Αγώνας δρόμου του υπουργείου Υγείας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης- Γράψε, σβήσε στην Αριστοτέλους - iefimerida.gr

Αγώνας δρόμου του υπουργείου Υγείας για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης- Γράψε, σβήσε στην Αριστοτέλους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της παρατεταμένης λιτότητας τους και της έλλειψης χρηματοδότησης. Σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, η ανεπάρκεια φαρμάκων ταλαιπωρεί τους Έλληνες τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα, οροθετικοί του Λαϊκού Νοσοκομείου έχουν μείνει εδώ και εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊκά φάρμακα, ενώ και ο Ευαγγελισμός αντιμετωπίζει πρόβλημα στην χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η αναστάτωση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να προμηθεύονται φάρμακα από εξωτερικά φαρμακεία, τη στιγμή που ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς ζητούν την βοήθεια τους κράτους, καθώς αδυνατούν να αγοράσουν τα πανάκριβα φάρμακα που τους κρατάνε εν ζωή.

Μάλιστα βουλευτές του «Ποταμιού» σε ερώτηση που κατέθεσαν στην Βουλή, επισημαίνουν πως η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στο σύστημα υγείας – όπως είχε δεσμευτεί – προχωρά μόνο σε κομματικούς διορισμούς στα νοσοκομεία.

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε απάντησή του, τόνισε πως δεν θα υπάρξει κανένα περαιτέρω πρόβλημα, καθώς αποδεσμεύτηκαν 48 εκατομμύρια ευρώ για φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προσπάθεια κατανέμετε για να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη.

Παρόλα αυτά, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης τα τελευταία 6 χρόνια, επιβεβαιώνει πως το πρόβλημα υπάρχει στον πυρήνα του, καθώς δεν είναι αρκετά τα 48 εκ. για να το εξαλείψουν.

  • Η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης:

2009 - 1,25 δισ.
2010- 1,084 δισ.
2011- 832 εκατ. ευρω
2012- 761 εκατ. ευρώ
2013- 642 εκατ. ευρώ
2014- 543 εκατ. ευρώ
2015- 495 εκατ. ευρω

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ