Ποινικές διώξεις κατά Λιακουνάκου, πρώην στελέχους και υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Εθνικής Αμυνας -Για την προμήθεια 12 Απάτσι - iefimerida.gr

Ποινικές διώξεις κατά Λιακουνάκου, πρώην στελέχους και υπηρεσιακών παραγόντων του υπ. Εθνικής Αμυνας -Για την προμήθεια 12 Απάτσι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών ασκήθηκε με παραγγελία της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, μετά το πέρας της έρευνας που διενεργήθηκε για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα της σύμβασης για την προμήθεια 12 ελικοπτέρων τύπου Απάτσι συνολικού κόστους 594 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα Οικονομικού Σχεδιασμού και Αμυντικών Επενδύσεων Σπύρου Τραυλού, αλλά και σε βάρος 7 ακόμη υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο ήδη προφυλακισμένος επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος διώκεται για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε απιστία. Η σύμβαση υπεγράφη το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, με τους εισαγγελείς να στέλνουν αντίγραφα της δικογραφίας στη βουλή για να ερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες και του πρώην υπουργού για την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης.

Όπως προέκυψε από την προκαταρκτική εξέταση και την έρευνα του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του γραφείου Διαφθοράς, η σύμβαση 22/2003 υπογράφηκε κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας και των Κατευθυντήριων Οδηγιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου.

Ειδικότερα, στην εν λόγω σύμβαση προβλεπόταν υποκατασκευαστικό έργο ονομαστικής αξίας χαμηλότερης κατά $14 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνο που απαιτούσε ο νόμος, ενώ η αναπροσαρμογή λόγω της παρόδου χρόνου της ονομαστικής αξίας των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων πραγματοποιήθηκε κατά τρόπο τέτοιο, ώστε να είναι χαμηλότερη κατά $2,5 εκατομμύρια σε σχέση με εκείνη που θα προέκυπτε εάν εφαρμόζονταν οι κείμενες διατάξεις.

Παράλληλα, τα προγράμματα Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχαν ως αντικείμενο τον εκσυχρονισμό του συστήματος ΔΑΙΔΑΛΟΣ εκτελέσθηκαν κατά τρόπο ώστε η αξία των υλικών και υπηρεσιών που προσφέρθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο ήταν χαμηλότερη κατά περίπου $9 εκατομμύρια, αυτή τη φορά με αντίστοιχη ωφέλεια της εταιρίας SONAK, ιδιοκτησίας του Θωμά Λιακουνάκου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η τέταρτη κατά σειρά με εμπλοκή του επιχειρηματία Θ. Λιακουνάκου, μετά τα Α/Ω για τα άρματα μάχης Leopard, την σύμβαση των ραντάρ Εμπραέρ, και του προγράμματος Ηλεκρονικού Πολέμου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ