Καινοτόμα τρόφιμα καταπολεμούν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D - iefimerida.gr

Καινοτόμα τρόφιμα καταπολεμούν την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διεθνής ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Βιοχημείας του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας,με επικεφαλής τον καθηγητή Ανάργυρο Μουλά πέτυχε τιμητική διάκριση στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Διατροφικών Παραγόντων (6th International Conference on Food Factors) που διεξήχθη στη Σεούλ της Νότιας Κορέας από 22-25 Νοεμβρίου.

Στο κορυφαίο για το είδος του συνέδριο, συμμετείχαν περίπου 2000 ερευνητές από 42 χώρες και παρουσιάστηκαν πάνω από 400 επιστημονικές εργασίες.
Ο Ανάργυρος Μουλάς παρουσίασε εργασία με τίτλο «Ανάπτυξη και μελέτη ελληνικού τύπου ψωμιού και ζυμαρικών για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D» ("Development and study of Greek-type fortified bread and pasta for addressing vitamin D deficiency") και η εργασία κρίθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες από ειδική διεθνή επιτροπή του Συνεδρίου η οποία την επέλεξε και απένειμε το βραβείο αναρτημένης ανακοίνωσης ("Poster Award").
Η ερευνητική ομάδα ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναπτύξει τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής τα οποία θα δίνουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης D. Τα ελληνικά παραδοσιακά τρόφιμα, που αποτελούν τη βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αναβαθμίζονται σε λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D ώστε να προλαμβάνεται η υποβιταμίνωση. Η διάθεση στην αγορά των τροφίμων αυτών μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λήψη βιταμίνης D από το σύνολο του πληθυσμού.
Η διεπιστημονική ομάδα ανέπτυξε και μελέτησε τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής και ειδικότερα ψωμί ελληνικού τύπου (σύμμικτο) και παραδοσιακά ζυμαρικά (λαζάνια) εμπλουτισμένα με βιταμίνη D.

Για την ανάπτυξη και μελέτη των τροφίμων αυτών χρησιμοποιήθηκαν ειδικές τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Με ειδική μελέτη δείχθηκε ότι το εμπλουτισμένο ψωμί είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση της ανεπάρκειας βιταμίνης D.

Τα περισσότερα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Ανάργυρο Μουλά, δεν περιέχουν βιταμίνη D.

Όπως ανέφερε στο Α.Π.Ε. κύρια πηγή που αναλογεί στο 90% της βιταμίνης D ενός ανθρώπου είναι η σύνθεσή της στο δέρμα από τον ήλιο. Οι άνθρωποι όμως είτε αποφεύγουν τον ήλιο λόγω των κινδύνων από την ακτινοβολία είτε λόγω του τρόπου ζωής τους δεν εκτίθενται στον ήλιο αρκετά με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η έλλειψη βιταμίνης D προκαλεί, προσθέτει ο ίδιος, ραχίτιδες στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενηλίκους, κάνει τους ηλικιωμένους επιρρεπείς σε πτώσεις που συχνά έχουν μοιραία αποτελέσματα, αυξάνει τη συχνότητα λοιμώξεων και ακόμη ενοχοποιείται για καρκίνους, παθήσεις του καρδιοαγγειακού συστήματος, διαβήτη και άλλα χρόνια νοσήματα. Η έλλειψη βιταμίνης D αποτελεί μια πραγματική επιδημία, η οποία αν οι αριθμοί αναλυθούν, προκαλεί απώλειες ανθρώπινων ζωών και επιβάρυνση του συστήματος υγείας που πλησιάζουν ίσως τις απώλειες που προκαλούνται από το κάπνισμα και την παχυσαρκία. Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό, η λύση λιμνάζει. Απαιτείται εγρήγορση της επιστημονικής κοινότητας αλλά και δράση της Πολιτείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΕΙ Θεσσαλίας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ