Οι 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες [λίστα] - iefimerida.gr

Οι 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες [λίστα]

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Να τετραγωνίσει τον κύκλο καλείται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς στην πραγματικότητα θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις Τιμές Ζώνης στα επίπεδα των εμπορικών ένα χρόνο νωρίτερα, χωρίς να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία από την κτηματαγορά.

Αν και στην Καραγιώργη Σερβίας δεν αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς υπήρχαν μηνύματα και πληροφορίες από το καλοκαίρι, αυτό δεν αναιρεί τη δυσκολία χειρισμού της υπόθεσης. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι μόλις στις 27 Νοεμβρίου ο Ε. Τσακαλώτος υπέγραψε

Απόφαση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή της Αθήνας, με ημερομηνία παράδοσης του σχετικού πορίσματος στις 22 Δεκεμβρίου.
Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι εμπορικές τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί περίπου 40% σε σχέση με το 2007, αλλά όχι ομοιόμορφα και σίγουρα όχι οριζόντια. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, ενώ αντιθέτως στις αποκαλούμενες «λαϊκές» συνοικίες η εικόνα είναι αντίστροφη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι Τιμές Ζώνης εξακολουθούν να υπολείπονται των εμπορικών. Εδώ ανακύπτει το πρώτο και βασικότερο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει το υπουργείο Οικονομικών ήτοι ποιους και πόσο θα επιβαρύνει αυξάνοντας τους συντελεστές του φόρου ακινήτων, έτσι ώστε ο λογαριασμός να βγάζει πάλι 2,650 δισ ευρώ, όπως απαιτεί το Μνημόνιο.

Άγνωστος «Χ» χαρακτηρίζεται, επίσης, η αντιμετώπιση των οικοπέδων και των επαγγελματικών ακινήτων, αφού όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς, τα στοιχεία της ΤτΕ είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα όλα τα σενάρια αναπροσαρμογής των ειδικών συντελεστών προσδιορισμού της αντικειμενικής τους αξίας, να είναι στον «αέρα».

Μεγάλο «αγκάθι»- που δεν ακουμπά η απόφαση του ΣτΕ- παραμένει η αντιμετώπιση των εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχών και ακινήτων. Ειδικότερα, υπάρχουν περιοχές- φιλέτα, σε τουριστικούς προορισμούς (κυρίως νησιά Κυκλάδων), που φορολογούνται με. ψίχουλα, καθώς ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλές Τιμές Ζώνης όμορων Δήμων. Το υπουργείο Οικονομικών καλείται, λοιπόν, να λάβει εδώ και τώρα αποφάσεις και γι' αυτό το ζήτημα, πριν αποφασίσει για την ανακατανομή των βαρών στα αστικά ακίνητα.

Οι 20 φόροι που προσδιορίζονται από τις αντικειμενικές αξίες [λίστα] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ