Ναόμι Κλάιν, η μούσα της Διάσκεψης για την Κλιματική αλλαγή στο Παρίσι [εικόνες] - iefimerida.gr

Ναόμι Κλάιν, η μούσα της Διάσκεψης για την Κλιματική αλλαγή στο Παρίσι [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ναόμι Κλάιν, η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα για τις απόψεις της εναντίον της λιτότητας και για την στήριξή της στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κλέβει την παράσταση και στο Παρίσι, όπου διεξάγεται η Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή.


Οπως εξηγεί στην Liberation, παρότι αρχικά είχε πολλές αμφιβολίες για μια τέτοια διεθνή διάσκεψη και για τα αποτελέσματα που θα είχε πραγματικά στο περιβάλλον, άλλαξε γνώμη και θεωρεί ότι «τελικά ήταν το μεγαλύτερο δημοκρατικό βήμα του κόσμου».
Πριν από μερικούς μήνες δήλωνε, στην ίδια εφημερίδα, ότι «πρέπει να είναι κανείς τρελός για να πιστεύει στις Διασκέψεις για το κλίμα».

Τώρα δηλώνει ότι οι ηγέτες εργάστηκαν για να καταλήξουν στην καλύτερη δυνατή συμφωνία.

Ναόμι Κλάιν, η μούσα της Διάσκεψης για την Κλιματική αλλαγή στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της Διάσκεψης, σύμφωνα με την Ναόμι Κλάιν, είναι ότι οι ηγέτες και οι συνεργάτες τους συζήτησαν ακόμη και τη μείωση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, ώστε να φθάσει στην προ-βιομηχανική εποχή.
Η διάσημη ακτιβίστρια δηλώνει, επίσης, ότι η Διάσκεψη του Παρισιού είναι πραγματικά το μεγαλύτερο δημοκρατικό βήμα του κόσμου.
«195 χώρες πήραν ισότιμα το λόγο, παντού υπήρχαν ακτιβιστές για το κλίμα και την ανάπτυξη. Ηρθαν ακόμη και αυτόχθονες που είναι θύματα της κλιματικής αλλαγής, μεγάλες εταιρείες από όλο τον κόσμο. Συνυπήρχαν αυτοί που θέλουν να σώσουν τον κόσμο και αυτοί που θέλουν να τον καταστρέψουν. Είναι σαφές για όλους εμάς ότι η πραγματική εξουσία βρίσκεται στις πολυεθνικές και στα κράτη που υπερασπίζονται περισσότερο τα συμφέροντά τους παρά το γενικό συμφέρον. Η πραγματική εξουσία βρίσκεται στα χέρια π.χ. της αμερικανικής πετρελαϊκής Exxon, η οποία κρατάει τα σχοινιά από τις μαριονέτες Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία ώστε να μη θέλουν να ακούσουν για συμφωνία που θα έβαζε τέλος στην κλιματική αλλαγή», δηλώνει.

Ναόμι Κλάιν, η μούσα της Διάσκεψης για την Κλιματική αλλαγή στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Η Κλάιν συμμετείχε, μάλιστα, σε μια εκδήλωση ακτιβιστών εναντίον της Exxon, η οποία έγινε σε προάστιο του Παρισιού. «Την παρουσίασα εγώ μαζί με τον Bill McKibben, συνιδρυτή του σάιτ 350.org. Υπήρχαν συγκλονιστικές μαρτυρίες, μίλησε η Milan Loeak, η κόρη του προέδρου των νησιών Μάρσαλ και απέδειξε την καταστροφή της κουλτούρας και της κοινωνίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Μίλησε η Jannie Staffansson, μέλος της φυλής saami, στην περιοχή της Αρκτικής, η οποία θύμισε ότι ο παππούς της πήγε για ψάρεμα, έπεσε στον λυωμένο πάγο και δεν επέστρεψε ποτέ, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Η ακόμη η μαρτυρία του κλιματολόγου Jason Box, ο οποίος απέδειξε ότι σε ορισμένα σημεία το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε πάνω από ένα μέτρο. Και μάλιστα είπε στην Milan Loeak : «Η χώρα σου κάποια στιγμή θα καταστραφεί».

Ναόμι Κλάιν, η μούσα της Διάσκεψης για την Κλιματική αλλαγή στο Παρίσι [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ναόμι Κλάιν μούσα διάσκεψη κλίμα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ