Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για τον απαγορευμένο έρωτα του «Ουζερί Τσιτσάνης» [κριτική & τρέιλερ] - iefimerida.gr

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για τον απαγορευμένο έρωτα του «Ουζερί Τσιτσάνης» [κριτική & τρέιλερ]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπέροχη Κέιτ Μπλάνσετ στο πολυβραβευμένο «Carol» απέναντι στον Βασίλη Τσιτσάνη! Η μάχη είναι άνιση ενώ προβλέπεται να επικρατήσει άνετα ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης, στο Ουζερί του οποίου ο Μανούσος Μανουσάκης τοποθέτησε έναν ριψοκίνδυνο κι απεγνωσμένο έρωτα στα χρόνια της Κατοχής. Για τους μικρούς μας φίλους που δεν έχουν μπει ακόμα στα βάσανα του έρωτα, υπάρχει η Μιουν. Ένα γοητευτικό animation.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για τον απαγορευμένο έρωτα του «Ουζερί Τσιτσάνης» [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 0

Ουζερί Τσιτσάνης

  • Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
  • Παίζουν: Ανδρέας Κωνσταντίνου, Χάρης Φραγκούλης, Χριστίνα Χειλά–Φαμέλη, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Στάνκογλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Λάκης Κομνηνός, Αλμπέρτο Εσκενάζυ, Μαρία Καβουκίδου, Μιχάλης Αεράκης, Γιάννης Αϊβαζής, Ξανθή  Γεωργίου, Θοδωρής Αντωνιάδης 

Τι Συμβαίνει

Να μια Ελληνική Παραγωγή την οποία κάποιος μπορεί να προτείνει ανεπιφύλακτα!

Ο Μανουσάκης είναι ταλαντούχος και καταξιωμένος με την δουλειά του σκηνοθέτης. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να διηγηθεί με σύνθετα Κινηματογραφικά Μέσα μια ιστορία, πράγμα που απ’ ότι φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο για αρκετούς από τους νεώτερους συναδέλφους του. Μια ιστορία με συναίσθημα, με αρχή μέση και τέλος, με νόημα με επάρκεια. Παρ’ όλη την τεράστια θητεία του στην Τηλεόραση (που ουσιαστικά τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού) δεν παρασύρεται καθόλου από τις ευκολίες της και μπορεί και λειτουργεί με τους όρους και τις συνθήκες του Σινεμά. Αυτή τη φορά κάνει κάτι πιο σύνθετο. Επικαλείται μια δυνατή ιστορία αγάπης για να ζωντανέψει στην οθόνη ένα δύσκολο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας.

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη το 1942-1943. Στην υπό γερμανική κατοχή πόλη, ο Γιώργος και η Εστρέα είναι ερωτευμένοι. Όμως ο έρωτας ανάμεσα σε έναν Χριστιανό και μία Εβραία είναι απαγορευμένος. Ο έρωτας τους θα διαπεράσει σα σαϊτα τον παραλογισμό των φυλετικών διακρίσεων και θα βρει καταφύγιο στο ιστορικό Ουζερί Τσιτσάνης. Εκεί ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης διανύει τα πιο δημιουργικά του χρόνια και συνθέτει τα πιο γνωστά του τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και την καθοριστική Συννεφιασμένη Κυριακή.

Ο Μανουσάκης δεν θα μείνει εκεί. Βάζει το μαχαίρι πολύ βαθιά στο κοινωνικό γίγνεσθαι και αποκαλύπτει συμπεριφορές και προδοσίες που για πρώτη φορά βλέπουν το φακό της κάμερας με τέτοιο τρόπο. Έτσι ανατέμνει με απλότητα και ωμή ειλικρίνεια το σώμα της Εβραϊκής κοινότητας και μας κάνει γνωστή τη μεγάλη προδοσία των ηγετών της. Ταυτόχρονα κοιτάζει με κοφτό βλέμμα την Αντίσταση και με καίριες σκηνές σχολιάζει τα της εποχής, όπου οι λογαριασμοί ακόμα δεν έχουν γίνει…

Η ταινία προχωρά με γοργό σκηνοθετικό ρυθμό και ο κυνηγημένος έρωτας των δυο νέων ξετυλίγεται αποκαλύπτοντας τις επιπτώσεις, στις οικογένειες, στα ήθη και στα συναισθήματα. Ταυτόχρονα στο ουζερί, ο Τσιτσάνης σμιλεύει κάθε βράδυ με τις νότες του εικόνες από τη ελληνική πραγματικότητα, που θα μας ακολουθούν για πάντα.

Με εξαιρετική δουλειά στην αποτύπωση της εποχής, με όμορφους χώρους και κοστούμια που περιέχουν εύστοχες λεπτομέρειες που δείχνουν σοβαρή μελέτη, ο Μανουσάκης και η ομάδα του δημιουργούν ένα δυνατό υπόβαθρο για τις πειστικές ερμηνείες των ηθοποιών του.

Μπορεί το φεστιβάλ του Βερολίνου ή του Τορόντο να μην ενδιαφερθεί για μια ελληνική ταινία που δεν είναι ιδεολογικά παράξενη, με μινιμαλιστικό εστετισμό ή κάποιο υπαρξιακό εφιάλτη. Θα ενδιαφέρει σίγουρα το ελληνικό κοινό το οποίο θα αναγνωρίσει συμπεριφορές και κώδικες που μας ανήκουν, μας χαρακτηρίζουν και μας και μας ξεχωρίζουν γι΄αυτό που είμαστε.

Μια πραγματική Ελληνική κινηματογραφική παραγωγή με αρχή, μέση και τέλος. Επιτέλους!

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για τον απαγορευμένο έρωτα του «Ουζερί Τσιτσάνης» [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 1

Carol -Δράμα /ΗΠΑ /2015

  • Σκηνοθεσία: Τοντ Χέινς
  • Παίζουν: Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνεϊ Μάρα, Κάιλ Τσάντλερ, Σάρα Πόλσον, Τζέικ Λέισι, Κόρι Μάικλ Σμιθ

Τι Συμβαίνει:

Η επιστροφή του Τοντ Χέινς στον κινηματογράφο οκτώ χρόνια μετά το «I’m Not There» αναβιώνει με ξεχωριστό στιλ και νοσταλγική ρομαντική διάθεση τη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’50, για να αφηγηθεί μία δυνατή ερωτική ιστορία, που αψηφά όλα τα κοινωνικά ταμπού και δοκιμάζει την δύναμη της καρδιάς μπροστά στα εμπόδια και τις αλλαγές.

Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος «The Price of Salt» της Πατρίσια Χάισμιθ, το οποίο θεωρείται από τα πιο σημαντικά βιβλία της δεκαετίας του ’50 χάρη στον έρωτα-ταμπού στο κέντρο του, τον ρηξικέλευθο χειρισμό των ηρωίδων του και την ανατρεπτική ειλικρίνεια στην περιγραφή μιας αντισυμβατικής (και τότε ακόμη παράνομης) σεξουαλικής σχέσης.

Νέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ, μία γοητευτική μεγαλύτερη γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Ενώ η Κάρολ απελευθερώνεται από τα δεσμά του γάμου της, ο πρώην άντρας της αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας, όταν αποκαλύπτεται η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ.

Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους από την πόλη, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους.

Οι ταινίες της εβδομάδας: Πρεμιέρα για τον απαγορευμένο έρωτα του «Ουζερί Τσιτσάνης» [κριτική & τρέιλερ] | iefimerida.gr 2

Μιουν, ο Φρουρός του Φεγγαριού -Animation /Γαλλία /2015

  • Mune,le gardien de la lune
  • Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Εμπογιάν, Μπενουά Φιλιπόν

Τι Συμβαίνει:

Ο Μιουν είναι ένας μικρός φαύνος που επιλέγεται κατά λάθος ως ο νέος Φύλακας του Φεγγαριού, υπεύθυνος για τον ερχομό της νύχτας και την προστασία του κόσμου των ονείρων. Μετά από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων, ο πλανήτης βυθίζεται στο σκοτάδι και ο Μιουν και οι φίλοι του θα ξεκινήσουν για μία εκπληκτική αποστολή που θα αποκαλύψει τα μυστικά του Φεγγαριού και του Ήλιου, και θα τους κάνει θρύλους για πάντα!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ