Ελιγμοί συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα & στο βάθος... ο Λεβέντης - iefimerida.gr

Ελιγμοί συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Τσίπρα & στο βάθος... ο Λεβέντης

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε τεντωμένο σκοινί βαδίζει η κυβέρνηση, η οποία καλείται να διαφυλάξει την οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών και ταυτόχρονα να τηρήσει με ευλάβεια τον προγραμματισμό των... χριστουγεννιάτικων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός στις 9.30 το πρωί θα συμμετάσχει στην εβδομαδιαία άτυπη κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, ενώ εντός της ημέρας θα ακολουθήσουν επαφές του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με κυβερνητικά στελέχη.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, μετά τον… ελιγμό περί διεύρυνσης, στέλνει αντιφατικά μηνύματα. Έχοντας καταστήσει σε κάθε περίπτωση τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, σε βασικό «παίκτη» της πολιτικής σκακιέρας.

Εμπλεξαν τις... γραμμές
Αρχικά, υπήρξαν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, οι οποίοι έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά, αντίθετα, είναι πολύ πιθανό να ενισχυθεί στο μέλλον.

Τα όσα είπαν οι δυο υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες δημιούργησαν «κλίμα». Δεν αναιρέθηκαν, ούτε όμως και δόθηκαν διευκρινίσεις, αν και όλοι αντιλήφθηκαν πως πρόκειται για ένα πολιτικό σχέδιο που, για την ώρα τουλάχιστον, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει αποφασίσει να… ενεργοποιήσει.

Έτσι εξηγείται, προφανώς, η εντελώς διαφορετική «γραμμή» από το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Στενοί του συνεργάτες χαρακτήριζαν στο iefimerida.gr μια κίνηση περί διεύρυνσης «πολιτικά περιττή», εξηγώντας ότι θα έφερνε στην παρούσα φάση αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έκανε «ένεση» ηθικού στους βουλευτές του και αφού επικαλέστηκε μια αραβική παροιμία (τα σκυλιά γαβγίζουν, το καραβάνι προχωρά) κατακεραύνωσε το ΠΑΣΟΚ και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σταθερή, σε αντίθεση, όπως είπε, με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Με προφανή στόχο τη συσπείρωση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, φρόντισε, δε, να υπενθυμίσει ότι πλησιάζουν τον στόχο της πρώτης αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης για την απομείωση του χρέους «φρενάροντας» τα σενάρια.

Οι βουλευτές αντιδρούν
Κεντρικό θέμα συζήτησης, πάντως, όχι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά στα πηγαδάκια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τα περί διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας με τη συνδρομή του Βασίλη Λεβέντη.

Η δυσφορία των περισσοτέρων -και όχι μόνο των «53»- ήταν εμφανής, ενώ δεν έλειψαν και σχόλια του τύπου «διεύρυνση προς τον Λεβέντη γιατί; Για να χάσουμε κι εμείς την αξιοπρέπειά μας;».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας κυβέρνηση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ