Πού βρίσκονται σήμερα οι μετανάστες που οι φωτογραφίες τους συγκλόνισαν τον πλανήτη [εικόνες] - iefimerida.gr

Πού βρίσκονται σήμερα οι μετανάστες που οι φωτογραφίες τους συγκλόνισαν τον πλανήτη [εικόνες]

Αφιξη προσφύγων στην Ελλάδα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι εικόνες τους ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο, αναδεικνύοντας το προσφυγικό ζήτημα αλλά και ρίχνοντας φως στην δική τους προσωπική ιστορία. Ευαισθητοποίησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη και αποκάλυψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο ταξίδι τους προς ένα ασφαλή τόπο, αυτοί και οι οικογένειες τους.

Που βρίσκονται όμως σήμερα οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών που μας τράβηξαν την προσοχή τώρα που τα φώτα της δημοσιότητας έσβησαν; Το BBC έψαξε τους βρήκε και έμαθε για την νέα τους ζωή.

1) Ο πατέρας που ξέσπασε σε κλάματα φτάνοντας στην Κω

Ήταν 15 Αυγούστου όταν ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε το πρόσωπο ενός πατέρα με ζωγραφισμένη πάνω του την απελπισία, την κούραση, τον φόβο, ίσως και την ανακούφιση. Κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά του την μικρή του κόρη αλλά και πιάνοντας το κεφάλι του γιου του αντικατόπτρισε όλη την αγωνία και το δράμα των οικογενειών που καταφεύγουν στην προσφυγιά για να σωθούν από τον πόλεμο πίσω στην πατρίδα τους. Η εικόνα του Laith Majid ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο.
Σήμερα, σε συνέντευξη του στο BBC αποκαλύπτει ότι δεν μπορεί ούτε τώρα ακόμη να κοιτάξει την φωτογραφία χωρίς να συγκινηθεί. «Μου επαναφέρει στην μνήμη όσα υπέφερα με την γυναίκα και τα παιδιά μου όταν σχεδόν κινδυνέψαμε να πεθάνουμε. Θα προτιμούσα να μην την ξανάβλεπα ποτέ», λέει ο ίδιος. «Ακόμη και σήμερα που ζω στην Γερμανία με πλησιάζει κόσμος που με έχει αναγνωρίσει και με ρωτά αν είμαι αυτός ο άνδρας και πως είμαι τώρα, αν είμαι ευτυχής και ασφαλής» λέει ο Ματζιντ.

2) Ο πατέρας που του έβαλε τρικλοποδιά η δημοσιογράφος στην Ουγγαρία

Σοκαρισμένη η κοινή γνώμη παρακολούθησε στις 8 Σεπτεμβρίου την τρικλοποδιά που έβαλε μια ξενοφοβική δημοσιογράφος στην Ουγγαρία σε έναν πατέρα που αγκαλιά με τον μικρό του γιο Ζαίντ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα. Η αποτρόπαια αυτή της πράξη που την οδήγησε στην απόλυση, έφερε στο προσκήνιο την ιστορία του προπονητή ποδοσφαίρου από τη Συρία, αλλά και τις επιθέσεις που δέχονται οι πρόσφυγες ακόμη και όταν βρίσκονται, θεωρητικά, στο ασφαλές έδαφος της ΕΕ.
Σήμερα, ο Ossama Abdul Mohsen βρίσκεται στην Μαδρίτη, με δυο απο τους γιους του, αφού του προσφέρθηκε μια εργασία από τους υπεύθυνους της γνωστής Ρεάλ Μαδρίτης που συγκινήθηκαν από την ιστορία του. Η γυναίκα του με τα άλλα δυο παιδιά τους βρίσκεται ακόμη εγκλωβισμένη στην Τουρκία και η οικογένεια ελπίζει σύντομα στην επανένωση της. «Σήμερα έχω ξεχάσει πια αυτό το ατύχημα και έχω εστιάσει στο μέλλον της οικογένειας μου. Τότε είχα θυμώσει πάρα πολύ», λέει ο ίδιος. Το πιο σημαντικό πράγμα που συνάντησε στην Ευρώπη, ήταν η ελευθερία. «Η ελευθερία της σκέψης....η απόλυτη ελευθερία της έκφρασης....το να είσαι ελεύθερος είναι ένα υπέροχο συναίσθημα» επισημαίνει ο Μοσέν.

3) Ο μετανάστης που ενθάρρυνε τους άλλους να περάσουν τα αυστροουγγρικά σύνορα

Ήταν 4 Σεπτεμβρίου, όταν στον σιδηροδρομικό σταθμό «Κελέτι» της Βουδαπέστη, χιλιάδες μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στον δρόμο τους προς την βόρεια Ευρώπη. Ξαφνικά ένας νεαρός άνδρας με μια ντουντούκα καλεί τους ομοεθνείς του αλλά και τους άλλους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν τον σταθμό και να περπατήσουν μαζί μέχρι τα σύνορα με την Αυστρία. Οι ουγγρικές αρχές τελικά έστειλαν λεωφορεία για να μετακινηθούν οι μετανάστες.

Σήμερα ζει πια στην Γερμανία, αναμένοντας τα χαρτιά που χρειάζεται για να ξεκινήσει να εργάζεται και να ονειρεύεται την νέα του ζωή.
«Όταν ήμουν μικρός, ονειρευόμουν να επισκεφθώ την Γερμανία. Έχω μια αδυναμία στα ωραία αυτοκίνητα και μου αρέσουν πολύ τα μοντέλα της BMW. Ελπίζω μια μέρα να μπορέσω να επισκεφθώ τα εργοστάσια της», δηλώνει ο ίδιος ο 26χρονος Mohammad Zatareyh. Όσο για την φωτογραφία λέει, «Νιώθω περήφανος για αυτό που έκανα. Ελπίζω μια μέρα να την δείξω στα παιδιά μου. Θα τους δείξω τι έκανε ο πατέρας τους και νομίζω θα είναι και αυτά περήφανα».

(πηγή: BBC)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BBC πρόσφυγες μετανάστες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ