Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] - iefimerida.gr

Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια πόλη γεμάτη ιστορία και πολιτισμό αιώνων φαίνεται πως ζει μέσα στη βαρβαρότητα της σημερινής εποχής. Η Βενετία θρέφει τον τουρισμό και αυτός την τρώει, μπορεί να είναι η ψυχή που την κρατά ζωντανή αλλά την καταστρέφει.

Σε φωτογραφίες του Τζιάνι Μπερένγκο, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτυπώνεται ακριβώς αυτό. Η ιταλική πόλη «λιώνει» κάτω από τον τεράστιο αριθμό τουριστών και κρουαζιερόπλοιων. Ιστορικές πλατείες, εκκλησίες και κτίρια, κρύβονται κάτω από πολυάριθμες αντιαισθητικές μάζες, που δεν αφήνουν τίποτα στο πέρασμά τους.

«Περίπου πριν από δύο-τρία χρόνια ήμουν στη Βενετία για μια έκθεση μου, που πραγματοποιήθηκε στο I tre Oci, είδα από το παράθυρό μου ένα από αυτά τα μεγάλα πλοία να περνούν», λέει ο Τζιάνι και συνεχίζει: «Ημουν σοκαρισμένος από την οπτική ρύπανση αλλά και από αυτή που προκαλούν τα πλοία στη λιμνοθάλασσα και την ατμόσφαιρα, με τη διέλευσή τους».

Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Ηξερε πως οι φωτογραφίες γύρω από τον τουρισμό και τα κρουαζιερόπλοια θα προκαλέσουν αντιπαραθέσεις, αλλά ποτέ δεν περίμενε πως τον Αύγουστο, ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, επιχειρηματίας που υποστηρίζει τα κρουαζιερόπλοια, θα μπλόκαρε έκθεσή του στο Doge Palace. Η κίνηση αυτή προσέλκυσε τον ενδιαφέρον του Τύπου και αναζωογόνησε την κίνηση No Grand Navi, που εναντιώνεται στα πλοία.

«Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να υπερασπίζονται τα κρουαζιερόπλοια γιατί είναι ένας κλάδος που εργάζονται περίπου 4.000 άτομα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενετίας είναι εναντίον του», αναφέρει ο φωτογράφος.

«Η κίνηση No Grand Navi δεν υποστηρίζει την απώλεια θέσεων εργασίας. Το πρόβλημα για το οποίο μάχονται είναι η διέλευση μεγάλων πλοίων στη λεκάνη του Αγίου Μάρκου και του καναλιού Giudecca. Αν τα μεγάλα πλοία περνούσαν από ένα άλλο μονοπάτι για να φτάσουν στο λιμάνι, θα ήταν καλύτερα και οι θέσεις εργασίας δεν θα ήταν σε κίνδυνο», προσθέτει.

Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Τα κρουαζιερόπλοια είναι το πιο ορατό σημάδι «έκρηξης» στον τομέα του τουρισμού, με την πόλη να ασφυκτιά, που είδε τους επισκέπτες να αγγίζουν τα εκατομμύρια.

Στα προηγούμενα φωτογραφικά του αφιερώματα στη Βενετία, ο Τζιάνι Μπερένγκο, είχε ως στόχο να αναδείξει την ομορφιά της πόλης. Αυτή τη φορά δείχνει την ασχήμια, θέλοντας να αφυπνίσει τους ανθρώπους να δει το πρόβλημα, που και ο ίδιος βλέπει, να μαστίζει την πόλη του.

Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 4
Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Πώς ο τουρισμός «τρώει» τη Βενετία -Οι εικόνες με τα κρουαζιερόπλοια [εικόνες] | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βενετία Τουρισμός φωτογραφίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ