Εξωσωματική, τι είναι καλύτερο για εσάς - iefimerida.gr

Εξωσωματική, τι είναι καλύτερο για εσάς

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες είναι οι αγωνίες και τα κρίσιμα ερωτήματα όσων γυναικών χρειάζονται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να τους δοθεί η ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους παιδί.

Ερωτήματα όπως «ποιο είναι το καταλληλότερο φαρμακευτικό πρωτόκολλο για την περίπτωσή μου» ή «ποιες είναι οι παρενέργειες των φαρμάκων», απασχολούν πολύ συχνά τις υποψήφιες μητέρες οι οποίες μάταια αναζητούν απαντήσεις σε κείμενα αμφίβολου επιστημονικά περιεχομένου.

Ας δούμε λοιπόν και ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικά από αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν εκφραστεί από γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

1. Έχουν όλα τα φαρμακευτικά πρωτόκολλα την ίδια αποτελεσματικότητα;

Η απάντηση είναι αρνητική. Το μακρύ πρωτόκολλο με τη χρήση «αγωνιστή» υπερέχει όλων σε αποτελεσματικότητα και ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις εκείνες όπου προσδοκάται ικανοποιητική ανταπόκριση στην ωοθηκική διέγερση. Εφάμιλλες αλλά ελαφρώς υποδεέστερες επιδόσεις παρουσιάζει στην ίδια κατηγορία ασθενών το πρωτόκολλο του «ανταγωνιστή».

2. Για τις δύσκολες περιπτώσεις ποιο ενδείκνυται;

Για τις περιπτώσεις όπου προσδοκάται χαμηλή ανταπόκριση (πτωχές ανταποκρίτριες) προτιμητέο είναι το πρωτόκολλο του ανταγωνιστή ή το «βραχύ» με χρήση του αγωνιστή (flare up).

3. Οι ασθενείς με ιστορικό ενδομητρίωσης ποιο πρωτόκολλο πρέπει ν ακολουθούν;

Ιδανικό πρωτόκολλο για τις περιπτώσεις αυτές θεωρείται το μακρύ με χρήση αγωνιστή. Άλλωστε, όλοι οι σύνδεσμοι γυναικολόγων συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ESHRE) στις κατευθυντήριες οδηγίες τους αναφέρουν ότι η χρήση του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου υπερέχει στη συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

4. Ποιο είναι το πρωτόκολλο με τον χαμηλότερο κίνδυνο υπερδιέγερσης;

Αναμφισβήτητα, αυτό του ανταγωνιστή και μάλιστα με τη χρήση για την πρόκληση της ωοθυλακιωορρηξίας του αγωνιστή στη θέση της χοριακής γοναδοτροπίνης.

5. Άραγε για τις πολυκυστικές ωοθήκες ισχύει το ίδιο;

Δεδομένου ότι οι ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο υπερδιέγερσης, ασφαλώς και ο «ανταγωνιστής» θεωρείται η βέλτιστη επιλογή.

6. Ποια είναι η ενδεικνυόμενη για την περίπτωσή μου καθημερινή δόση γοναδοτροπινών;

Αυτή που θα οδηγήσει στη μέγιστη ανταπόκριση των ωοθηκών της ασθενούς με τον χαμηλότερο κίνδυνο υπερδιέγερσης. Η δόση αυτή είναι συνάρτηση πολλών παραμέτρων με κυριότερες αυτές της ηλικίας, του βάρους, της FSH και της AMH καθώς και του προηγηθέντος ιστορικού της ασθενούς. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνυπολογίζονται από τον θεράποντα ειδικό γονιμότητας με βάση ακόμα και την κλινική εμπειρία του τελευταίου.

7. Υπάρχει μέγιστη επιτρεπόμενη καθημερινή δόση γοναδοτροπινών;

Έχει αποδειχτεί από διαδοχικές αναλύσεις όλων των μελετών πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι υπέρβαση των 450 μονάδων ημερησίως δεν βελτιώνει σε καμία περίπτωση τις πιθανότητες επίτευξης κύησης παρά μόνο το σχετικό κόστος το οποίο βέβαια στη σύγχρονη εποχή της κρίσης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο.

8. Ο φυσικός κύκλος τι θέση έχει στην προτίμηση των επιστημόνων και των ασθενών;

Αποτελεί μια ξεκάθαρη εναλλακτική εκεί όπου η διέγερση αδυνατεί να «ξυπνήσει» τις ωοθήκες ή εκεί όπου υπάρχει απόλυτη αντένδειξη χορήγησης ορμονών. Ολοένα και περισσότεροι τον εμπιστεύονται δίνοντας έναν χαρακτήρα «μόδας» σε αυτόν όμως πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι πανάκεια.

9. Υπάρχει το πρωτόκολλο μιας ένεσης και σε ποιο σκεύασμα θεωρείται ότι ανήκει το μέλλον ;

Το μέλλον ανήκει στις γοναδοτροπίνες που θα χορηγούνται από το στόμα και οι οποίες θα υποκαταστήσουν τις καθημερινές ενέσεις , ακόμα κι αυτές που χορηγούνται εφάπαξ και υποκαθιστούν ουσιαστικά ενέσεις 7 ημερών- το λεγόμενο πρωτόκολλο της μιας ένεσης. Το τελευταίο φαίνεται να δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις «πτωχών ανταποκριτριών».

10. Είναι όλα τα σκευάσματα της εξωσωματικής ασφαλή για τις ασθενείς;

Αναμφισβήτητα ναι. Περισσότερες από 1800 μελέτες έχουν δημοσιευτεί σε ιατρικά περιοδικά πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα καθιστώντας τα φάρμακα αυτά ίσως τα πλέον μελετημένα προς χρήση. Οι πλέον σύγχρονες και ακριβείς εξ αυτών καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η χρήση των σκευασμάτων αυτών δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για τη μακροπρόθεσμη υγεία των ασθενών πιθανότατα λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος χρήσης τους.

Στον τομέα της υπογονιμότητας κυριαρχεί η επιπολαιότητα και πολλές φορές ημιμάθεια οι οποίες με τη σειρά τους επιτείνουν την αγωνία και την ανασφάλεια των ήδη καταπονημένων ασθενών.

Δείτε ΕΔΩ μαρτυρίες ασθενών μας

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.sfakianoudis.gr ή επικοινωνήστε με το κ. Σφακιανούδη Κωνσταντίνο, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος ,στο 210- 6565112

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εξωσωματική γονιμοποίηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ