Η CIA θυμάται τον Ρίτσαρντ Γουέλς -Στην επέτειο της δολοφονίας του από την 17Ν - iefimerida.gr

Η CIA θυμάται τον Ρίτσαρντ Γουέλς -Στην επέτειο της δολοφονίας του από την 17Ν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ηταν το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου του 1975 όταν ο Ρίτσαρντ Γουέλς έπεσε νεκρός από τις σφαίρες της 17Ν και ο σταθμάρχης της CIA στην Αθήνα έγινε το πρώτο θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του, η CIA θυμήθηκε τον Ρίτσαρντ Γουέλς, κάνοντας διαδοχικές αναρτήσεις στο λογαριασμό της στο Twitter αλλά και δημοσιεύοντας ένα κείμενο στη μνήμη του.

«Ο Ρίτσαρντ Σκέφινγκτον Γουέλς ήταν γνωστός σε όλη την Υπηρεσία για την αγάπη του για την Ελλάδακαι τα ταξίδια στον κόσμο, ενώ είχε κερδίσει την φήμη ενός εξαιρετικού Ελληνα γλωσσολόγου. Ενώ υπηρετούσε στην Αθήνα, δολοφονήθηκε ενώ επέστρεφε με τη σύζυγό του στο σπίτι τους, μετά από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι», θυμίζει η CIA.

Την εποχή της δολοφονίας του, ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της CIA που πέφτει νεκρός ενώ υπηρετούσε. Επίσης, ήταν ο πρώτος σταθμάρχης που δολοφονήθηκε με πολιτικό κίνητρο, σημειώνει η υπηρεσία. Στη συνέχεια, κάνει μια αναφορά στη ζωή του Ρίτσαρντ Γουέλς, τα παιδικά του χρόνια, τις σπουδές του στο Χάρβαρντ στην ελληνική ιστορία και λογοτεχνία αλλά και την πορεία του από τη στιγμή που εντάχθηκε στην CIA, το 1951 ενώ ήταν 21 ετών.

Η CIA θυμάται τον Ρίτσαρντ Γουέλς -Στην επέτειο της δολοφονίας του από την 17Ν | iefimerida.gr 0

«Την άνοιξη του 1975, στην ηλικία των 45 ετών, του ζητήθηκε να πάει στην Ελλάδα ως σταθμάρχης. Αμέσως συμφώνησε, λέγοντας σε φίλους του ότι για εκείνον το να πάει στην Ελλάδα ήταν σαν να πηγαίνει στο σπίτι του. ''Θα έχω την ευκαιρία να πάω στην χώρα που πραγματικά αγαπώ'' τον θυμούνται να λέει οι φίλοι του», αναφέρει το κείμενο της CIA.

Αν και ήταν εξαιρετικά προσεκτικός σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ασφάλεια όταν βρισκόταν στη Λατινική Αμερική, στην Ευρώπη αισθανόταν πιο σίγουρος, σημειώνει η υπηρεσία. Ομως η ταυτότητά του αποκαλύφθηκε σε ξένα δημοσιεύματα, κάτι που έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του.

«Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου του 1975 είχε πάει με την οικογένειά του στο χριστουγεννιάτικο πάρτι στην κατοικία του Αμερικανού πρέσβη. Επιστρέφοντας στο σπίτι, βγήκε από το αυτοκίνητο για να ανοίξει την κύρια πύλη. Ενας άνδρας εμφανίστηκε από το σκοτάδι και τον φώναξε. Καθώς γύριζε, ο άνδρας τον πυροβόλησε. Το τραύμα ήταν μοιραίο», γράφει η CIA.

«Πέντε ημέρα μετά από την επίθεση, η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατό του. Ηταν μόλις το 2003, σχεδόν 28 χρόνια αργότερα, όταν συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς και αρκετών ακόμη ξένων διπλωματών. Καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες των διπλωματών, αλλά γλίτωσαν την καταδίκη για τον θάνατο του Γουέλς γιατί είχε παρέλθει η 20ετία».

Ο Γουέλς ήταν 46 ετών όταν έχασε τη ζωή του. Αφησε πίσω του τη σύζυγό του, που δεν τραυματίστηκε στην επίθεση και τρία παιδιά, μία κόρη και δύο γιους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ρίτσαρντ Γουέλς CIA 17Ν
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ