Eκλογές σήμερα στην Ισπανία -Σκληρή μάχη για Ραχόι, σοσιαλιστές και Podemos - iefimerida.gr

Eκλογές σήμερα στην Ισπανία -Σκληρή μάχη για Ραχόι, σοσιαλιστές και Podemos

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι Ισπανοί, στις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

Τα νέα κόμματα απειλούν τον δικομματισμό, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα ακολουθήσει είτε μια νέα περίοδος πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, είτε μια περίοδος πολιτικής αστάθειας.

Με έναν στους τρεις ψηφοφόρους να δηλώνει αναποφάσιστος μερικές ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες (στις 8 ώρα Ελλάδας), το αποτέλεσμα προβλέπεται το πιο αμφίρροπο στα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν νίκη του Λαϊκού Κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, αλλά χωρίς πλειοψηφία των εδρών. Οι Σοσιαλιστές (PSOE) αναμένεται να καταλάβουν τη δεύτερη θέση, ενώ το κόμμα Podemos, το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας, και το φιλελεύθερο Ciudadanos διεκδικούν την τρίτη θέση και την πιθανότητα να καθορίσουν ποιος θα κυβερνήσει στις μετεκλογικές συνομιλίες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι είπε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αυτό υποδεικνύει ένα πιθανό αδιέξοδο που οι αναλυτές συντείνουν στο ότι θα δημιουργούσε προσκόμματα για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστώνουν την έξοδο της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από την ύφεση και την ελαφριά μείωση της ακόμη ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας.

Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες—και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.

Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ισπανία Εκλογές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ