Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] - iefimerida.gr

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου ζωγράφου, εικονογράφου, αγιογράφου και συγγραφέα, μία πιολύ ενδιαφέρουσα έκθεση στο σπίτι-πινακοθήκη του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Κριεζώτου.

Φέτος κατά περίεργη σύμπτωση κλείνουν και τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Φώτη Κόντογλου. Διπλή επέτειος λοιπόν και εν όψει της μεγαλύτερης χριστιανικής γιορτής του κόσμου, το Μουσείο Μπενάκη, τιμά τον σπουδαίο εικαστικό και λογοτέχνη με μία έκθεση αφιερωμένη στα βιβλία που συνέγραψε και εικονογράφησε, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα μια πτυχή του εξαιρετικού ταλέντου του. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και θα διαρκέσει έως τις 20 Φεβρουαρίου 2016.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η Παναγία του πάθους, 1955, έκτυπο σχέδιο (ανθίβολο), μολύβι και χρώμα σε ριζόχαρτο, (100x70 εκ.)

Ο «ΛΟΓΟΣ» είναι το μηνιαίο περιοδικό, που εκδιδόταν στην Πόλη, όπου, στο τεύχος 1 του 1922, εντοπίστηκε το κείμενο του Φώτη Κόντογλου: «Μη στοιχηματίζετε ποτές! το κεφάλι σας στο Διάολο. Ιστορία διδαχτική, γραμμένη από τον Αμερικανό Edgar Poe και μεταφρασμένη από την ταπεινή πέννα του Φ. Κόντογλου».

Η «ΈΚΦΡΑΣΙΣ», πάλι, είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο του Φώτη Κόντογλου, που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο Άγιος Πέτρος, Σχ. 013Α, μολύβι, (11,6x8,3 εκ.), Λεύκωμα 64.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Το Άγιο Μανδήλιον, Σχ. 021, μολύβι, (14,1x11,7 εκ.), Λεύκωμα 64.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά χειρόγραφα και σχέδια του Φώτη Κόντογλου, αδημοσίευτα μέχρι σήμερα, που προορίζονταν για βιβλία - κάποια από τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ. Επίσης, εκτίθεται άγνωστο μέχρι σήμερα υλικό από το στάδιο της προετοιμασίας του ζωγράφου για την τοιχογραφική διακόσμηση του Δημαρχείου Αθηνών. Τέλος, στη έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα του Κόντογλου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συνομιλούν με τις αντίστοιχες σελίδες των βιβλίων που κοσμούν.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Φιλική Εταιρεία, Περιοδικὸ Τέχνης καὶ Ἐλέγχου. Μηνιαία έκδοση. Επιμελητής: Φ. Κόντογλους, έτος Α΄ (Ιαν., Φεβρ., Μάρτ., Απρ., Μάιος 1925) (24,7x17,2 εκ.)

Τα έργα, τα σχέδια και τα βιβλία προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής-Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, το Ε.Λ.Ι.Α./Μ.Ι.Ε.Τ και ιδιωτικές συλλογές. Σε συνοδευτική προβολή στον χώρο της έκθεσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει χρονολογικά τους τίτλους και τα εξώφυλλα των καταλογογραφημένων βιβλίων, τόμων και περιοδικών. Επιπλέον, έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μικρό ταξίδι-αφιέρωμα στα χειρόγραφα του Αστρολάβου με την ευκαιρία των ογδόντα χρόνων από την έκδοσή του.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Με την ευκαιρία της έκθεσης, κυκλοφορεί επετειακός τόμος σε πολυτελή έκδοση 288 σελίδων και επιμέλεια Χρήστου Φ. Μαργαρίτη. Ο τόμος περιέχει αναλυτική εργογραφία για τα βιβλία που έγραψε, μετέφρασε και εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου μέχρι το 1965 - τη χρονιά που πέθανε δηλαδή. Δημοσιεύονται επίσης νέες τεκμηριωμένες μελέτες ιστορικών της τέχνης, συλλεκτών, εκδοτών, ειδικών επιστημόνων και ανθρώπων που τιμούν τη γραφίδα και τον χρωστήρα του Κόντογλου, προσεγγίζοντας πτυχές της προσωπικότητας και του έργου τού πολυσχιδούς καλλιτέχνη, αλλά και έρευνες που συνδέονται με το πολιτιστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο έδρασε. Εμπεριέχονται και περιλήψεις όλων των μελετών και των άρθρων στην αγγλική γλώσσα. Τέλος, στον τόμο παρουσιάζονται όλα τα εξώφυλλα των βιβλίων του Κόντογλου μέχρι το 1965 και περιλαμβάνονται 250 φωτογραφίες έργων και χειρόγραφων του καλλιτέχνη με προτεραιότητα στα μη δημοσιευμένα μέχρι σήμερα.

Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 5
Φώτης Κόντογλου, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί, σε ένα υπέροχο μουσείο [εικόνες] | iefimerida.gr 6

Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα: Κριεζώτου 3, Αθήνα
Η έκθεση διαρκεί έως 20/02/2016
Ξεναγήσεις: κάθε Παρασκευή στις 14:00 & 14:30, Σάββατο 12:30 & 13:30, από 11 Δεκεμβρίου 2015. Εξαιρούνται οι ημερομηνίες : 25 & 26/12/2015, 01 & 02/01/2016.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ