Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες] - iefimerida.gr

Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Aygerim Djumataeva, στον πολυχώρο The Sowl κάτω από την Ακρόπολη.

Στο πλήρως μεταμορφωμένο ιστορικό κτήριο των στάβλων του Οθωνα στο Θησείο, στον πολυχώρο The Sowl, η ενσωματωμένη γκαλερί ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της με την έκθεση υπό τον τίτλο Benares. Ο τίτλος παραπέμπει στη μυστηριώδη πόλη Βαρανάσι, γνωστή και ως το ιερό κέντρο της Ινδίας, όπου η αιωνιότητα και η ευεξία συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία. Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες πόλεις στον κόσμο η οποία ενέπνευσε κατά καιρούς πολλούς καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και τον Ινδό λογοτέχνη, φιλόσοφο και συνθέτη Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ (Νόμπελ λογοτεχνίας 1913).

 Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ο μύθος της πόλης θέλει τους θεούς να κατεβαίνουν στη γη ώστε να διαφωτίσουν τους θνητούς. Οι καλλιτέχνες σε αυτή την έκθεση εμπνέονται από την αρχιτεκτονική και τις θρησκευτικές παραδόσεις που αποτελούν το σύνολο του πολιτισμού αυτού του Benares και αναδιπλώνουν μια νέα προοπτική για τη ζωή. Σε αυτή τη μαγική ατμόσφαιρα ο θεατής βάζει ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια και επαναπροσδιορίζει τη συνάντηση της φύσης με την πόλη, του ανθρώπου με το ζώο, της τέχνης με την επιστήμη.

 Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η έκθεση έχει καθαρά βιωματικό χαρακτήρα και πραγματεύεται κυρίως τον τρόπο που καθορίζεται η σχέση μας με το παρελθόν και το παρόν, ανασυνθέτοντας τα κομμάτια της ιστορίας.
Η συλλογή Benares αποτελεί μέρος του εικαστικού εγχειρήματος με τίτλο Ramamurty-Enjoying face της Aygerim Djumataeva και του Anton Popov από το Καζακστάν. Η έκθεση περιλαμβάνει και φωτογραφικό υλικό από τον φακό του Maxim Zolotukhin.

 Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Το Benares είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από την ιστορία, μεγαλύτερο από την παράδοση, μεγαλύτερο ακόμη και από τον θρύλο. Και δείχνει διπλά μεγαλύτερο από όλα αυτά μαζί», Μαρκ Τουέιν

 Το Benares των Ινδιών, στους στάβλους του Οθωνα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


Η έκθεση
«Benares», της Aygerim Djumataeva
Επιμέλεια: Αιμιλία Σωτήρχου
The Sowl (γκαλερί): Ηρακλειδών 10, Θησείο
Εγκαίνια: 15/01
Διάρκεια: ως 25/01

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ