Σταθάκης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα-Εμφαση σε εξωστρέφεια και καινοτομία - iefimerida.gr

Σταθάκης: Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επιχειρηματικότητα-Εμφαση σε εξωστρέφεια και καινοτομία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κεφαλαιακή τόνωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- για τις οποίες η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έχει κλείσει εδώ και πέντε χρόνια- και η ενίσχυση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας αποτελούν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Οπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Equity Investment Forum» που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καταδεικνύει ότι υπάρχει η δυνατότητα προσέλκυσης διεθνών κεφαλαίων με την αξιοποίηση των κατάλληλων στοιχείων.

Η ανάπτυξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση των επιχειρήσεων και είναι θετικό ότι το 40% των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατευθύνεται σε μικρομεσαίες και άλλες επιχειρήσεις και όχι σε μεγάλα έργα δήλωσε ο υπουργός Οιοκονομίας κ. Γ. Σταθάκης και αναφέρθηκε ειδικότερα στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση:

  • Το ΕΤΕΑΝ, που θα αποτελέσει ένα ταμείο ομπρέλα για σειρά πρωτοβουλιών ενίσχυσης των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων,
  • Το Institute for Growth (IfG), το ταμείο που είχε δημιουργηθεί με πρωτοβουλία Ελλάδας - Γαλλίας και Γερμανίας και θα ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2016 και ως επενδυτής σε επιχειρήσεις (αρχικά είχε ενεργοποιηθεί ως εργαλείο δανειοδότησης επιχειρήσεων)
  • Σειρά επιμέρους ταμείων που πρόκειται να δημιουργηθούν. Η κυβέρνηση εξετάζει την ίδρυση τέτοιων ταμείων σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια και μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη. Ενα πρώτο παράδειγμα αποτελεί το ταμείο ενίσχυσης της έρευνας και καινοτομίας.

Στάικος: Τα χειρότερα πέρασαν
Ο πρόεδρος του οργανισμού Enterprise Greece Χρήστος Στάικος υποστήριξε στην ομιλία του πως «τα χειρότερα πέρασαν» για την οικονομία και πως το γεγονός πως στο πλαίσιο του συνεδρίου υποβλήθηκαν 300 επιχειρηματικά σχέδια από νέους κυρίως επιχειρηματίες που αναζητούν χρηματοδότηση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει δυναμική, «υπάρχουν νέοι και νέες που έχουν ιδέες».

Ανάγκη για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
Στην ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ) Ανδρέας Τζομπανάκης. Ο ίδιος είπε πως το ΤΑΝΕΟ στήριξε την ελληνική αγορά επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) μέσω συμμετοχής σε 11 funds τα οποία έχουν πραγματοποιήσει 28 επενδύσεις σε εταιρείες που δημιούργησαν περί τις 2.500 θέσεις εργασίας.

Η ρευστότητα των ΜΜΕ, το σημαντικότερο πρόβλημα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Ventures και πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Εταιρειών Venture Capital Γιάννης Παπαδόπουλος υποστήριξε πως το 2016 ολοκληρώνεται η διάρκεια ζωής των funds που είχαν δημιουργηθεί από το ΤΑΝΕΟ, αλλά και το κοινοτικό πρόγραμμα Jeremie, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό σε μια περίοδο που η αγορά έχει ανάγκη για νέα κεφάλαια. Τα στοιχεία, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, δείχνουν πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υποκεφαλαιοποιημένες και πως η ρευστότητα παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα.

Πρέσβειρα Ισραήλ:Επιβραβευουμε αυτούς που παίρνουν ρίσκο
Η πρέσβειρα του Ισραήλ Irit Ben Abba επικεντρώθηκε στην κουλτούρα της καινοτομίας και του ρίσκου που, όπως είπε, ενσωματώνεται στην εκπαιδευτική διαδικασία από πολύ νωρίς στη χώρα της, καθώς και στο γεγονός πως «επιβραβεύουμε αυτούς που παίρνουν ρίσκο, αποτυγχάνουν και ξαναπροσπαθούν». Η ίδια είπε πως το οικοσύστημα της τεχνολογίας και καινοτομίας του Ισραήλ δημιουργήθηκε πριν από περίπου 3 δεκαετίες. Από τότε το ΑΕΠ του Ισραήλ έχει αυξηθεί κατά 920% και οι εξαγωγές της χώρας κατά 3.400%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2015, το ισραηλινό οικοσύστημα προσέλκυσε επενδύσεις περί τα 2,1 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΜΕ Σταθάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ