Στουρνάρας: Ουδέποτε πήρα λίστα με φοροφυγάδες από τη Γερμανία - iefimerida.gr

Στουρνάρας: Ουδέποτε πήρα λίστα με φοροφυγάδες από τη Γερμανία

(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

«Φωτιές» άναψε ο Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόγιανς υποστηρίζοντας ότι ενώ είχε κάνει κρούση και στην προηγούμενη κυβέρνηση για στενή συνεργασία σε θέματα φοροδιαφυγής, πάνω σε λίστες ύποπτων καταθετών στην Ελβετία, συνάντησε αδιαφορία.

Έκπληκτος δηλώνει κατ' αρχάς ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος ήταν ο υπουργός Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης, διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις επίμαχες δηλώσεις του Γερμανού αξιωματούχου στο ΑΠΕ.

"Ουδέποτε συναντήθηκα, γνώρισα ή συνομίλησα με τον κ. Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόγιανς και ουδεμία πρόθεση εκδηλώθηκε από την πλευρά του κρατιδίου για να μας παραδώσει λίστες με Έλληνες καταθέτες" τονίζει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ και από το περιβάλλον του αρμόδιου τότε υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη διαψεύδεται κάθε επαφή και συζήτηση με το Γερμανό αξιωματούχο.

Όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ, είχε προτείνει πριν από 3 χρόνια στην προηγούμενη κυβέρνηση ανάλογη συνεργασία με αυτήν που ξεκίνησε τώρα με τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά παρά την εκτεταμένη φοροδιαφυγή- όπως ο ίδιος αναφέρει- δεν είχε βρει απήχηση. "Δεν μπορώ φυσικά από εδώ να αξιολογήσω τα κίνητρα, γιατί δεν προχώρησε κάτι. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η πρόταση, την οποία κάναμε πριν από 3 χρόνια, δεν αξιοποιήθηκε περαιτέρω", δηλώνει ο Γερμανός αξιωματούχος.

Η λίστα που βρίσκεται στα χέρια των ελληνικών Αρχών περιλαμβάνει στοιχεία για περίπου 10.000 Έλληνες, με καταθέσεις στην Ελβετία, στο Λουξεμβούργο και στο Λιχτενστάιν. Το ύψος αυτών των καταθέσεων ανέρχεται στα περίπου 4 δισ ευρώ και με δεδομένα τα μηδενικά επιτόκια, ο Γερμανός αξιωματούχος εκτιμά ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες πως πρόκειται για "μαύρο" χρήμα.

Αλεξιάδης: Προκλητικό να κάνουν κάποιοι τους έκπληκτους

Στο θέμα της λίστας που παρέλαβε η κυβέρνηση από το γερμανικό κρατίδιο αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του και ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτηρίζει ως τουλάχιστον προκλητικό να παριστάνουν κάποιοι τους έκπληκτους γιατί θα υλοποιηθεί νόμος του Αυγούστου, ενώ καλεί όσους έχουν χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν πριν δεχτούν την πρόσκληση του ελέγχου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Αλεξιάδη:

1. Είναι σαφής η προσπάθεια ορισμένων να αποδομήσουν και να υπονομεύσουν την όλη προσπάθεια. Το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας ενδυναμώσουν στις ελεγκτικές ενέργειες που ήδη ξεκίνησαν.
2. Είναι τουλάχιστον προκλητικό, να παριστάνουν ορισμένοι τους έκπληκτους, γιατί θα υλοποιήσουμε νόμο του Αυγούστου (4336/14.08.2015) για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στο εσωτερικό και εξωτερικό!
3. Είναι σίγουρο ότι η ανησυχία αυτών που έχουν χρήματα (μη φορολογημένα νόμιμα) στο εξωτερικό, θα αποτυπωθεί με διάφορους τρόπους. Τους συμβουλεύουμε να μην ανησυχούν απλά, αλλά να φροντίσουν άμεσα να τακτοποιήσουν τα φορολογικά τους θέματα, πριν δεχτούν την πρόσκληση ελέγχου. Το παράδειγμα άλλων χωρών με τη διαδικασία της αυτοκαταγγελίας (π.χ. Γερμανία) είναι ήδη στους σχεδιασμούς μας.
4. Στη μικρή μερίδα Μ.Μ.Ε. και δημοσιογράφων που ξεκίνησαν την άμεση ή έμμεση κριτική για τη συγκεκριμένη λίστα, θα τους θυμίσουμε τι έγραψαν (ή μάλλον τι αποσιώπησαν) όταν είχε παραληφθεί η αντίστοιχη λίστα Λαγκάρντ το 2010. Η λίστα που παρέλαβε η κυβέρνηση έχει ήδη παραδοθεί στους οικονομικούς εισαγγελείς (από την Παρασκευή 27.11.2015) και θα ελεγχθεί με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο που ήδη συντάχθηκε και προχωρά σε υλοποίηση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιάννη Στουρνάρας λίστες καταθετών
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ