Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες] - iefimerida.gr

Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά σειρά 67 τυπωμάτων του γνωστού ελληνο-αμερικανού εικαστικού Στήβεν Αντωνάκου, στην έκθεση «Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα», στη Μονή Λαζαριστών

Η έκθεση: η συγκεκριμένη σειρά αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη προς το ΚΜΣΤ που έγινε το 2012. Ο ίδιος εξήγησε ότι στην πράξη του αυτή τον ώθησε η σχέση που έχουν τα έργα αυτά με τα έργα των καλλιτεχνών της ρωσικής πρωτοπορίας από τη συλλογή Κωστάκη του μουσείου. «Υπάρχουν μεγάλοι δρόμοι που μπορούν να εξερευνηθούν και να φέρουν καρπούς από τη μελέτη της σχέσης ανάμεσα στα έργα των Ρώσων κονστρουκτιβιστών και της συγκεκριμένης και αφηρημένης γεωμετρίας που χρησιμοποιώ με ποικίλα μέσα εγώ, στα δικά μου έργα» έγραψε σε μία από τις επεξηγηματικές επιστολές που έστειλε στο μουσείο . «H καθαρή γεωμετρία του κονστρουκτιβισμού σε συνδυασμό με τον μυστικισμό της σουπρεματιστικής σύνθεσης φόρμας και χρώματος ήταν τα στοιχεία που ώθησαν τον Αντωνάκο να στρέψει το βλέμμα του –κάπως αργά, όπως ο ίδιος εξομολογείται– προς την ρωσική πρωτοπορία. Βλέποντας σήμερα ξανά αυτή τη σχέση, διαπιστώνουμε πόσο δίκιο είχε ο Αντωνάκος όταν μας παρακίνησε να εξερευνήσουμε αυτή τη διάσταση της δουλειάς του», αναφέρει η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου.

Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Ο καλλιτέχνης: ο Στήβεν Αντωνάκος (1926 - 2013) ήταν ένας από τους πρωτοπόρους στην χρήση του νέον για περισσότερα από 50 χρόνια. Γεννήθηκε στο Γύθειο αλλά έζησε, δούλεψε και πέθανε στη Νέα Υόρκη. Ο Αντωνάκος ανακάλυψε το νέον ως εικαστικό μέσο το 1960 και γρήγορα το ανέδειξε σε πρωταρχικό εργαλείο της δημιουργίας του. Το έργο του περιλαμβάνει γλυπτική, εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, επιτοίχιες συνθέσεις στις οποίες το νέον συνυπάρχει με το χρώμα και τα μεταλλικά φύλλα, σχέδια και τυπώματα, καθώς και δωμάτια διαλογισμού και παρεκκλήσια. Ένα τέτοιο παρεκκλήσι ανήκει στη συλλογή του ΚΜΣΤ, στον προαύλιο χώρο της Μονής Λαζαριστών, ως δωρεά του καλλιτέχνη προς το μουσείο, με αφορμή την ατομική έκθεση «Αντωνάκος-Δοξαστικό» (2000).

Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Στήβεν Αντωνάκος από το ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Η έκθεση
«Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα»
Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Μονή Λαζαριστών: Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη
Διαρκεί: έως 27 Φεβρουαρίου 2016
Λειτουργεί: Τρίτη-Σάββατο (10:00-18:00)
Τιμή εισιτηρίου: από 1 έως 3 ευρώ. Ισχύουν ατέλειες

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ