Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για μέτρα και αξιολόγηση -Τα τρία ναρκοπέδια - iefimerida.gr

Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για μέτρα και αξιολόγηση -Τα τρία ναρκοπέδια

Αποφασισμένος να τηρήσει κατά γράμμα τη συμφωνία με τους δανειστές και το χρονοδιάγραμμα της νομοθέτησης των επόμενων σκληρών μέτρων, είναι ο πρωθυπουργός.

Βασικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαπραγμάτευση και ως εκ τούτου, επιχειρεί να λύσει γόρδιους δεσμούς σε πολλά επίπεδα.

Αύριο, εκτός απροόπτου, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο όπου και αναμένεται να παρουσιάσει στους υπουργούς τον οδικό χάρτη: για τα προαπαιτούμενα, τις υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (παιδεία κ.α.) καθώς και την «επόμενη» μέρα της αξιολόγησης.

Επιπλέον, όπως λένε κύκλοι της κυβέρνησης στο iefimerida.gr, ο πρωθυπουργός «θα επιστήσει στους υπουργούς την προσοχή για καλύτερη επεξεργασία των νομοσχεδίων που είναι να κατατεθούν το επόμενο διάστημα», ώστε να αποφεύγονται τα "φάλτσα", καλώντας άπαντες να λειτουργήσουν σε καθημερινή βάση με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Τρία… ναρκοπέδια
Το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τα αρμόδια υπουργεία κινούνται από μάχη σε μάχη και ο βαθμός δυσκολίας για τη θετική έκβαση αυτών παραμένει υψηλός:

  • Ασφαλιστικό : Σε "μητέρα των μαχών», φαίνεται να εξελίσσεται η ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό. Η απόφαση για μη περικοπή των κύριων συντάξεων είναι ειλημμένη,με το Μέγαρο Μαξίμου να επιλέγει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών  για εργοδότες και εργαζομένους. Επ’ αυτού, στυλώνουν, όμως, τα πόδια οι δανειστές. Η ηγεσία της κυβέρνησης πάντως, επιθυμεί η μεταρρύθμιση για το ασφαλιστικό να έχει πάρει το ‘πράσινο φως’ μέχρι τις 15 Γενάρη.
  • Κόκκινα δάνεια: Τα «κόκκινα δάνεια» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι το επόμενο ναρκοπέδιο, μετά τα στεγαστικά  πρώτης κατοικίας, που καλείται να διανύσει η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες μέρες. Πολύ δύσκολο δε, είναι να πετύχει την οριζόντια εξαίρεση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το θεσμικό πλαίσιο της πώλησης των δανείων σε funds. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που εξασφάλισε με τους δανειστές για να διαπραγματευτεί  ένα πλαίσιο βαθμιαίας προστασίας.
  • Φορολογία των αγροτών: Για τον Φεβρουάριο και πέρα μετατίθεται η νομοθέτηση της φορολόγησης των αγροτών. Στο Μέγαρο Μαξίμου κερδίζουν λίγο χρόνο ακόμα, απομακρύνοντας τις αντιδράσεις των αγροτών, έστω και προσωρινά, αφού όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές δεν περιλαμβάνεται τελικά στη λίστα της πρώτης αξιολόγησης.

Τροχάδην για την αξιολόγηση
Με βάση τα παραπάνω, μήνας-ορόσημο για να ανοίξει ο δρόμος προς την αξιολόγηση είναι ο Ιανουάριος με το καλό σενάριο να θέλει εντός του Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο το τεστ από την πλευρά των δανειστών, για να ανοίξει ο δρόμος για την απομείωση του χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ υπουργικό συμβούλιο κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ