Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να περάσει μέτρα-φωτιά και παράλληλο πρόγραμμα - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο να περάσει μέτρα-φωτιά και παράλληλο πρόγραμμα

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τους δύσκολους «σταθμούς» των επόμενων δύο μηνών παρουσιάζει ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, που έχει προγραμματιστεί για τις 10.30 το πρωί.

Επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να κλείσει με θετικό πρόσημο ο έλεγχος από τους δανειστές, να ολοκληρωθεί δηλαδή η πρώτη αξιολόγηση, για να ξεκινήσει η συζήτηση σχετικά με την απομείωση του χρέους.

Μέχρι τότε η Αθήνα θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση, με τις διαπραγματεύσεις και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Σημειωτέον, δε, ότι ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει… οδηγίες στους υπουργούς, στον απόηχο των συναντήσεών του με τους βουλευτές.

Στην «ατζέντα» της κυβέρνησης, όπως αναφέρουν στο iefimerida.gr πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, βρίσκονται οι εξής προτεραιότητες:

  • Εξειδίκευση του κυβερνητικού έργου
  • Νομοθετικές παρεμβάσεις (που αποτελούν προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση του προγράμματος) και νομοσχέδια (π.χ. νέος αναπτυξιακός νόμος, ν/σ για την παιδεία, τη δημόσια διοίκηση, πάταξη λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων κ.ά.)
  • Δράσεις την επόμενη μέρα της αξιολόγησης


Η τακτική του πρωθυπουργού
Με δεδομένο επίσης το γεγονός ότι θα πρέπει να πάρουν την έγκριση του Κοινοβουλίου μέτρα-«φωτιά», όπως το ασφαλιστικό και η φορολογία των αγροτών, ο Αλέξης Τσίπρας ακολουθεί τακτική δύο παράλληλων δρόμων: Από τη μία, τηρεί έναντι των δανειστών όλες τις δεσμεύσεις -έτσι όπως αυτές απορρέουν από τη συμφωνία της 14ης Αυγούστου- προκειμένου να ανοίξει κάποια στιγμή η συζήτηση για το χρέος. Από την άλλη, έχει μεριμνήσει και είναι σε άμεση επαφή με τους βουλευτές του κόμματός του, για να προλάβει τυχόν... δυσάρεστα.

Επιχείρηση... ψάρεμα
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, στελέχη του Μαξίμου δεν κρύβουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «η ψήφιση του ασφαλιστικού μπορεί να αποτελέσει προϊόν ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων». Αφήνουν έτσι να εννοηθεί ότι επιθυμία τους είναι να υπάρξουν ανοικτοί δίαυλοι με βουλευτές των άλλων κομμάτων (Ποτάμι -Ένωση Κεντρώων), ώστε να... ψαρέψουν ψήφους στα κρίσιμα νομοσχέδια, με πρώτο σταθμό την ψηφοφορία για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ