ΙΟΒΕ: Στάση αναμονής στην οικονομία-Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο - iefimerida.gr

ΙΟΒΕ: Στάση αναμονής στην οικονομία-Αμετάβλητος ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αμετάβλητος στις 86,5 μονάδες παρέμεινε τον Νοέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σημειώνεται ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2014, ο εν λόγω δείκτης βρισκόταν στις 102,8 μονάδες. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, στην κατακρήμνιση του οικονομικού κλίματος συνέβαλε τα μέγιστα η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών και η έντονη αβεβαιότητα. Πάντως, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται από στασιμότητα, γεγονός που αντανακλάται και στην πορεία του δείκτη.

Σε τοµεακό επίπεδο, καταγράφεται βελτίωση προσδοκιών στη βιοµηχανία και το λιανικό εµπόριο, ενώ το κλίµα στις υπηρεσίες, τις κατασκευές, αλλά και την καταναλωτική εµπιστοσύνη επιδεινώνεται. Το νέο πρόγραµµα και η συµφωνία µε τους εταίρους βρίσκεται σε εξέλιξη, όµως οι αβεβαιότητες παραµένουν ακόµη ισχυρές. Άλλωστε, οι αυξηµένες φορολογικές υποχρεώσεις της περιόδου συντείνουν ώστε να διατηρούνται σε χαµηλό επίπεδο οι προσδοκίες των καταναλωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

  • Στη βιοµηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς µήνες παραµένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ το ισοζύγιο µε τις εκτιµήσεις για τα αποθέµατα κλιµακώνεται ελαφρώς και οι έντονα αρνητικές εκτιµήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση αµβλύνονται.
  • Στις υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιµήσεις για την τρέχουσα ζήτηση δεν µεταβάλλονται, αλλά για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων βαίνουν δυσµενέστερες, όταν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώνονται ελαφρά.
  • Στο λιανικό εµπόριο, οι αρνητικές εκτιµήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσµη εξέλιξή τους αµβλύνονται, ενώ καταγράφεται µικρή άνοδος στα αποθέµατα, αν και ακόµα είναι σε χαµηλό για την εποχή επίπεδο.
  • Στις κατασκευές, η επιδείνωση των προσδοκιών εκπορεύεται από την έντονη επιδείνωση των προβλέψεων για την απασχόληση στα ∆ηµόσια Έργα, αφού τόσο οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών, όσο και οι προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες βελτιώνονται ελαφρώς σε αµφότερους τους επιµέρους κλάδους.
  • Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι δείκτες των προβλέψεων για την οικονοµική κατάσταση του νοικοκυριού, των προβλέψεων για την οικονοµική κατάσταση της χώρας το επόµενο 12µηνο, για την εξέλιξη της ανεργίας, αλλά και την πρόθεση για αποταµίευση, καταγράφουν όλοι αρνητική µεταβολή.

Σημειώνεται ότι το οικονοµικό κλίµα παραµένει αµετάβλητο και τον Νοέμβριο σε σχέση µε τον Οκτώβριο, τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ευρωζώνη, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις 107,6 και τις 106,1 µονάδες αντίστοιχα, πάνω από τα επίπεδα του µακροχρόνιου µέσου όρου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ