Τέλη κυκλοφορίας, πινακίδες, ΚΤΕΟ: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ΙΧ - iefimerida.gr

Τέλη κυκλοφορίας, πινακίδες, ΚΤΕΟ: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ΙΧ

Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία ανάσα βρισκόμαστε πλέον από το τέλος της χρονιάς και οι ιδιοκτήτες ΙΧ «τρέχουν» για να φανούν εντάξει στις υποχρεώσεις τους.

Εως 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κάνουν χρήση του ΙΧ τους και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας και να περάσουν το όχημα τους από ΚΤΕΟ (γι αυτά που έχουν παρέλθει οι ημερομηνίες). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταθέσουν τις πινακίδες και να ακινητοποιήσουν το ΙΧ τους.

Βήμα βήμα η διαδικασία της εκτύπωσης

διαδικασία πάντως για να μάθουμε τι πρέπει να πήρώσουμε για τέλη κυκλοφορίας είναι πάρα πολύ απλή.

Ο χρήστης πληκτρολογεί τη διεύθυνση https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012/telhkykl/index.jsp και στη συνέχεια κάνει κλικ στο πεδίο «ΕΙΣΟΔΟΣ».

Στη συνέχεια μεταφέρεται στη σελίδα όπου πρέπει να γράψει το ΑΦΜ του, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και να κάνει κλικ στο πεδίο «Αναζήτηση».

Αν τα στοιχεία είναι σωστά τότε θα του εμφανιστεί στην οθόνη τοπ μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση.

Το ΙΧ για το οποίο αναζητήσαμε πόσο θα πληρώσει σε τέλη κυκλοφορίας, ανήκει στην κατηγορία αυτών που έως και το 2015 είχαν μηδενικά τέλη αφού οι εκπομπές ρύπων ήταν μόλις 95 CO2. Τώρα με τις αλλαγές που αποφάσισε το ΥΠΟΙΚ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να πληρώγσει έως 31/12 85.50€.

Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνει κλικ στο πεδίο «Εκτύπωση».

Τα προηγούμενα έτη εμφάνιζε αυτό το μήνυμα.

Κατάθεση πινακίδων -Ολα τα δικαιολογητικά
Αν κάποιος ιδιοκτήτης ΙΧ θέλει να θέσει σε ακινησία το ΙΧ του προκειμένου να μην καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας του 2016, θα πρέπει έως και την Πέμπτη να προσκομίσει στην εφορία του τα εξής:

α) Την άδεια κυκλοφορίας.
β) Τις πινακίδες κυκλοφορίας.
γ) Φωτοτυπία της φορολογικής δήλωσης και του αντίστοιχου εκκαθαριστικού του 2015, από όπου πρέπει να αποδεικνύεται ότι ο ίδιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.
δ) Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του 2015.
ε) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 από το οποίο προκύπτει ότι (ο φορολογούμενος) έχει ιδιόκτητη θέση στάθμευσης για να αφήσει το όχημά του. Αν το Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης θα πρέπει να προσκομιστεί μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι στον φορολογούμενο έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο άλλο πρόσωπο.
στ) Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση σε περίπτωση που ο προσερχόμενος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών

Άκρως ικανοποιητική κρίνεται από το υπουργείο Οικονομικών η, έως σήμερα, προσέλευση των πολιτών για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, καθώς από το 55% των υπόχρεων την παραμονή των Χριστουγέννων, το ποσοστό ανήλθε χθες στο 80%.

Οι παράγοντες του υπουργείου θα αξιολογήσουν εκ νέου την κατάσταση αύριο το πρωί και ενδεχομένως να μη δοθεί, για πρώτη φορά, παράταση στην προθεσμία. Με δεδομένο μάλιστα, ότι πέρυσι καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράτασης τα τέλη κυκλοφορίας από μόλις 40.000 ιδιοκτήτες οχημάτων.

Όσον αφορά στις καταθέσεις πινακίδων στις εφορίες, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου η κατάθεση των πινακίδων και η ακινησία των οχημάτων για να μην καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας και φόροι θα γίνει εφέτος από περίπου 107.000 ιδιοκτήτες, σχεδόν όσους και πέρυσι.

Από το 2009, το ζήτημα της κατάθεσης πινακίδων πήρε έντονους αυξητικούς ρυθμούς και το χειρότερο έτος ήταν το 2013, όταν τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.

Ειδικότερα:
* Το 2009 έγινε άρση ακινησίας σε 73.180 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 169.205 οχήματα.
* Το 2010 έγινε άρση ακινησίας σε 55.330 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 189.666 οχήματα.
* Το 2011 έγινε άρση ακινησίας σε 72.831 οχήματα ενώ σε ακινησία τέθηκαν 193.922 οχήματα.
* Το 2012 έγινε άρση ακινησίας σε 91.310 οχήματα και σε ακινησία τέθηκαν 271.744 οχήματα.
* Το 2013 έγινε άρση ακινησίας σε 146.191 οχήματα και τέθηκαν σε ακινησία 318.497 οχήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ