Κυβέρνηση σε νευρική κρίση - iefimerida.gr

Κυβέρνηση σε νευρική κρίση

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 'νευρική κρίση' βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει της παρουσίασης των βασικών έστω αξόνων του περίφημου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στήριξης, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των νέων μέτρων που έρχονται ως αντιστάθμισμα του αυξημένου ελλείμματος του 2010, αύριο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Οι ανακοινώσεις, που θα περιλαμβάνουν κατά πληροφορίες μαζικές πωλήσεις εισηγμένων εταιριών και ακινήτων του Δημοσίου με στόχο την είσπραξη 15 δις ευρώ ως το 2013, αλλά και σημαντικές περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, θα γίνουν αύριο το πρωί, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Αμέσως μετά, θα συνεδριάσει η ΚΟ, αλλά και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, προκειμένου να ακουστούν -έστω και εκ των υστέρων- οι απόψεις βουλευτών και στελεχών του κόμματος, να 'εκτονωθούν' οι όποιες αντιδράσεις και να ενσωματωθούν στη 'διαβούλευση' που θα ακολουθήσει ως την κατάθεση του Προγράμματος στη Βουλή στις 16 Μαΐου τυχόν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Στην πραγματικότητα, ένα πρώτο 'μασάζ' των βουλευτών έχει γίνει με την ενημέρωσή τους ανά τομέα από τους αρμόδιους υπουργούς στις συνεδριάσεις των αντίστοιχων ΚΤΕ τις προηγούμενες ημέρες, ενώ αντίστοιχη ενημέρωση θα επιχειρηθεί σήμερα το απόγευμα στην 'προπαρασκευαστική' συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος υπό τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη και παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Εργασίας Λούκας Κατσέλη και του Αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη. Σε κάθε περίπτωση, οι βουλευτές είναι σε θέση να ξέρουν πως η 'αναγκαιότητα' υλοποίησης του προγράμματος είναι τέτοια για τη βιωσιμότητα της χώρας και βεβαίως της κυβέρνησης, που τυχόν 'παραφωνίες' στην ψήφισή του, παραπέμπει αυτόματα σε εκλογές.

Οι τελευταίες 'πινελιές' στο σχέδιο ανακοινώσεων που θα κάνει αύριο ο πρωθυπουργός μπήκαν στις διαδοχικές συναντήσεις του με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του τις δύο προηγούμενες ημέρες, παρουσία πάντα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Στο σύνολό τους οι υπουργοί, συμφώνησαν στις περικοπές των δαπανών των υπουργείων τους, με μοναδική 'παραφωνία' αυτή της Άννας Διαμαντοπούλου χθες, που αντιδρώντας στην περικοπή 'ανελαστικών' πλέον δαπανών, όπως τις χαρακτήρισε, ύψους 300 επιπλέον εκατομμυρίων ευρώ, πέραν των 900 εκατομμυρίων που είχαν προαποφασιστεί, οδήγησε σε μη κατάληξη σε αποφάσεις της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό. Συμφώνησαν ακόμα και επί των αποκρατικοποιήσεων που πρέπει να γίνουν στον τομέα αρμοδιότητας του καθενός, με τις πληροφορίες να επιμένουν πως το Δημόσιο θα κρατήσει τον έλεγχο και τη διοίκηση στις 'κρίσιμες' εταιρείες. Επιπλέον, και προκειμένου το νέο 'πακέτο' ρυθμίσεων να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό από την κοινωνία, συμφωνήθηκε ότι θα περιλαμβάνει αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις, καθώς και κοινωνικά αντισταθμίσματα -στο πλαίσιο πάντα του εφικτού- ειδικά για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ