Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] - iefimerida.gr

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένα μαγευτικό σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών: Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, κάτοικοι της καραϊβικής, της Αφρικής αλλά και ντόπιοι συνθέτουν το κοκτέιλ μιας ιδιότυπης παρακμής και κομψότητας που συνυπάρχουν στη Νέα Ορλεάνη.


Οπως συνυπάρχουν ο συντηρητισμός με τις ακρότητες, η εξωστρέφεια με τη νάρκη, η κοσμικότητα με την επίδειξη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια πόλη πιο παρορμητική και σαγηνευτική. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έφερε ο Ρετ Μπάτλερ την Σκάρλετ Ο'Χάρα για το ταξίδι του μέλιτος.

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 1
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Η Νέα Ορλεάνη παραμορφώθηκε από το πέρασμα του μεγαλύτερου τυφώνα που χτύπησε ποτέ την Αμερική, του τυφώνα Κατρίνα, πριν από 10 περίπου χρόνια. Ο τυφώνας έπνιξε μεγάλο κομμάτι της πόλης και κατέστρεψε υποδομές και σπίτια. Αλλά η μαγική αυτή πόλη απέδειξε τις δυνατότητές της και μέσα σε λίγο διάστημα όχι μόνο ξαναβρήκε το παλιό της πρόσωπο αλλά έγινε νούμερο ένα προορισμός στις ΗΠΑ.

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Τα περισσότερα από τα όμορφα και νοσταλγικά πράγματα να δει κανείς στη Νέα Ορλεάνη βρίσκονται στην παλιά πόλη που ονομάζεται και Γαλλική συνοικία, όπου τα περισσότερα κτίρια και υποδομές δεν επλήγησαν από τον Κατρίνα. Είναι η καρδιά της πόλης και το κομμάτι που προτιμούν οι τουρίστες.

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 6


Το 1720 οι Γάλλοι άποικοι έχτισαν εδώ 90 οικοδομικά τετράγωνα με κατοικίες, κομμένα με στενούς δρόμους. Οι Ισπανοί που τους αντικατέστησαν κατά το δεύτερο ήμισυ του 18ου αιώνα έκαναν νέες υποδομές και κτίρια. Ομορφες κατοικίες ισπανικού και γαλλικού στυλ συνυπάρχουν, οι δρόμοι είναι θορυβώδεις και ζωντανοί, τα μαγαζιά πωλούν κομμάτια που βγαίνουν από μουσείο. Μουσικοί, μάγοι, μέντιουμ, χορευτές με κλακέτες γεμίζουν τους δρόμους. Η Jackson Square είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων. Στα γεμάτα από κόσμο πολύχρωμα και πανέμορφα μπαρ όλοι ζητούν ένα κοκτέηλ «Τυφώνα».

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Οι Γάλλοι άποικοι
Στις αρχές του 18ου αιώνα η Γαλλία κατείχε ένα μεγάλο μέρος της Αμερικής που εκτεινόταν από την περιοχή Saint-Laurent στον βορρά και έφτανε ως το Δέλτα του Μισισιπή στο νότο. Ακόμη σήμερα, δρόμοι, χωριά και ονόματα αντανακλούν την γαλλική παρουσία. Από το Σικάγο ως τη Νέα Ορλεάνη δεν είναι σπάνιο να συναντήσει κανείς ονόματα όπως La Salle, Marquette ή Joliet.
Η Νέα Ορλεάνη (ΝΟLA την αποκαλούν στις ΗΠΑ) είναι η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Λουιζιάνα και είναι χτισμένη στις όχθες του Μισισιπή. Η ζωντάνια και το αμίμητο στυλ της πόλης της έδωσαν το προσωνύμιο Big Easy. Εδώ γεννήθηκε η τζαζ και από δω πέρασαν τα μεγαλύτερα ονόματα της μαύρης μουσικής.

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 8


Η πόλη ιδρύθηκε κυριολεκτικά από Γάλλους το 1718 και το όνομά της επελέγη από τον Γάλλο Φίλιππο, Δούκα της Ορλεάνης. Η πόλη πουλήθηκε στους Αμερικανούς από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1803.
Ο τυφώνας Κατρίνα άλλαξε πολλά στο πρόσωπο της Νέας Ορλεάνης, με τις τεράστιες καταστροφές που επέφερε, ενώ έχασε 30% του πληθυσμού της.
Οι κάτοικοί της είναι πάνω από 65% αφροαμερικανοί και η πόλη έγινε από το 1910 ένα επίκεντρο τέχνης και μουσικής. Εδώ μεγαλούργησε ο Λούις Αρμστρονγκ το πνεύμα του οποίου είναι ακόμη κυρίαρχο στην πόλη.

Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 9
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 11
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 12
Νέα Ορλεάνη: Η αμερικανική πόλη που ίδρυσαν Γάλλοι -Το όνειρο κάθε τουρίστα [εικόνες] | iefimerida.gr 13
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νέα Ορλεάνη γάλλοι μαύροι τζαζ τυφώνας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ