολύ σύντομα, ο Κλέι αντιλαμβάνεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια χώρα ολότελα διαφορετική από την Αμερική, με πολύ διαφορετικούς ανθρώπους και σίγουρα πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Θα το δούμε και στο σινεμά σε σκηνοθεσία Tom Tykwer (που έχει μεταφέρει στον κινηματογράφο βιβλία όπως το «Cloud Atlas» και το «Άρωμα») με πρωταγωνιστή τον Tom Hanks.
* Το «Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά» θα κυκλοφορήσει τον Μάιο 2016 από τις εκδόσεις Κέδρος.

 Πέντε μυθιστορήματα που θα μας κάνουν να τρέξουμε στα βιβλιοπωλεία | iefimerida.gr 4


Ιζαμπέλ Αλιέντε, «Ο Ιάπωνας εραστής»
Η μεγάλη κυρία της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας επιστρέφει με ένα ακόμη πολυσέλιδο μυθιστόρημα, μια παράξενη ερωτική ιστορία που έχει ενθουσιάσει τους εκατομμύρια αναγνώστες της σε όλο τον κόσμο. Το 1939, λίγο πριν η Πολωνία βρεθεί υπό την γερμανική κατοχή, η νεαρή Άλμα εγκαταλείπει την Πολωνία για να πάει να ζήσει στους θείους της στο μακρινό Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, γνωρίζει τον Ιχιμέι, τον γιο του Ιάπωνα κηπουρού της οικογένειας. Πολύ γρήγορα ερωτεύονται, αλλά κρατάνε τη σχέση τους κρυφή. Μετά το Περλ Χάρμπορ, όμως, οι Ιάπωνες εξαφανίζονται από την πόλη, στέλνονται σε στρατόπεδα. Πολλά χρόνια αργότερα, η ηλικιωμένη πια Άλμα αφηγείται την ιστορία τα σε μια νοσοκόμα, την Ιρίνα, μια νεαρή γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς της δαίμονες. Η Αλιέντε είναι μια χαρισματική αφηγήτρια, μια συγγραφέας που ξέρει να λέει παραμύθια σε εκείνους που μεγάλωσαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τις ιστορίες που διάβαζαν όταν ήταν παιδιά. Οι αναγνώστες του «Ιάπωνα» κάνουν λόγο για ένα μεγάλο ρομαντικό μυθιστόρημα με πολλές ιστορικές αναφορές, για μια μεγάλη λογοτεχνική κατασκευή με όλα εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία που έχουν φέρει την Αλιέντε στην πρώτη γραμμή της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.
* «Ο Ιάπωνας εραστής» κυκλοφορεί τον Μάρτιο 2016 από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ