Οι ΗΠΑ επιμένουν: Το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί - iefimerida.gr

Οι ΗΠΑ επιμένουν: Το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Από την πρώτη στιγμή του θερμού επεισοδίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, οι ΗΠΑ είχαν πάρει θέση υπέρ της Αγκυρας, στηρίζοντας τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Για μία ακόμη φορά, οι ΗΠΑ τόνισαν ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας και ότι οι οι πιλότοι του προειδοποίθηκαν πριν από την κατάρριψη, κάνοντας λόγο για αποδείξεις.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος που καταρρίφθηκε ήταν σε τουρκικό εναέριο χώρο εκείνη τη στιγμή», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία αναφέρθηκε σε αποδείξεις από την Τουρκία αλλά και αμερικανικές πηγές που υποστηρίζουν αυτή τη θέση.

«Επίσης, οι πιλότοι προειδοποιήθηκαν πολλές φορές πριν από αυτή την παραβίαση, χωρίς όμως οι Τούρκοι να πάρουν απάντηση», πρόσθεσε η Ελίζαμπεθ Τρουντό. Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για το αν οι Τούρκοι είναι δικαιολογημένοι για την απόφασή τους να καταρρίψουν το αεροσκάφος, απέφυγε να πάρει θέση.

«Θα σας παραπέμψω στους Τούρκους για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό», απάντησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσθεσε «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται το έδαφος και τον εναέριο χώρο της. Ομως, όπως έχουν τονίσει ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Τζον Κέρι, το σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να μιλήσουν οι δύο χώρες και να λάβουν μέτρα ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση».

Η Ρωσία επιμένει από την πρώτη στιγμή ότι το μαχητικό αεροσκάφος της ήταν στο συριακό εναέριο χώρο όταν καταρρίφθηκε από τους Τούρκους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ