Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό -Κρίσιμη Σύνοδος - iefimerida.gr

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό -Κρίσιμη Σύνοδος

Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμμετέχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, με το προσφυγικό - μεταναστευτικό να βρίσκεται στην «ατζέντα» την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης και την ελληνική αποστολή να έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες από χθες.

Πιέσεις από την Ευρώπη
Από τη μία, οι εταίροι θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σημαντικά στη δημιουργία των hotspots στα νησιά και, από την άλλη, της επιρρίπτουν ευθύνες για αδυναμία φύλαξης των συνόρων. Το τελευταίο είναι αυτό που οδήγησε στο να ανοίξει θέμα Σένγκεν και να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη ακόμα και με τον κίνδυνο εξόδου. Ενδεικτική του κλίματος είναι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία προωθούν Γερμανία και Γαλλία, για δημιουργία ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής με δύναμη 1.500 ανδρών σε πρώτη φάση, με εκτεταμένες αρμοδιότητες και με δυνατότητα να παρεμβαίνει όταν η ΕΕ κρίνει ότι υπάρχει θέμα φύλαξης συνόρων ακόμη και χωρίς αίτημα του κράτους-μέλους.

Βολές Τσίπρα από τη Χίο
Ρίχνοντας τροχιοδεικτικές βολές από τη Χίο, ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε για άλλη μια φορά κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα έχει αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και πως τώρα είναι η σειρά της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός ζητεί δραστικές και δομικές αποφάσεις από την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό επεσήμανε ότι «δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις από την πλευρά των κρατών-μελών της ΕΕ να υποδεχτούν πρόσφυγες».

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και το περιβάλλον του έχουν επίγνωση των δυσκολιών που θα έχει η Σύνοδος Κορυφής, καθώς τίθεται το θέμα της ανταπόκρισης στις ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις μας και αναμένεται να τεθεί και το θέμα της συνοριοφυλακής / ευρωπαϊκής ακτοφυλακής που άπτεται θεμάτων εθνικής κυριαρχίας.

Η ατζέντα της Αθήνας
Κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο iefimerida.gr, συνοψίζουν τις βασικές θέσεις της Αθήνας στα παρακάτω:

• Σε ό,τι αφορά για το αν θα μπορεί η νέα δύναμη, που θα αντικαταστήσει τη Frontex, να επεμβαίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη κράτους-μέλους, η ελληνική πλευρά διευκρινίζει πως «είναι απαραίτητη η συναίνεση των χωρών».
• Να μην υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις, αλλά να προβλέπεται συντονισμός με γειτονικές χώρες
• Να «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες της μετεγκατάστασης προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
• Να υπάρξει ουσιαστική συνεισφορά της ΕΕ με βάση τις συμφωνίες επανεισδοχής που έχει υπογράψει με τρίτες χώρες. Αυτό το σημείο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς αρκετές χώρες δεν δέχονται πίσω ομοεθνείς τους.

Κρίσιμο τετ α τετ Τσίπρα-Νταβούτογλου
Με σαφή στόχευση της ελληνικής πλευράς να τηρηθεί το action plan που έχει συμφωνηθεί με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός «βλέπει» στις 10:20 σήμερα το πρωί τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πρόκειται για μια συνάντηση με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Αθήνα «καίγεται» να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από την πρόσφατη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, ώστε να μειωθούν οι ροές, πράγμα που έχει προκαλέσει εκνευρισμό.

Θέση της κυβέρνησης επομένως, είναι ότι η Άγκυρα πρέπει να πάρει τα κονδύλια που έχουν συμφωνηθεί, πρέπει, όμως, και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, εκτός από την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου στις 11:00 θα συμμετάσχει σε συνάντηση κρατών-μελών της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις 15:30 και εν συνεχεία θα συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινά στις 16:00.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ