Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης δόθηκε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για το κλίμα -Σχεδόν δάκρυσε ο Φαμπιούς - iefimerida.gr

Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης δόθηκε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για το κλίμα -Σχεδόν δάκρυσε ο Φαμπιούς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκινησιακής φόρτισης, με τον Λοράν Φαμπιούς σχεδόν να δακρύζει, υποβλήθηκε το τελικό σχέδιο της συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το σχέδιο, με σκοπό να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, υποβλήθηκε στους αντιπροσώπους των 195 χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο για το κλίμα στο Παρίσι, από τον πρόεδρό της, Λοράν Φαμπιούς.

«Είμαστε σχεδόν στο τέλος ενός δρόμου και χωρίς αμφιβολία στην αρχή ενός άλλου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών σε μία σύνοδο της ολομέλειας, με σπασμένη φωνή και στο όριο των δακρύων.

Ο Φαμπιούς είπε πως το σχέδιο συμφωνίας φιλοδοξεί να μειώσει την υπερθέρμανση «πέρα από τους δύο βαθμούς Κελσίου» και «να προσπαθήσει να τη μειώσει στους ενάμιση βαθμούς Κελσίου». Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία είναι δίκαιη, βιώσιμη, δυναμική, ισορροπημένη και νομικά δεσμευτική, ενώ ανέφερε ότι τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει δεσμευθεί να παράσχει ο Βορράς στον Νότο θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριο.

Ακόμη, οι χώρες θα πρέπει να επαναξιολογούν τις δεσμεύσεις τους για εκπομπές αερίων κάθε πέντε χρόνια. Το σχέδιο της συμφωνίας προέκυψε έπειτα από συνομιλίες δύο εβδομάδων, με τον Φαμπιούς να αναφέρει ότι η υιοθέτησή του θα σηματοδοτήσει ένα «ιστορικό σημείο καμπής».

«Αφήστε μας να τελειώσουμε τη δουλειά. Ολος ο κόσμος παρακολουθεί. Σήμερα σας καλώ να συνεχίσετε στον ίδιο δρόμο συμβιβασμού», ήταν η έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. «Θα είναι ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα», τόνισε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στην υιοθέτηση της συμφωνίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ