Γαλλία, περιφερειακές εκλογές: Κατέρρευσαν εντελώς οι Οικολόγοι Πράσινοι - iefimerida.gr

Γαλλία, περιφερειακές εκλογές: Κατέρρευσαν εντελώς οι Οικολόγοι Πράσινοι

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γύρω στις 8 το βράδυ, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας ανακάλυψαν την κατάρρευση του κόμματός τους. Καταρχήν ήρθε το σοκ της ξέφρενης κούρσας του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της χώρας.


«Είναι μια θλιβερή στιγμή για την πολιτική. Υπάρχει απελπισία στη Γαλλία και αδυναμία των πολιτικών να απαντήσουν» σχολιάζει βουλευτής του κόμματος Οικολόγοι-Πράσινοι.
Οσο τα ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές αποκαλύπτονται τόσο χαλάει η ατμόσφαιρα το βράδυ της Κυριακής στα κεντρικά του κόμματος. Σε μια γιγαντιαία οθόνη στο μέσον της αίθουσας περνούν τα ποσοστά σε κάθε περιφέρεια και έρχονται τα άσχημα νέα. Το κόμμα της Εμανουέλ Κος Οικολόγοι-Πράσινοι, το οποίο είχε ποσοστό 12,18% το 2010 και βρισκόταν μπροστά από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο εθεωρείτο η τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας. Τότε, οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν εκλέξει 263 περιφερειακούς συμβούλους και όλοι πίστευαν ότι είχαν μέλλον. Πέντε χρόνια αργότερα, μόνοι ή μαζί με συμμαχικά κινήματα δεν ξεπερνούν το 6,81% των ψήφων.
Το αποτέλεσμα αυτό λειτουργεί και ως προειδοποίηση ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν στη Γαλλία το 2017. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να προβάλλουν μια εθνική στρατηγική. «Είναι μια από τις δυσκολίες της εσωτερικής μας λειτουργίας: το να έχεις διαφορετικές θέσεις στα θέματα δεν σημαίνει ότι ακούγεσαι και στο εθνικό ακροατήριο» ομολόγησε η πρόεδρος του κόμματος, μετά την παταγώδη αποτυχία.
Πολλοί πιστεύουν ότι η αποτυχία των Οικολόγων οφείλεται και στο γεγονός ότι αρνήθηκαν να συμμαχήσουν και να μπουν στις λίστες του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος. Η επικεφαλής πιστεύει ότι αυτό δεν θα είχε βοηθήσει το κόμμα της και ότι δεν θα είχε εμποδίσει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο να μεγαλώσει τόσο τα ποσοστά του.

Η πρόεδρος των Οικολόγων-Πράσινων της Γαλλίας Εμμανουέλ Κος:

Γαλλία, περιφερειακές εκλογές: Κατέρρευσαν εντελώς οι Οικολόγοι Πράσινοι | iefimerida.gr 0


Η ίδια η πρόεδρος Εμμανουέλ Κος, η οποία ήταν επικεφαλής ψηφοδελτίου, πήρε μόνο 8.03% των ψήφων και έκανε χειρότερο σκορ από το 2010, χάνοντας 9 μονάδες. Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι επιδείνωσαν τα πράγματα για τους Οικολόγους αφού τα θέματα ασφάλειας δεν είναι το δυνατό τους σημείο. Κάποιοι από τους Οικολόγους πίστευαν ότι θα κερδίσουν τη συμπάθεια των Γάλλων εξαιτίας της Διάσκεψης για το Κλίμα που γίνεται στο Παρίσι, αλλά τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με το πρόβλημα των μεταναστών και της τρομοκρατίας και οι Οικολόγοι έχασαν από παντού.
Ακόμη και στις περιφέρειες που οι Οικολόγοι-Πράσινοι συμμάχησαν με άλλα κινήματα οικολογίας εναντίον του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Η επικεφαλής ενός τέτοιου συνδιασμού στην περιφέρεια Νορ Πα ντε Καλαί-Πικαρντί πήρε 4,83% και έφτασε να είναι τελευταία, πίσω και από το κομμουνιστικό κόμμα Γαλλίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ