Θρίλερ για την Ελλάδα και τον ΓΑΠ απόψε στις Κάννες - iefimerida.gr

Θρίλερ για την Ελλάδα και τον ΓΑΠ απόψε στις Κάννες

Μέρκελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τελεσίγραφο απο την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να λάβει στην αποψινή συνάντηση στις Κάννες ο πρωθυπουργός. Συμφωνα με πληροφορίες η κυρια Μέρκελ θα του ζητήσει ευθέως η δανειακή σύμβαση να περάσει από τη Βουλή προκειμένου να εκταμιευθεί η έκτη δόση του δανείου και να ηρεμήσουν οι διεθνεις αγορές, ενώ συνάντηση για αύριο Πέμπτη στις 11.00 θα έχει ο Πρωθυπουργός με τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Μάλιστα αναμένεται να του διαμηνύσει ότι μπορει στη συνέχεια να κάνει δημοψηφισμα για κάποιο άλλα σχετικό θέμα αλλα όχι για την δανειακή σύμβαση. Το αποψινό δείπνο στις Κάνες αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τον πρωθυπουργό καθώς Μέρκελ και Σαρκοζι είναι αποφασισμένοι να του ζητήσουν εξηγήσεις για την αιφνιδιαστική απόφαση του να εξαγγείλει δημοψήφισμα για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Μια απόφαση που γκρέμισε τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς για τη τύχη της ευρωζώνης. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση που θα έχει στις Κάννες όπου συνεδριάζουν οι G20 και με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Το κλίμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ιδιαίτερα βαρύ σε ολόκληρη την Ευρώπη με την απειλή ότι δεν θα εκταμιευθεί η 6η δόση να εκτοξεύεται πλέον ανοικτά από πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις. «Εκτιμάμε τους Ελληνες όταν είναι λογικοί... Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας», ανέφερε η κυρία Μέρκελ, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή της με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκαθαριστούν οι αβεβαιότητες. «Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει... Την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα και η συνάντησή μας σήμερα θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το σημείο», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Βερολίνο προειδοποίησε ότι η τελική απόφαση για την έκτη δόση, ύψους 8 δισ. ευρώ, θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διεθνές επίπεδο τις προσεχείς ημέρες. «Η δόση δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί τα χρήματα ως τον Δεκέμβριο.

Επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης πριν τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε «Το όλο πρόγραμμα που αποφασίσαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο περιθώριο συνεδρίου στη Κωνσταντινούπολη για το Αφγανιστάν. «Επιδείξαμε αλληλεγγύη με την ΕΕ αλλά δεχόμαστε ότι κάθε χώρα στην ΕΕ πρέπει να κάνει και τη δουλειά της, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός.

Έντονες όμως ήταν οι αντιδράσεις και στη Γαλλία. Σε δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που επικαλείται πηγές από κύκλους του Γάλλου προέδρου, αναφέρεται πως οι Έλληνες δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ από την 6η δόση αν δεν συμφωνήσουν με το κούρεμα του χρέους. Υπενθυμίζεται πως η εκταμίευση της 6ης δόσης ήταν προγραμματισμένη για τις 15 Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καθυστερήσει, ή που το αποτέλεσμα είναι αρνητικό η Ελλάδα μένει χωρίς χρήματα, κηρύσσει πτώχευση και αποχωρεί από το ευρώ, με την Monde να αναφέρει «Ασφαλώς δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους Ελληνες να αυτοκτονήσουν». Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να δει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τη στήριξη της Ελλάδας στις 26 Οκτωβρίου. «Μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Γαλλία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους εταίρους της, να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο Φιγιόν σε δημοσιογράφους.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας που είναι επικίνδυνο για το λαό του, επικίνδυνο για την Ελλάδα και επικίνδυνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Επιδείξαμε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, προς την ελληνική κυβέρνηση», όμως «η αλληλεγγύη πρέπει να λειτουργεί προς αμφότερες τις κατευθύνσεις», παρατήρησε ο κ. Λε Μερ. Από την πλευρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Λεονετί, εκτίμησε πως ένα «αποδεκτό ερώτημα» που θα μπορούσε να τεθεί στους Έλληνες πολίτες είναι αν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι στη ζώνη του ευρώ.

Μ. Κέμερ: Ανέφικτο το «κούρεμα» αν δεν γίνει δημοψήφισμα
Ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, ανέφερε σήμερα πως είναι ανέφικτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προτού διεξαχθεί το προαναγγελθέν δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορέσει να γίνει ανταλλαγή χρέους προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα», είπε ο Γερμανός τραπεζίτης

«Η Ελλάδα ρισκάρει τη σχέση της με το ΔΝΤ» λέει η MOODY'S
Με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα ρισκάρει σοβαρά τη σχέση της με το ΔΝΤ αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται αναλυτή της Moody's. Ο αναλυτής του διεθνούς οίκου υποστηρίζει πως το ΔΝΤ πιθανόν να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ