Κυβέρνηση και εργοδοτικοί φορείς παζαρεύουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -Πού συμφωνούν - iefimerida.gr

Κυβέρνηση και εργοδοτικοί φορείς παζαρεύουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών -Πού συμφωνούν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζομένους αποδέχεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ως το λιγότερο επώδυνο μέτρο.

Την ίδια ώρα απορρίπτει την επιβολή τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές και δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην αυθαίρετη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η δήλωση μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους προέδρους των τεσσάρων κοινωνικών εταίρων που εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό είναι για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη μια κορυφαία στιγμή ευθύνης. Για εμάς, τους Κοινωνικούς Εταίρους, αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα για το οποίο οφείλουμε όλοι να κάνουμε υπέρβαση και να μην εμπλακούμε σε άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Ειδικότερα, αναφορικά με το ρόλο των κομμάτων, ενώ έχουν συμφωνήσει πρόσφατα σε άλλα ήσσονος σημασίας θέματα, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας ζήτημα να μην μετέχουν στη συζήτηση και να μην εισφέρουν σε αυτήν με προτάσεις.

Πρόκειται πράγματι για ένα Νέο Ασφαλιστικό που είναι γραμμένο σε λευκό χαρτί το οποίο αλλάζει τη μορφή του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά εξειδικεύσεις και ερμηνείες και κυρίως να μην αποτελέσει ένα νέο φόρο για τις επιχειρήσεις μας.

Πιο συγκεκριμένα, είμαστε σύμφωνοι στην αύξηση κατά 1% (0,5% &0,5%) των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρούμε ότι η επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές δεν θα συμβάλλει στη προσπάθεια για επανεκκίνηση της ανάπτυξης, άρση των συνεπειών των capital controls και εξοικείωση των επιχειρηματιών με τη χρήση πλαστικού χρήματος.

Σχετικά με τον ΟΑΕΕ η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα του ασφαλισμένου είναι καταρχήν θετική. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα για τις εισοδηματικές κατηγορίες μεταξύ 20.000 και 70.000 ευρώ καθώς εκεί αναμένεται να εμφανιστούν οι περισσότερες αδικίες. Δεν υπάρχουν ανώδυνες λύσεις για το Ασφαλιστικό, αλλά περισσότερο και λιγότερο επώδυνες. Δεν είμαστε υπέρ της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είμαστε ξεκάθαρα κατά της μείωσης των συντάξεων.

Η ΕΣΕΕ στο όνομα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, οφείλει να επιλέξει «το μη χείρον βέλτιστον».
Η λιγότερο επώδυνη λύση και η μικρότερη μετρήσιμη επιβάρυνση, φαίνεται να είναι τελικά, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών συντάξεων, συνολικά κατά μία μονάδα με επιμερισμό σε εργοδότες και εργαζόμενους και με ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018, αλλά ουσιαστικά μέχρι την 1/1/17 και την εφαρμογή του νέου νόμου.

Βεβαίως, δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεσή μας στον αυθαίρετο υπολογισμό του ανώτατου ορίου των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών και προτείνουμε την ορθολογική κλιμάκωσή του από τον υπερβολικό δεκαπλασιασμό. Δεν κρύβουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι νέοι συνταξιούχοι, αλλά προτεραιότητα όλων των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι κάθε δυνατή διάσωση των συντάξεων και κυρίως ο σεβασμός στη διαδοχή των γενεών.

Η ΕΣΕΕ μπορεί να δεχθεί την αύξηση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών των επικουρικών, αλλά δεν δέχεται τις υπερβολές στον υπολογισμό των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών. Σίγουρα απαιτούνται λεπτομερείς διευκρινίσεις και ερμηνείες στη πρακτική εφαρμογή ενός κυριολεκτικά νέου Ενιαίου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο πολύ λίγα κοινά έχει με το εν ισχύ εθνικό ασφαλιστικό σύστημα και από όλα όσα γνωρίζουμε».

Μαξίμου: Οι εργοδοτικοί φορείς δέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση
Οι εργοδοτικοί φορείς δέχθηκαν την κυβερνητική πρόταση για μία λογική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους προκειμένου να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Γεροβασίλη: Ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων
Με δήλωση που ανέβασε πριν από λίγο στον προσωπικό της λογαριασμό το twitter, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη αναφέρει ότι αποτελεί ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο η συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για λελογισμένη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Τσίπρας για Ασφαλιστικό: Το χρωστάμε στις νέες γενιές
Έχουμε κοινωνική ευθύνη να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και το χρωστάμε στις επόμενες γενιές,

«Έχουμε ευθύνη και η κυβέρνηση και οι φορείς της παραγωγικής δραστηριότητας του τόπου να βρούμε τις βέλτιστες εκείνες επιλογές που θα διασφαλίσουν την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το χρωστάμε στις επόμενες γενιές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο πλαίσιο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμα ότι βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από σημαντικές αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωση του χρέους, στην κατεύθυνση προς την έξοδο από την κρίση.

Γιατί οι εργοδοτικές οργανώσεις προτιμούν αύξηση εισφορών αντί φόρου τραπεζικών συναλλαγών

Η συναίνεση των εργοδοτικών φορέων σε λογική αύξηση των εισφορών και για περιορισμένο χρονικό διάστημα αντί της επιβολής ενός τέλους τραπεζικών συναλλαγών αποτελεί όπως οι ίδιοι αναφέρουν επιλογή μεταξύ του κακού και του χειρότερου. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των εισφορών θα επιβαρύνει περαιτέρω το μισθολογικό κόστος και εν γένει την επιχειρηματικότητα ωστόσο εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις από την επιβολή τέλους θα είναι δυσμενέστερες. Για παράδειγμα τονίζουν ότι το χρήμα θα φορολογείται όσες φορές αλλάζει χέρια, θα περιορίσει τις τραπεζικές συναλλαγές και θα ενθαρρύνει την παραοικονομία, ενώ το όφελος δεν μπορεί να μετρηθεί με ασφάλεια.

Η επιπρόσθετη ετήσια επιβάρυνση του συνολικού κόστους με αύξηση εισφορών κατά 1% με σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον δείκτη μισθών κυμαίνεται περίπου στα 250 εκ. ευρώ, ενώ με αύξηση 1,5% (1% εργοδότες και 0,5% εργαζόμενοι) η επιβάρυνση ανέρχεται σε κάτι λιγότερα από 400 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο ενδεχόμενο σενάριο επιβολής τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές έχει δύο πιθανές συνιστώσες: α) επιβολή τέλους 1‰ σε όλες ανεξαιρέτως τις τραπεζικές συναλλαγές, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποφέρει έσοδα της τάξης άνω των 700 εκ. ευρώ. β) επιβολή τέλους 1‰ στις τραπεζικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (πλαφόν 1.000 ευρώ), το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 500 εκατ. ευρώ. Οι συνέπειες στην οικονομία από όποια μορφή τέλους επιλέξει η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς. Ειδικότερα, η εκτίμηση των εσόδων με βάση το ύψος των τραπεζικών συναλλαγών του 2014 (πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος) δεν αποτελεί ασφαλή πρόβλεψη, αφού η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) έχει επηρεάσει αυξητικά τα σχετικά μεγέθη. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι:

  • Δεν συμβάλλει στην επιστροφή μετρητών από τους ιδιώτες προς τις τράπεζες.
  • Προτρέπει τη διοχέτευση συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος
  • συνεπάγεται πως «το χρήμα θα φορολογείται όσες φορές αλλάζει χέρια»
  • θα λειτουργεί αντίρροπα προς την πρόθεση για αύξηση των συναλλαγών μέσω του τραπεζικού συστήματος και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 
  • θα ενισχύσει την παραοικονομία αφού θα επιβαρύνει επιπλέον τις τραπεζικές συναλλαγές σε καθημερινή βάση, σε μια οικονομία με εξαιρετικά υψηλό κόστος συναλλαγών λόγω και των capital controls. 

Τέλος, δεν παύει να αποτελεί στην ουσία «φόρο υπέρ τρίτων» παρά τη σχετική προτροπή των δανειστών περί κατάργησής τους. Θεωρητικά, στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους μπορεί να αποφέρει προσωρινά έσοδα, έτσι ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ασφαλιστικού, αλλά όπου εφαρμόστηκε δημιούργησε πτώση των φορολογικών εσόδων. Είναι ενδεικτικό ότι προ διετίας η Κομισιόν παρουσίασε τη πρόταση για επιβολή «φόρου Τόμπιν» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ε.Ε. (0,1% στις αγοραπωλησίες αξιογράφων και 0,01% στις συναλλαγές με παράγωγα), η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων από αρκετά κράτη-μέλη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ