Το «χαστούκι» για το παράλληλο πρόγραμμα μουδιάζει το Μαξίμου - iefimerida.gr

Το «χαστούκι» για το παράλληλο πρόγραμμα μουδιάζει το Μαξίμου

Δεν έχουν τέλος οι… πονοκέφαλοι για τον πρωθυπουργό. Μόλις χθες, ήρθε άλλο ένα μεγαλοπρεπές «άδειασμα» εκ μέρους των δανειστών, οι οποίοι φαίνεται να μπλόκαραν την ψήφιση του «παράλληλου προγράμματος».

Στις αρχικές προθέσεις της Αθήνας ήταν το πολυνομοσχέδιο -με τα μέτρα που θα απάλυναν τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα- να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα - και σίγουρα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι λόγοι είναι προφανείς και ταυτοχρόνως έντονα συμβολικοί, αφού επρόκειτο για μια κίνηση-αντιστάθμισμα στα σκληρά προαπαιτούμενα που ψηφίζουν οι βουλευτές το τελευταίο διάστημα.

Ο σχεδιασμός, ωστόσο, άλλαξε. Και για άλλη μια φορά ο αιφνιδιασμός, εκ μέρους των δανειστών, έκανε σαφές το ποιος έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Θεσμών. Και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει όλα τα μέτρα-«φωτιά» και ετοιμάζεται να πράξει το ίδιο και για τα επόμενα. Στόχος άλλωστε είναι να κλείσει η αξιολόγηση του προγράμματος με θετικό πρόσημο.

«Κομμένα φτερά» στο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου «πάγωσε» από την παρέμβαση των Ευρωπαίων, με την οποία πρώτος ήρθε αντιμέτωπος ο Γιώργος Χουλιαράκης. «Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στη διαπραγμάτευση», έλεγαν με νόημα στο iefimerida.gr, δίχως να κρύβουν την ενόχλησή τους.

Εκτοξεύοντας «πυρά» στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία επέρριψαν ευθύνες, οι ίδιες πηγές έθεταν το ερώτημα «αν θα είχε προκύψει αυτό το ζήτημα, αν τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είχαν δημιουργήσει όλο αυτό τον θόρυβο γύρω από το θέμα». Επιπλέον, επικαλούνταν το χαμηλό δημοσιονομικά κόστος του νομοσχεδίου (περίπου 100 εκατ. ευρώ), διευκρινίζοντας ότι δεν παραβιάζονται οι προϋπολογισμοί των υπουργείων και ότι «το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται».

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θα ενημερωθούν για τις διατάξεις του και ο προγραμματισμός είναι να προωθηθεί από Ιανουάριο και με την κανονική διαδικασία.

Ενοχλημένοι και οι βουλευτές

Αμηχανία, όμως, κυριάρχησε και στους κόλπους των βουλευτών μετά τα μαντάτα, με τους περισσότερους να σπεύδουν στη Βουλή για να ενημερωθούν. Δεν έλειψαν, μάλιστα, και οι φωνές που σχολίαζαν με φανερή δυσαρέσκεια ότι «δεν είναι πράγματα αυτά».

Άλλος βουλευτής, από την περιφέρεια της Κρήτης, μιλώντας στο iefimerida.gr, δήλωνε σε υψηλούς τόνους ότι «βγαίνουμε και αναλύουμε το παράλληλο πρόγραμμα και μας ευτελίζουν», εξηγώντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Ακόμα και το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, χαρακτήρισε ως «απόλυτα δικαιολογημένη» τη δυσαρέσκεια των βουλευτών, οι οποίοι θα επιστρέψουν στις περιφέρειές τους τις γιορτές με… άδεια χέρια και με τα «αγκάθια» του ασφαλιστικού και της φορολόγησης των αγροτών να ακολουθούν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ