Η Γωγώ Μπρέμπου μιλά στο iefimerida.gr για τη θρυλική Γκάμπυ [εικόνες] - iefimerida.gr

Η Γωγώ Μπρέμπου μιλά στο iefimerida.gr για τη θρυλική Γκάμπυ [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ιστορία μιας αντισυμβατικής γυναίκας, στη σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου. Ένα ελεύθερο πνεύμα που αφιερώθηκε στον έρωτα, έζησε στην Αθήνα του περασμένου αιώνα και πλάνεψε τους άντρες.

Αυτή είναι η Γκάμπυ της Κίρκης Καραλή, ένα πλάσμα που εμπνεύστηκε από το βιβλίο της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, «Η ζωή μου». «Μία γυναίκα που πλήρωσε το τίμημα της ανεξαρτησίας της με τη ζωή της, χωρίς ποτέ να βλάψει κανέναν» τονίζει η Γωγώ Μπρέμπου, η μία εκ των τριών Γκάμπυ, που βλέπουμε στη σκηνή.

Η Γωγώ Μπρέμπου μιλά στο iefimerida.gr για τη θρυλική Γκάμπυ [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Ουσιαστικά, ένα πρόσωπο, τρεις ηθοποιοί, (Γωγώ Μπρέμπου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λίλα Μπακλέση) ένα σκηνοθετικό εύρημα για τη νεαρή κοπέλα, την ενήλικη γυναίκα και την ηλικιωμένη της σοφίας, που κρύβονται πίσω από το πρόσωπο της Γκάμπυ. «Η μικρή Γκάμπυ είναι το παρελθόν. Ό,τι έχει ήδη συμβεί και δεν αλλάζει, είτε είναι τραυματικό είτε ευχάριστο. Η μεγαλύτερη Γκάμπυ είναι το μέλλον. Σαν προαίσθημα. Η δική μου Γκάμπυ είναι το παρόν, που δρα. Που ούτε αναπολεί ούτε προσδοκά. Θυμάται και ελπίζει όπως όλοι μας».

Διαφύλαξε την ανθρωπιά της, πέρα από την ιδιότητα της

Σύντροφος πολλών ανδρών επί πληρωμή. Βαθιά θρησκευόμενη, βοηθά τα παιδιά της γειτονιάς της, καλύπτει τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της, ενώ κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύεται τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές προκειμένου να αποκαλύπτει μυστικά σε μέλη της Αντίστασης. «Επί της ουσίας, η Γκάμπυ επί μισόν και πλέον αιώνα ευεργετούσε τους άνδρες, δεχόμενη όποιον την ήθελε δίχως διακρίσεις και προκαταλήψεις. Μέσα στη φρίκη της Κατοχής, η Γκάμπυ συμπαραστάθηκε έμπρακτα σε πολλούς στη γειτονιά της. Ένας τέτοιος άνθρωπος ήρθε στην παράσταση, ζήτησε να μας δει μετά και είπε πολύ περήφανα, "Εγώ είμαι ένα από τα παιδιά που έσωσε η Γκάμπυ!"».
Τι αποκομίζετε από την Γκάμπι ως άνθρωπο; Τι παίρνετε; «Θαυμάζω πολύ και σέβομαι απόλυτα όλους τους ανθρώπους που διαφύλαξαν την ανθρωπιά τους πέραν των ιδιοτήτων τους. Το ότι παρέμεινε ακέραια και γενναιόδωρη απέναντι σε όλους όσοι είχαν την ανάγκη της. Το ότι έδωσε πολλή χαρά στους γύρω της».
Μια παράσταση με άρωμα παλιάς Αθήνας. Αλήθεια υπάρχει κάτι στην εποχή που το ζηλεύετε; «Έχω την αίσθηση πως εκείνη την εποχή, παρά τα οξυμένα πολιτικά πάθη, επικρατούσε μεγαλύτερος σεβασμός. Από αφηγήσεις μεγαλυτέρων μου και από διαβάσματα καταλαβαίνω ότι ο καθένας ήταν περισσότερο υπερήφανος για ό,τι δημιουργούσε μοχθώντας σκληρά παρά για όσα λεφτά είχε στην τσέπη του. Ότι οι άνθρωποι περιφρουρούσαν την ιδιωτική τους ζωή. Προϋπόθεση άλλωστε του ρομαντισμού είναι η ιδιωτικότητα».
Γκάμπυ, μια επαγγελματίας του έρωτα που κάνει την ανασκόπηση της ζωής της, μέχρι που μια νύχτα, βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Παίζουν: Γωγώ Μπρέμπου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Λίλα Μπακλέση. Μαζί τους Βαγγέλης Αμπατζής, Μανώλης Κλωνάρης, Νίκος Λεκάκης, Γιώργος Σαββίδης, Άλεξ Τριανταφύλλου.

Η παράσταση
«Γκάμπυ»
Νέο Θέατρο Βασιλάκου: Προφήτη Δανιήλ 3-5 και Πλαταιών, Κεραμεικός, τηλ: 211 0132002
Παραστάσεις: Δευτέρα (19:00), Τρίτη (21:00)
Είσοδος: 15 ευρώ, 10 ευρώ άνεργοι/φοιτητές/συνταξιούχοι

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ