Εισαγγελείς: Αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις - iefimerida.gr

Εισαγγελείς: Αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις

(EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το μήνυμα που κυριάρχησε στην σημερινή 31η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης εισαγγελέων ήταν ένα: αφήστε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της χωρίς παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας την θεσμική της ανεξαρτησία και το γεγονός ότι πρέπει να υπακούει μόνο στο Σύνταγμα και τους νόμους.

Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν και η ομιλία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου αναφερόμενη στις συνταγματικές διατάξεις για τη διάκριση των εξουσιών αλλά και την κατοχύρωση της δικαστικής ανεξαρτησίας, μίλησε για τους τρόπους που κατά καιρούς επιλέγονται προκειμένου να υπάρξουν παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης. Αυτές οι παρεμβάσεις μπορεί να είναι όπως είπε νομοθετικές, ή πράξεις εύνοιας προς ορισμένους δικαστές, υποδείξεις, επιδοκιμασίες ή αποδοκιμασίες συγκεκριμένων πράξεων δικαστικών λειτουργών.

Ομως, όπως τόνισε η κυρία Κουτζαμάνη «ουδείς όσο ισχυρός και αν είναι δεν μπορεί να στερήσει από τον δικαστικό λειτουργό την ανεξαρτησία του, αν ο ίδιος ο δικαστής δεν το θελήσει».
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε στο ρόλο των εισαγγελέων, τη συνταγματική κατοχύρωση του ρόλου τους και τόνισε ότι οι εισαγγελείς κατά το νόμο είναι απολύτως ανεξάρτητοι και δεν επιτρέπεται να δέχονται εντολές από οποιονδήποτε που διευθύνει τα δικαστήρια ακόμα και από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με περίσκεψη νομοθετική μεταβολή που θα δημιουργούσε όπως είπε προβλήματα στο μέλλον αν αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο των εισαγγελικών λειτουργών. (αναφέρεται σε διάταξη που έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης με την οποία δίδονται για πρώτη φορά πειθαρχικές εξουσίες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου). Μάλιστα η κ. Κουτζαμάνη καταχειροκροτήθηκε μετά από αυτήν της την αναφορά με τους εισαγγελείς να λένε: «Μπράβο εισαγγελέα».

Για τον ρόλο και τη συνεισφορά των εισαγγελέων στην κοινωνία μίλησε ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Εισαγγελέων Κωνσταντίνος Τζαβέλας επικρίνοντας τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλου που έκανε λόγο στη Βουλή περί δικαστικών πραξικοπημάτων.

«Η δήλωση αυτή», ανέφερε ο κ. Τζαβέλας, «ασαφής και αόριστη, επιτυγχάνει μόνο τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και ανησυχίας στο κοινωνικό σύνολο σχετικά με τη νομιμότητα της δράσης των οργάνων της δικαστικής εξουσίας».

Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των δικαστών, τονίζοντας τους κινδύνους για πράξεις αντεκδίκησης από κάποιους που θεωρούν ότι θίγονται από δικαστικές ενέργειες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της δικαιοσύνης και των εισαγγελιών κάνοντας ειδική αναφορά στην έλλειψη υποδομών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα της ανυπαρξίας κατάλληλων αιθουσών για τη διεξαγωγή δικών με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο "δεν επεμβαίνει στο έργο της δικαιοσύνης, ούτε επιτρέπει παρεμβάσεις από οποιονδήποτε".

Πρόσθεσε δε απαντώντας στις αιτιάσεις του Προέδρου της Ενώσεως Εισαγγελέων Κων. Τζαβέλα για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης περί "δικαστικών πραξικοπημάτων", ανέφερε ότι " ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης".

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στις παραλείψεις ικανών δικαστικών λειτουργών κατά τις πρόσφατες προαγωγές για την ηγεσία της δικαιοσύνης επισημαίνοντας ότι παραλείφθηκαν συνολικά 47 ανώτατοι δικαστικοί και κάλεσε την κυβέρνηση να μην αλλάξει το σύστημα αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων ενώ κάλεσε τον κ. Παπαγγελόπουλο να κατονομάσει τους "πραξικοπηματίες".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εισαγγελείς Ευτέρπη Κουτζαμάνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ