Η κυβέρνηση ψάχνει σωσίβιο για να περάσει τα μέτρα -Σε ποιους «κλείνει» το μάτι - iefimerida.gr

Η κυβέρνηση ψάχνει σωσίβιο για να περάσει τα μέτρα -Σε ποιους «κλείνει» το μάτι

Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ένας ιδιαίτερα «καυτός» μήνας αρχίζει για την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να καλείται να ανεβάσει ταχύτητα και να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική συνοχή των 153 βουλευτών, ενόψει των επώδυνων συμβιβασμών που πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το άκαρπο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, γνωρίζει ότι το πιο δύσκολο διάστημα ξεκινά από εδώ και μπρος. Για τον λόγο αυτό, «βλέπουν» να διακινούνται και να εντείνονται τα σενάρια για νέες «διαρροές» βουλευτών. Έτσι, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, έσπευσαν να… ισοφαρίσουν τα όσα διαρρέονται περί απειλής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κάνοντας λόγο για διεύρυνση.

Όπως εξηγούσαν λοιπόν στο iefimerida.gr κυβερνητικές πηγές, «όπως μπορεί κάποιοι να λένε ότι ορισμένοι μπορεί να φύγουν, εμείς λέμε ότι ορισμένοι μπορεί και να έρθουν», προσθέτοντας με νόημα ότι όλες οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες βρίσκονται σε δυναμική κατάσταση.

Ανοιγμα Φλαμπουράρη για συνεργασία με τον Λεβέντη
«Παράθυρο» συνεργασίας με την Ένωση Κεντρώων άφησε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, λέγοντας πως από τα 9 σημεία που θέτει ως προϋπόθεση για να στηρίξει την κυβέρνηση, «τουλάχιστον τα 4-5 μπορούν να γίνουν αποδεκτά». Μάλιστα, τόνισε ότι μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Βασίλη Λεβέντη για το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας, είπε: «Μακάρι να υπάρξει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πλην της ΝΔ και της ακροδεξιάς, νομίζω ότι ένας διάλογος για συνεργασία θα μπορούσε να ξεκινήσει και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ένα διάλογος που θα άνοιγε μια συζήτηση, αλλά αυτό κόπηκε τελείως προχθές».

«Μασάζ» στους βουλευτές λόγω… ασφαλιστικού
Υπό το πρίσμα αυτό, στη 1 το μεσημέρι συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία στην παρούσα συγκυρία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τόσο για τα μηνύματα που πρόκειται να στείλει προς τους υποψήφιους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να τείνουν χείρα βοηθείας στο ασφαλιστικό. Βέβαιο θεωρείται, δε, ότι θα μιλήσει για τον Προϋπολογισμό, καθώς και για τις προκλήσεις των επόμενων μηνών.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, στη στάση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, το περιβάλλον του πρωθυπουργού -τουλάχιστον στον δημόσιο λόγο του- επιμένει πως «δύσκολα θα πατήσει κάποιος τη σκανδάλη ένα βήμα πριν κλείσει η αξιολόγηση και αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους».

Τα περιθώρια
Το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, πάντως, εξακολουθεί να είναι ασφυκτικό. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί το δεύτερο «πακέτο» προαπαιτούμενων. Το ίδιο διάστημα θα βρίσκονται στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών για να ελέγξουν τον βαθμό υλοποίησης των δεσμεύσεων –ενώ είναι πιθανόν να θέσουν και νέα μέτρα προς νομοθετική ρύθμιση.

Οι ημερομηνίες-«σταθμοί», με τα έως τώρα δεδομένα, έχουν ως εξής:
Ημερομηνία-ορόσημο είναι η 7η Δεκεμβρίου: Έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Eurogroup και αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο είναι η μέρα που προγραμματίζεται να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

  • Το δεύτερο «κύμα» μέτρων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τις 20 Δεκεμβρίου. Στόχοι της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η κάνουλα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά και να μπει στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του Προγράμματος, τον Ιανουάριο του 2016.
  • Από χθες, όμως, έχει ανάψει άλλη μια φωτιά στα… μπατζάκια της κυβέρνησης. Μιλώντας στο ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντ. Κοστέλο σημείωσε ότι μέσα στα 13 προαπαιτούμενα του Δεκεμβρίου είναι και η συζήτηση για τα εργασιακά και κυρίως οι ομαδικές απολύσεις. Είδηση που δεν την γνώριζαν ούτε οι αρμόδιοι υπουργοί και την έμαθαν από το πάνελ της εκδήλωσης.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ κυβέρνηση διεύρυνση βουλευτές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ