Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα - iefimerida.gr

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέλεια για τοv χειμώνα, είτε για cocooning είτε για δείπνο με φίλους. Είναι ιδανική και για πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι. Αλλά κάνει καλό και στο hangover.

Η συνταγή είναι βασισμένη στη διάσημη Αμερικανίδα μαγείρισα Τζούλια Τσάιλντ η οποία στα 50s εισήγαγε τη γαλλική κουζίνα στις ΗΠΑ, αλλά με ορισμένες αλλαγές προς το πιο εύκολο και ελληνικό.

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 0

Για παράδειγμα, επειδή καμία μας δεν έχει ζωμό βοδινού στο σπίτι, εδώ προτείνουμε το ζελεδάκι των σουπερμάρκετ. Επίσης αν θέλετε να αποφύγετε το βούτυρο, το ελαιόλαδο είναι μια χαρά. Τέλος, όσον αφορά το αλκοόλ προτείνουμε Μαυροδάφνη ή Visanto. Το γλυκό αρωματικό ελληνικό κρασί ταιριάζει απίστευτα με τη σπιρτάδα των κρεμμυδιών.

Προετοιμασία 15'. Μαγείρεμα 50'

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 1

Υλικά για 4 μερίδες
12 μέτρια λευκά γλυκά ξερά κρεμμύδια
3 κουτ. σούπας βούτυρο της αρεσκείας μας (ή 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο)
2 κουτ.γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1½-2 λίτρα ζωμός βοδινού, πολύ ζεστός (το ζελέ από το σουπερμάρκετ είναι μια χαρά)
1 φύλλο δάφνη
1 κουτ. σούπας θυμάρι
200 ml γλυκό κόκκινο κρασί (π.χ. Μαυροδάφνη, Visanto)
αλάτι, πιπέρι

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 2


Για το σερβίρισμα
1 γαλλική μπαγκέτα (λευκή)
200 γρ. τυρί τριμμένο έμενταλ ή γραβιέρα

Εκτέλεση
Α' στάδιο: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια. Ρίχνουμε το βούτυρο (ή το λάδι) στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει το βούτυρο (ή ζεσταθεί το λάδι), ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 20' ανακατεύοντας για να μην κολλήσουν. Πρέπει να γίνουν διαφανή και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 3

Τα κρουτόν: Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160º. Κόβουμε τη μπαγκέτα σε αρκετά λεπτές φέτες, όχι πολύ όμως. Υπολογίζουμε σε κάθε μερίδα περίπου 3 με τέσσερις φέτες, αναλόγως με τη διάμετρο του πιάτου που θα σερβίρουμε. Τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση και πάνω σ΄αυτή τις φέτες, χωρίς ταψί (να να φρυγανιστούν καλά). Ψήνουμε για περίπου 20' και στα μισά του ψησίματος αναποδογυρίζουμε μια φορά τις φέτες. Τα κρουτόν είναι έτοιμα όταν έχουν γίνει χρυσαφί φρυγανίτσες, χωρίς καθόλου υγρασία και δίχως να έχουν καεί καθόλου.

Β' στάδιο: Όταν τα κρεμύδια γίνουν διαφανή, ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε για 2'-3' ώστε να πάει παντού και να καραμελώσουν. Αμέσως μετά ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Το αλεύρι θα τραβήξει αμέσως όλα τα υγρά των κρεμμυδιών. Μόλις συμβεί αυτό προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει βράση ώστε να φύγει το αλκοόλ και να μείνει μόνο το άρωμα.

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 4

Γ' στάδιο: Οταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το θυμάρι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η σούπα για περίπου 25'. Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια προς χαμηλή. Οταν τελειώσει αυτό το στάδιο, αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε για 10' τη σούπα να κρυώσει.

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 5

Δ' στάδιο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220º και τοποθετούμε τη σχάρα ψηλά στο γκριλ. Σερβίρουμε τη σούπα σε πυρίμαχα μπολ. Τοποθετούμε προσεκτικά πάνω στη σούπα τις φρυγανίτσες χωρίς να βουλιάζουν. Γεμίζουμε την επιφάνεια της σούπας. Από πάνω ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο τυρί έτσι ώστε να μην πολυφαίνονται ούτε η σούπα ούτε οι φρυγανίτσες. Ψήνουμε στο γκριλ για 5'-7' και ελέγχουμε διότι το τυρί θέλουμε να λιώσει και να χρυσίσει αλλά όχι να καεί.

Η γνήσια γαλλική κρεμμυδόσουπα βήμα-βήμα  | iefimerida.gr 6
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γαλλική Κρεμμυδόσουπα χειμώνας Hangover
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ