Η ζωή των παιδιών στη Ράκα: Με Καλάσνικοφ στο χέρι, παίζουν ξεχωρίζοντας τα μαχητικά που βομβαρδίζουν - iefimerida.gr

Η ζωή των παιδιών στη Ράκα: Με Καλάσνικοφ στο χέρι, παίζουν ξεχωρίζοντας τα μαχητικά που βομβαρδίζουν

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σουλεϊμάν κλείδωσε την πόρτα του σπιτιού του για τελευταία φορά και έβαλε το κλειδί στην τσέπη, παρότι ήξερε ότι δεν θα του ξαναχρειαστεί. Κοίταξε μία τελευταία φορά το σπίτι του, και έφυγε με την οικογένειά του μέσα στο σκοτάδι.

Ηταν η νύχτα που μαζί με τα 3 παιδιά και τη σύζυγό του διέφυγαν από τη Ράκα της Συρίας, την de facto πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους. Είχαν συμφωνήσει με έναν λαθρέμπορο να τους μεταφέρει στην Τουρκία για κάτι λιγότερο από 500 δολάρια. Πολλά χρήματα για κάποιον που έχει μάθει να ζει με 150 δολάρια το μήνα.

Ο πρώην δάσκαλος και η οικογένειά του τα κατάφεραν και έφτασαν στην Τουρκία. Και μιλώντας στο CNN ο Σουλεϊμάν- το αμερικανικό δίκτυο δεν αποκάλυψε το επίθετό του για την προστασία του- διηγήθηκε το πώς ήταν η ζωή τους στη Ράκα.

«Εφυγα από εκεί για τα παιδιά μου. Οι ζωές τους καταστρέφονταν. Ηρθα στην Τουρκία για να χτίσω ένα νέο μέλλον για εκείνα και να διαγράψω όσα είδαν», εξηγεί.

Το τι είδαν, ίσως όμως να μην το ξεχάσουν ποτέ. Κομμένα κεφάλια στην κεντρική πλατεία, άψυχα κορμιά πεταμένα στο δρόμο. «Τα παιδιά μου κρύβονταν όταν έβλεπαν έναν τζιχαντιστή. Σπάνια τους επέτρεπα να βγουν στους δρόμους. Η σύζυγός μου είχε γίνει φυλακισμένη στο ίδιο της το σπίτι», λέει.

Σταδιακά, είδε τα παιδιά του να αλλάζουν ζώντας σε μία εμπόλεμη ζώνη, με τα μαχητικά του δυτικού συνασπισμού και της Ρωσία να βομβαρδίζουν την πόλη που αποτελεί το στρατηγείο του ISIS. Σταμάτησαν να παίζουν με τα παιχνίδια τους και άρχισαν να φτιάχνουν αυτοσχέδια όπλα. «Εφτασαν στο σημείο να ξεχωρίζουν τα ρωσικά από τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη», εξηγεί ο Σουλεϊμάν.

Κανένα από τα παιδιά του δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο. Τουλάχιστον όχι σε ένα «κανονικό» σχολείο. «Πήγαν για μία εβδομάδα και μετά αρνήθηκαν να συνεχίσουν. Δεν υπάρχει εκπαίδευση, τα παιδιά από 5 έως 11 ετών είναι στην ίδια τάξη. Οι δάσκαλοι δεν εμφανίζονται και οι μεγαλύτεροι μαθητές παρενοχλούν τους μικρότερους».

10χρονα με καλάσνικοφ

Στην Ράκα επικρατεί μία παράνοια, περιγράφει ο πρόσφυγας. Οι γείτονες δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να είναι άνθρωποι του ISIS. Παιδιά, ακόμη και δέκα ετών, περιπολούν τους δρόμους και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα του Ισλαμικού κράτους.

«Μπορείς να δεις ένα δεκάχρονο παιδί να κρατά καλάσνικοφ. Είναι σουρεαλιστικό. Αυτά τα παιδιά σου φωνάζουν και μερικές φορές σε σταματάνε, αλλά δεν μπορείς να πεις τίποτα γιατί είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους».

Πολλά από αυτά τα στρατόπεδα είναι έξω από τη Ράκα, εκεί όπου τα παιδιά εμποτίζονται με τη βάναυση ιδεολογία του ISIS και διδάσκονται τις δολοφονικές τακτικές της τρομοκρατικής οργάνωσης. Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά, σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν, ανήκουν σε ξένους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Εντάσσονται στον ISIS εξαιτίας της πείνας

Δεν ήταν τα μόνα προβλήματα. Οι γιατροί, λέει ο Σουλεϊμάν, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Και όλοι τους υπηρετούν μόνο το Ισλαμικό Κράτος. Κάθε ημέρα, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται για τα δωρεάν τρόφιμα που διανέμονται. «Δεν είναι πολλά. Περιμένεις εκεί και εξευτελίζεσαι προσπαθώντας να βρεις κάτι να φας», λέει ο Σύρος πρόσφυγας.

Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να επιβιώσει κανείς. «Το ISIS παρέχει τα πάντα δωρεάν σε όσους εντάσσονται στις τάξεις του. Οι υπόλοιποι δεν παίρνουν τίποτα. Ούτε φαγητό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε χρήματα. Οι άνθρωποι εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος επειδή πεινάνε».

Η εντατικοποίηση των αεροπορικών επιδρομών εναντίων των πετρελαϊκών δομών του ISIS έχει προκαλέσει την αύξηση της τιμής των καυσίμων και του αερίου για τα σπίτια. Ηλεκτρικό ρεύμα υπάρχει μετά βίας για 12 ώρες κάθε ημέρα.

«Ελάχιστος είναι ο αντίκτυπος των βομβαρδισμών γιατί οι περισσότερες περιοχές είναι άδειες ή οι τζιχαντιστές φεύγουν πριν από τα χτυπήματα», λέει ο Σουλεϊμάν. «Γενικά, σκοτώνουν λίγους μαχητές. Στην Ράκα για παράδειγμα, το δικαστήριο χτυπήθηκε τρεις φορές. Ηταν άδειο».

Μετά από τις γαλλικές επιδρομές, το Ισλαμικό Κράτος διέκοψε τη χρήση του ίντερνετ, με το φόβο ότι μπορεί να αποκαλυφθούν οι στόχοι τους. «Σήμερα, υπάρχουν μόνο 10 internet cafe για να μπορούν να τα παρακολουθούν. Φοβούνται ότι τα μέλη τους θα επικοινωνήσουν με ξένες μυστικές υπηρεσίες. Εχουμε δει πολλούς να αποκεφαλίζονται και να δολοφονούνται, με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοποι», λέει ο Σουλεϊμάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ράκα ισλαμικό κράτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ