Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] - iefimerida.gr

Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες]

Ξαβιέ Μπετελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ποια τα δέκα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου, στον κόσμο;

  • 1791 
Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] | iefimerida.gr 0


Η πρώτη κυριακάτικη εφημερίδα του κόσμου κυκλοφορεί στην Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για τον Observer.

  • 1877
Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] | iefimerida.gr 1


Ο Τόμας Έντισον τελειοποιεί την εφεύρεσής του, τον φωνογράφο, καταγράφοντας και αναπαράγοντας για πρώτη φορά την ανθρώπινη φωνή.

  • 1894

Ο Τζορτζ Πάρκερ πατεντάρει την πένα διαρκείας. Με την επωνυμία Lucky Curve γίνεται η πρώτη μεγάλη επιτυχία της εταιρείας του.

  • 1903

Παραιτείται η κυβέρνηση Δημήτριου Ράλλη. Η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ανατίθεται στο Γεώργιο Θεοτόκη.

  • 1907

«Γυμναστικά: Αίμα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρόκειται για τις φοιτητικές ταραχές που σημειώνονται το Νοέμβριο του 1907, εξαιτίας της υποχρεωτικής παρακολούθησης και εξέτασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών στο μάθημα της γυμναστικής, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στις πτυχιακές και διδακτορικές εξετάσεις. Ο Υπουργός Παιδείας αποφασίζει το κλείσιμο του ιδρύματος. Ανακρίσεις και εντάλματα συλλήψεων.

  • 1913

Υπογράφεται στη Φλωρεντία από τις Μεγάλες Δυνάμεις το ομώνυμο πρωτόκολλο, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νεοδημιουργηθέντος αλβανικού κράτους. Στους όρους του περιλαμβάνεται και η απόδοση της Βορείου Ηπείρου (περιοχές Χειμάρρας, Αγίων Σαράντα, Δελβίνου, Τεπελενίου και Αργυροκάστρου) από την Ελλάδα. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες μετείχαν στη συνδιάσκεψη (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Γερμανία, Αυστροουγγαρία), θέτουν ως μοναδικό κριτήριο γι' αυτή τους την απόφαση τη γλώσσα.

  • 1944

Μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα για τα θύματα της 3ης Δεκεμβρίου 1944. Ακολουθούν νέα επεισόδια και συμπλοκές, με 100 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Αθήνα και κάνει συσκότιση για να αντιμετωπιστεί η ανταρσία.

  • 1963 
Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] | iefimerida.gr 2


Εκλέγεται πρωθυπουργός της Ιταλίας ο Άλντο Μόρο. Ο Ιταλός πολιτικός θα πέσει λίγο καιρό αργότερα θύμα των Ερυθρών Ταξιαρχιών που θα τον απαγάγουν και δολοφονήσουν.

  • 1992 
Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] | iefimerida.gr 3


28.000 Αμερικανοί στρατιώτες στέλνονται από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Σομαλία.


2013

Σαν Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου –Τα 10 πιο σημαντικά γεγονότα [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ο Ξαβιέ Μπετέλ γίνεται στο Λουξεμβούργο ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος Πρωθυπουργός.

Σαν σήμερα το 1866 γεννήθηκε ο ρωσος ζωγράφος Βασίλι Καντίνσκι, το 1888 ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας, Αλέξανδρος Α' Καρατζόρτζεβιτς, το 1892 ο ισπανός δικτάτορας Φρανσίσκο Φράνκο, το 1949 ο αμερικανός ηθοποιός, Τζεφ Μπρίτζες και το 1963 ο ουκρανός αθλητής του στίβου, Σεργκέι Μπούμπκα, ο κορυφαίος επικοντιστής όλων των εποχών.

Την ίδια μέρα το 1131 πέθανε ο πέρσης μαθηματικός, αστρονόμος και ποιητής, Ομάρ Καγιάμ, γνωστός για το έργο του "Ρουμπαγιάτ", το 1642 ο Καρδινάλιος Αρμάνδος Ρισελιέ, πρωθυπουργός του Λουδοβίκου ΙΓ' της Γαλλίας, το 1679 ο άγγλος πολιτικός φιλόσοφος, Τόμας Χομπς ("Λεβιάθαν"), το 1993 ο αμερικανός κιθαρίστας και συνθέτης Φρανκ Ζάπα και το 2004 η ελληνίδα σοπράνο, Έλενα Σουλιώτη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κόσμος σαν σήμερα γεγονότα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ