Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια» - iefimerida.gr

Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία νέα συλλεκτική έκδοση με μουσική και τραγούδια της κορυφαίας Ελληνίδας συνθέτριας για το θέατρο, παρουσιάζει η Μικρή Άρκτος.

«Κρατάω στα χέρια μου ένα πολύτιμο φορτίο, μια κιβωτό γεμάτη ταξίδια, όνειρα, υποσχέσεις, βλέμματα, φωνές, αγγίγματα, χρώματα, ήχους, μνήμες, χαμόγελα, αποφάσεις, δάκρυα, αποχωρισμούς, πάθη, έρωτες και θανάτους. Είναι τα δώρα μου από τις συναντήσεις μου, στον μαγικό κόσμο του θεάτρου, με έντεκα σπουδαίους συγγραφείς και πέντε κορυφαίους σκηνοθέτες, πέντε ανθρώπους ταγμένους που με εμπιστεύτηκαν και μού χάρισαν ταξίδια μοναδικά, γεμάτα εμπειρίες και συγκίνηση» αναφέρει η Ελένη Καραΐνδρου για τη δουλειά αυτή.

Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια»  | iefimerida.gr 0

Το εξώφυλλο κοσμεί πίνακας της ζωγράφου Ειρήνης Ηλιοπούλου που απεικονίζει ένα θέατρο και έχει τον τίτλο «Théâtre de Paris», εμπνευσμένο από το περίφημο παρισινό θέατρο Le vieux-Colombier.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με 2 CD με τίτλο «Μουσική και Τραγούδια για το Θεατρο» και ανέκδοτες μουσικές και τραγούδια της, συνεργασίες με 5 κορυφαίους σκηνοθέτες, Λευτέρης Βογιατζής, Ζυλ Ντασσέν, Μάγια Λυμπεροπούλου, Βασίλης Παπαβασιλείου και Αντώνης Αντύπας, για 12 θεατρικά έργα μεγάλων συγγραφέων απο Πίντερ και Μπέκετ μέχρι Λούλα Αναγνωστάκη και Προυσαλίδη.

Η Ελένη Καραΐνδρου ανασύρει από τη μνήμη της αναμνήσεις και στιγμιότυπα.

Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια»  | iefimerida.gr 1

Θυμάται την πρωτη της συνάντηση με τον Λευτέρη Βογιατζή.

«Είναι ο Λευτέρης Βογιατζής που μαζί του έζησα το δόσιμο της ύπαρξής του στον υπέρτατο σκοπό της ζωής του, το θέατρο. Τον φέρνω πάντα στο μυαλό μου, όπως ήταν στην πρώτη μας συνάντηση, στους διαδρόμους της ΕΡΤ, στο Τρίτο Πρόγραμμα (τότε ήταν ο πρίγκιπας της Λιλιπούπολης). Βρισκόμουν στο Studio B και δούλευα πάνω στη μουσική μου στην Περιπλάνηση, του Χριστοφή. Ξαφνικά, από τη μισάνοιχτη πόρτα ξεπρόβαλε το κεφάλι του Λευτέρη (1979) που έπαιζε στην ταινία αλλά δεν είχε δει ούτε ένα πλάνο. «Υπάρχει κάτι από τη μουσική σου σ’ αυτή την ταινία;» με ρωτάει με προσμονή. «Ναι» του απαντάω «και είσαι πολύ καλός στην ταινία, με έχεις εμπνεύσει».

Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια»  | iefimerida.gr 2

Θυμάται τον Ζυλ Ντασσεν

«Ακόμη ένας που μου λείπει είναι ο Ζυλ Ντασσέν, ο Τζούλη, ο Αμερικανός φίλος που πολιτογραφήθηκε Έλληνας και έδρασε κυρίως στο «Εθνικό Θέατρο». Εκεί με προσκάλεσε το 1984 για ένα υπέροχο έργο του Τουργκένιεφ το Ένας μήνας στην εξοχή. Βέβαια τον Τζούλη τον γνώριζα από το Παρίσι. Στο σπίτι του και της Μελίνας ζούσαμε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Αγαπούσε τη μουσική μου και πίστευε πολύ στο ταλέντο μου».

Διπλό θεατρικό CD από την Ελένη Καραΐνδρου - «Μια κιβωτός γεμάτη ταξίδια»  | iefimerida.gr 3

Κεφάλαιο στη ζωή της ο Αντώνης Αντύπας

«Για τον Αντώνη Αντύπα έχω μιλήσει πολλές φορές κι έχω εκφράσει την ευγνωμοσύνη μου για τα υπέροχα δημιουργικά χρόνια και τις γεμάτες έμπνευση παραστάσεις του στις οποίες συνεργαστήκαμε. Πάνω από 27. Τώρα, θα μιλήσω με συγκίνηση για τις τρεις τελευταίες παραστάσεις του που γεννήθηκαν στο «Απλό Θέατρο», τον χώρο στον οποίο με προσήλωση κι αυταπάρνηση αφιερώθηκε στη υπηρεσία του θεάτρου. Γέννημα θρέμμα του ιστορικού «Θεάτρου Τέχνης» ο Αντώνης, ένας ταγμένος θεατράνθρωπος παρουσίασε ένα σπουδαίο ρεπερτόριο συστήνοντας στο ελληνικό κοινό και άπαιχτα έργα μεγάλων συγγραφέων όπως ο Χάρολντ Πίντερ, ο Μπράιαν Φρίελ, ο Ντάγκερμαν και πολλοί άλλο.ι.

Στο διπλό αυτό άλμπουμ εκτός από τις μελωδίες θα ακούσουμε και πολλά τραγούδια. Ξεχωρίζουν το τραγούδι με την Τζένη Καρέζη από την τελευταία της παράσταση «Διαμάντια και μπλουζ», η Ράνια Οικονομίδου, από τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ, η Άννα Παρλαπάνου από τους «Μικροαστούς» του Γκόργκι, η Αρλέτα και όλος ο θίασος στο τραγούδι της λίμνης από τον «Γλάρο» του Τσέχωφ.

Η έκδοση παρουσιάζεται Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 20:30 στον Ιανό, Σταδίου 21.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελένη Καραϊνδρου Μικρή Αρκτος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ