Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από τον ESM - iefimerida.gr

Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. από τον ESM

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη σε τηλεδιάσκεψη έγινε σήμερα το απόγευμα.

Ρέγκλινγκ: Μόνο με επιτυχή αξιολόγηση θα συζητηθεί η ελάφρυνση χρέους

Σε δηλώσεις του μετά από την απόφαση, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Αθήνα, ενώ υπενθύμισε ότι μόνο αν υπάρξει θετική κατάληξη στην αξιολόγηση του προγράμματος, θα συζητηθεί η ελάφρυνση χρέους.

«Με την εκταμίευση του 1 δισ. ο ESM υποστηρίζει την μεταρρυθμιστική πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης. Οι μεταρρυθμίσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πεδίων, που είναι σημαντικά για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ως παραδείγματα ανέφερε τα μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ενέργεια- που θα ρίξει τις τιμές όπως σημείωσε- αλλά και το νέο νόμο που θα βοηθήσει τις τράπεζες να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια», ο οποίος θα απελευθερώσει την ρευστότητα και θα ενισχύσει την οικονομική δραστηριότητα.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, ο Ρέγλινγκ σημείωσε: «Μόνο μία επιτυχής κατάληξη αυτής της αξιολόγησης θα οδηγήσει σε συζητήσεις για περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, όπως έχει ξαναπεί το Eurogroup».

Το 1 δισ. που αποφασίστηκε να εκταμιευθεί αποτελεί το τελευταίο μέρος της πρώτης δόσης των 16 ευρώ για το νέο πρόγραμμα. Επίσης, ο ESM έχει εκταμιεύσει 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή, όπως σημείωσε ο Ρεγκλινγκ, με την εκταμίευση του 1 δισ., έχει δοθεί στην Ελλάδα περίπου το 25% του προγράμματος των 86 δισ. που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ