Σφαλιάρα ολκής: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και η ξανθιά ανιψιά της, Μαριόν, δεν εξελέγησαν - iefimerida.gr

Σφαλιάρα ολκής: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και η ξανθιά ανιψιά της, Μαριόν, δεν εξελέγησαν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δημοκρατικό κίνημα. Οι Γάλλοι συνασπίστηκαν εναντίον της ακροδεξιάς απειλής και έδειξαν την πόρτα της εξόδου στο Εθνικό Μέτωπο το οποίο δεν κατόρθωσε να κερδίσει καμία περιφέρεια.


Το χειρότερο για την επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος έγινε στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών: η Μαρίν Λεπέν, ευρωβουλευτής και υποψήφια περιφερειάρχης αλλά και η ανεψιά της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν δεν εξελέγησαν.
Με σύνθημα «όλοι στις κάλπες για να κλείσουμε το δρόμο στην ακροδεξιά», οι Γάλλοι κινητοποιήθηκαν μαζικά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ο οποίος απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα αφού είναι η τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017. Η αποχή μειώθηκε στο 41,5% στον δεύτερο γύρο, ενώ στον πρώτο γύρο είχε εκτιναχθεί στο 50,09%.
Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο απέτυχε να αποδείξει ότι είναι κόμμα που κερδίζει από τον πρώτο γύρο, όπως δήλωνε προεκλογικά. Την περασμένη Κυριακή η γαλλική ακροδεξιά είχε πετύχει το ιστορικό ποσοστό του 40% και είχε προκριθεί σε όλες τις περιφέρειες. Η χθεσινή ήττα έπεσε, έτσι, πιο βαριά, στην ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος αλλά και στους υποστηρικτές του. Η Μαρίν Λεπέν υπέστη τελικά και προσωπική ήττα αφού στην περιφέρεια Nord-Pas-de-Calais-Picardie έχασε με 42,8% ενώ ο δεξιός αντίπαλός της κέρδισε με 57,2%.
Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος κατήγγειλε «λάσπη και συκοφαντία εναντίον της» αλλά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την άνοδο του Εθνικού Μετώπου. Πράγματι, το κόμμα της εξέλεξε 350 περιφερειακούς συμβούλους έναντι 110 που διέθετε ως σήμερα.
Μεγάλη ήταν η ήττα και για την ανεψιά της, η οποία έχασε έναντι του δεξιού αντιπάλου της Ετροσί, τον οποίο στήριξαν με τις ψήφους τους και οι σοσιαλιστές. Το σοσιαλιστικό κόμμα δεν δίστασε την εβδομάδα πριν τον δεύτερο γύρο να καλέσει τους δικούς του υποψηφίους να αποσυρθούν και ζήτησε από τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν μαζικά τον δεξιό υποψήφιο ώστε να μην εκλεγεί η Μαριόν Λεπέν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλία Εκλογές σφαλιάρα ολκής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ